Cătina, polivitamina naturală
Gustul ei acru-astringent e garanția că e plină de vitamina C. Culoarea portocalie indică faptul că fructele sunt bogate în betacaroten, precursorul vitaminei E. Bogată în vitaminele B1 și B2, acid folic, acizi grași, fitosteroli (compuși care reduc nivelul colesterolului rău), cătina e adesea numită polivitamina naturală. Se poate prepara un vin de cătină astfel: într-un vas de sticlă se pun 1 kg de fructe zdrobite, peste care se toarnă 5 l de apă fiartă și răcită și 1,5 kg zahăr. Pentru grăbirea fermentării, se recomandă să se adauge puțină drojdie de vin. Se lasă 15-20 de zile, apoi se decantează în sticle, împreună cu uleiul portocaliu care se adună la suprafață.
Se iau 2-3 linguri de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
Citeşte şi Semne surprinzătoare că ai imunitate scăzută. Obiceiuri la care să renunţi
Măceșele stimulează imunitatea
Extrem de generoase cu vitamina A, B, C, E, flavonoide (cu proprietăți antioxidante), măceșele mai furnizează și fier, magneziu, acizi organici, care impulsionează sistemul imunitar.
Se consumă sub formă de pulbere (pulpa bine uscată și măcinată), de 3 ori pe zi, după fiecare masă, ca atare sau amestecată cu miere.
Urzica, bună în anemii
Se recomandă cel mai des în anemiile specifice primăverii. E antiinflamatoare, are efect puternic vitaminizant. Îmbunătățește considerabil acțiunea sistemului imunitar. E benefică în stări de oboseală, astenie și depresie. Se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă clocootită. Se beau 3 căni pe zi. Din planta uscată și măcinată se obține o pulbere, din care se iau câte 3-4 lingurițe pe zi, în cure de 30-60 de zile. Urzica proaspătă poate fi folosită în mâncăruri, pentru efectul ei revigorant. Se poate bea și apa în care a fost opărită planta.