Planta se găsește în special în Ceahlău, acolo unde călugării au aclimatizat-o după ce au adus-o de pe muntele Athos. Schinducul este o plantă erbacee din familia umbeliferelor,are flori albe-verzui și fructe ovale, aromatice. Planta poate fi pusă în țuica de prune, deoarece are un rol energizant și întăritor al organismului, potrivit ziare.com.
Țuica care conține plantă este oferită pelerinilor care vizitează lăcașurile din zona Bucovinei și județul Neamț. Pentru prepararea băuturii se folosesc, mai ales, rădăcina și o mică parte din tulpină, dar nu frunzele și fructele.
Citește și: Țuica de Buzău, rețeta secretă dezvăluită de un localnic în vârstă de 100 de ani
Potrivit călugărilor din Durău, doar monahii știu unde au fost plantate răsadurile de schindiuc aduse din Grecia, în urmă cu 100 de ani, această informațiie fiind transmisă cât mai discret și doar în mediile monahale.
Călugării pun planta la macerat în țuică de prune, iar în urma procesului, băutura devenind un întăritor pentru organism, datorită proprietăților pe care planta le are.
Schinducul este folosit mai ales în perioadele de post sau primăvara când oamenii sunt slăbiți din cauza iernii. După ce țuica este gata, planta este culeaqsă și pusă în sticle la macerat, pentru câteva luni. Țuica de schindiuc este gălbuie și are un gust deosebit, aroma de prune nu mai este atât de pregnantă, aroma plante-i dându-i un parfum delicat.
Citește și: Planta cu care fermierii români au dat lovitura în 2022. Preţul a ajuns şi la 5.000 de lei pe tonă