În Buzău a fost aclimatizată o plantă rară, din care se prepară sfântul mir. Se poate adapta cu ușurință și la solurile mai puțin fertile și face față valorilor termice foarte ridicate. Totodată, are o aromă foarte plăcută și este un element decorativ foarte frumos.
În cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău se află sute de specii de plante rare, printre care și Cistus Ladaniferus, a cărui rășină are o mulțime de calități. cu origini mediteraniene, din Creta, dar și din Africa, se cultivă și la noi în țară.
Cistus Ladaniferus este utilă pentru preaprarea diferitelor uleiuri esențiale, inclusiv pentru a face sântul mir. I se mai spune și Labdsanum, iar cercetătorii sunt fascinați de frumusețea și proprietățile sale. Costel Vânătoru face parte din echipa care contribuie la aclimatizarea Cistus Ladaniferus și s-a declarat încântat și de parfumul aparte.
Parfumul se simte mai intens în timp ce afară este foarte cald, mai ales pe timp de vară, chiar când valorile termice sunt caniculare. Asta datorită și lăsătorilor fini care secretă aroma deosebită, neîntâlnită la alte plante.
„Cistus Ladaniferus este o plantă ornamentală dar care, pe lângă faptul că are această floare de o frumusețe aparte, degajă și un parfum, nu floarea, ci planta. Frunzele tinere, lăstarii, degajă o rășină foarte fină.
Secreția este maximă mai ales când temperaturile sunt ridicate, când este cald, și împrăștie o mireasmă foarte plăcută în jur. Este utilizată pe o parte ca plantă ornamentală, pentru că așa cum vedeți are flori foarte frumoase, ca plantă aromatică, pentru că degajă acest parfum plăcut și mai este utilizată și în cultul bisericii.
Este una dintre plantele care sunt folosite la prepararea sfântului și marelui mir pe care Biserica Ortodoxă îl face. Din această plantă, alături de alte plante se prepară sfântul și marele mir, după o rânduială bine stabilită de sinodul bisericii”, a declarat Costel Vânătoru, potrivit Știri de Buzău.
Directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău spune că cel mai renumit mir este cel din planta Nard. Împreună cu echipa sa a încercat să o cultive, dar fără rezultat, din cauza climei mai scăzute, spre deosebire de Israel, aici unde se găsește într-o cantitate foarte mare.
„Cel mai cunoscut mir este cel de nard. Am încercat să-l cultivăm și noi însă nu am reușit. Nardul se cultivă foarte bine în zonele calde, în Israel, Țara Sfântă, însă prepararea sfântului și marelui mir se face dintr-un număr mare de plante. Peste 60 de plante contribuie la prepararea sfântului și marelui mir iar Cistus Ladaniferus intră și ea în compoziție pentru aroma sa puternică și uleiul fin pe care îl produc țesuturile secretoare”, a mai declarat Costel Vânătoru.