Plantele de interior toxice care trebuie evitate dacă ai copii și animale. Siptome grave de intoxicație: inflamații, blocarea căilor respiratorii și iritații

Plantele de interior pot fi ideale pentru o locuință, însă nu unele dintre acestea pot fi periculoase pentru copii sau animale, iar unele flori conțin substanțe otrăvitoare care afectează grav sănătatea.
Ruxandra Rădulescu
15 nov. 2021, 16:27
Plantele de interior toxice care trebuie evitate dacă ai copii și animale. Siptome grave de intoxicație: inflamații, blocarea căilor respiratorii și iritații

Plantele de interior sunt un element minunat pentru casă și au multe beneficii. Plantele precum ierburile sunt chiar comestibile și pot fi, de asemenea, medicinale.

Este totuși important ca toată lumea din familie să știe despre orice pericole asociate cu plantele aduse în casă, deoarece unele sunt otrăvitoare pentru oameni sau animale de companie. Acestea pot să nu fie o problemă într-o casă unde locuiesc adulți și copii mai mari. Dacă în casă există totuși și copii mici sau animale de companie, este o idee bună să evitați plantele care sunt toxice.

Unele plante de apartament sunt otrăvitoare pentru oameni și animale de companie și pot genera simptome de otrăvire la care trebuie să fii atent. Specialiștii recomandă să cunoașteți riscurile la care vă puteți expune atunci când achiziționați plante de apartament

Dieffenbachia, sau trestia mută, este o plantă tropicală originară din America Centrală și de Sud. Este una dintre cele mai populare plante de interior datorită frunzelor mari și atractive. Planta are frunze verzi cu pete galbene deschise sau crem dispuse într-o varietate de modele. Tulpinile sunt groase și seamănă cu niște trestie.

Toate părțile unei plante dieffenbachia conțin raphid, substanță depozitată în cristale de oxalat de calciu în formă de ac. Rafidele provoacă senzații de usturime și arsură la buze, gură, limbă și tractul digestiv. Ele pot provoca, de asemenea, leziuni în țesuturile moi, ducând la inflamații și umflături care pot împiedica vorbirea. În cazuri mai grave, rafidele pot bloca căile respiratorii și pot interfera cu respirația.

Plantele de apartament care-ți parfumează casa în mod natural. Florile cu mireasmă de ciocolată, vanilie sau scorțișoară

Pielea poate dezvolta o erupție cutanată și o mâncărime după expunerea la seva plantei. Contactul cu ochii poate deteriora corneea – stratul exterior al ochiului – și poate provoca dureri extreme. Este o idee bună să purtați mănuși atunci când manipulați planta. Ingestia plantei poate provoca greață, vărsături și diaree.

Caladium

Ca și în cazul unei dieffenbachia, cuvântul „caladium” este atât un gen, cât și un nume comun. Există mai multe tipuri de caladiumuri. Diferite tipuri au modele diferite de frunze. Frunzele în formă de săgeată sunt în general variate (având mai multe culori, de obicei în pete sau alte modele) și conțin diferiți pigmenți, inclusiv verde, galben, roz, roșu sau maro. Plantele fac parte din familia Araceae.

Ca și alte plante din familia Araceae, caladiumurile conțin rafide care provoacă simptome similare cu cele ale intoxicației cu dieffenbachia. Din nou, deși nu sunt deosebit de otrăvitoare pentru adulți (o cantitate mare din plantă trebuie consumată înainte de apariția simptomelor), pot fi foarte toxice pentru copiii mici și animalele de companie.

Crinul Pacii (Spathe)
În ciuda numelui său, crinul păcii, sau spata, nu este un crin adevărat. Aparține genului Spathiphyllum, care face parte din familia Araceae. Frunzele crinului păcii sunt lungi, înguste și au vârful ascuțit, sunt de culoare verde închis și au o suprafață strălucitoare, cu vene proeminente.

Inflorescența are o spată albă sau verde deschis și este purtată pe o tulpină care se extinde deasupra restului plantei, asemănând cu steaguri ale capitulării sau ale păcii. Acesta este motivul pentru care crinul păcii a primit numele.

