Primul soi de topinambur din România a fost dezvoltat la Stațiunea legumicolă Buzău. Specialiștii spun că planta originară din America s-a adaptat perfect la condițiile din țara noastră.
„Soiul de topinambur românesc trimis pentru omologare și brevetare provine din exemplare ameliorate culese din două locații, zona Călărași și din mai multe localități din zona Munților Buzăului. Acesta este o resursă naturală ieftină, nemodificată genetic care poate fi cultivată cu succes în toate zonele țării, fără îngrășăminte chimice de sinteză, erbicide, pesticide sau insecticide, producțiile la unitatea de suprafață fiind foarte mari, ajung și la 120 de tone la hectar, iar beneficiile medicinale și alimentare sunt de necontestat„, a explicat cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice, pentru Agerpres.ro
Topinamburul se cultivă, în special, pentru tuberculii săi dulci care pot fi consumați în stare proaspătă, sub diverse preparate culinare.
„Compoziția chimică a tuberculilor evidențiază clar valoarea alimentară a acestora: conținut ridicat în substanțe uscate, peste 22%, proteine 1,6 %, grăsimi 0,2%, celuloză 1,1%, săruri minerale 0,95 %, substanțe extractive neazotoase sub formă de inulină, zaharoză, levulină și amidon, 18,43% , ceea ce îl face un rival de temut al sfeclei de zahăr. Totodată, tuberculii de topinambur sînt folosiți cu succes în industria spirtului, din 100 kg rezultă 7-10 l alcool și circa 60 kg borhot, dar pot fi folosiți și ca nutreț în hrana animalelor„, a precizat Vânătoru.
Totodată, planta are și alte întrebuințări. Noul soi atinge o înălțime de aproape trei metri, iar tulpinile pot fi folosite și în domeniul energetic. Din tijele lemnoase pot fi produși peleți, combustibil prețios pentru centralele termice.
Citeşte şi Ce plante să ai în casă în funcţie de zodie