Crinul de pace conține cristale de oxalat de calciu și poate produce simptome neplăcute dacă este ingerat accidental sau dacă lichidul din plantă intră în contact cu pielea.

Crinul (Zantedeschia aethiopica) este originar din Africa de Sud.

Crinul este încă o plantă care conține cristale de oxalat de calciu. Este doar ușor otrăvitoare, ceea ce este o veste bună pentru oamenii care ar dori să aducă această plantă frumoasă în casa lor. Cu toate acestea, persoanele cu copii mici și animale de companie ar trebui să evite cât mai mult crinul.

 

Oleandru
Oleander (Nerium oleander) este frumos, dar extrem de toxic, chiar și în cantități mici. Este un arbust cu frunze veșnic verzi care este cultivat atât în ​​aer liber, cât și în interior și produce flori care pot fi roz, roșii, violete sau albe. Frunzele sunt lungi și înguste și au vârful ascuțit. Ele sunt adesea aranjate în perechi sau în spirale pe tulpină.

Toxinele cunoscute din oleandru includ olandrina, oleondrozida, neriina și digitoxigenina. Toxinele sunt prezente în toate părțile plantei. Chiar și nectarul de flori de oleandru și mierea pe care o fac albinele din nectar conțin o cantitate periculoasă de otravă.

Lista simptomelor cauzate de ingestia de oleandru este lungă, dar poate fi împărțită în categorii în funcție de sistemul afectat. Rețineți că nu toate simptomele pot apărea și pot fi cauzate de o problemă diferită. Cu toate acestea, dacă se suspectează otrăvirea cu oleandru, solicitați imediat ajutor de urgență, deoarece afecțiunea poate fi foarte gravă.
Intoxicația cu oleander este o urgență medicală. Tratamentul de către un medic este esențial.

Narcisa (Narcisa)
Narcisele aparțin genului Narcissus. Alte soiuri de narcise sunt, de asemenea, vândute ca plante de apartament și pot provoca aceleași probleme de sănătate.

Bulbii de narcisa contin cristale de oxalat de calciu si un alcaloid toxic numit licorina. Pulpa bulbului poate provoca iritații bucale, stomac deranjat, greață, vărsături și diaree. În plus, persoanele care manipulează frecvent bulbii pot dezvolta dermatită, o afecțiune în care pielea devine inflamată, roșie și mâncărime.

Bulbii de narcise sunt uneori confundați cu bulbi comestibili, cum ar fi ceapa. Un exemplu al acestei identități greșite a avut loc într-o școală primară engleză în 2009. Bulbi de ceapă au fost strânși dintr-o grădină de școală pentru a se adăuga la supa pe care o făceau copiii. Cumva, un bulb de narcise s-a amestecat cu bulbii de ceapă. Doisprezece copii au avut crampe stomacale și vărsături după ce au mâncat supa și au fost transportați la spital. Din fericire, toți s-au recuperat.

Pothos (Iedera Diavolului)

Pothos (genul Epipremnum) este o altă plantă de apartament populară. Este o viță de vie veșnic verde care trece peste marginea recipientului său. Planta este atractivă și nu necesită multă atenție, motiv pentru care este populară în zonele publice precum centrele comerciale și birourile. Există multe specii. Au o varietate de culori și modele de frunze; unele au frunze verzi solide, în timp ce altele au frunze pestrițe. Frunzele sunt de obicei în formă de inimă, cu vârfuri ascuțite.

Condimente și plante aromatice pentru conservele de iarnă, care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie. Acesta este secretul gospodinelor desăvârşite

Cristalele de oxalat de calciu provoacă aceleași simptome iritante ca și dieffenbachias, caladiums și filodendroni. Deși sunt clasificate ca fiind doar ușor până la moderat toxice, pentru un copil mic sau un animal de companie, pot fi extrem de toxice. După cum am menționat anterior, severitatea depinde și de cât de mult este ingerată. Protocoalele de prim ajutor sunt aceleași ca și pentru ingestia de dieffenbachias, caladiums și filodendroni.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București