Cand raportul dintre estrogen si progesteron (hormonii sexuali feminini) este perturbat, pot aparea simptome neplacute, ca de pilda retentia hidrica, scaderea libidoului, acneea, caderea parului, si chiar probleme de sanatate serioase, precum chisturile ovariene, ciclul mentrual neregulat, fibromul uterin sau endometrioza.
Din fericire, poti apela la ajutorul plantelor pentru a-ti regla echilibrul hormonal. Spre deosebire de tratamentele medicamentoase, remediile naturiste actioneaza delicat asupra organismului si au efectul de a stimula nu doar buna functionare a sistemului endocrin, ci si imunitatea si sistemul reproducator.
Iata care sunt cateva dintre plantele care ajuta la refacerea echilibrului hormonal feminin:
Cohos negru
Datorita fitoestrogenilor pe care ii contine, aceasta planta are efect similar estrogenului, fara a creste insa nivelul acestui hormon in sange. Printre beneficiile sale se numara calmarea durerilor menstruale (dismenoreea) si reducerea efectelor menopauzei: bufeuri, palpitatii cardiace, acufene, iritabilitate, depresii, insomnii, uscaciune vaginala, migrene, ameteli. De asemenea, cohos negru (Black Cohosh) este benefica in cazul amenoreei (lipsa menstruatiei).
Salvia
Aceasta planta reface tonusul cerebral si combate depresia, stimuland totodata apetitul sexual scazut. Un alt beneficiu al salviei este ca trateaza modificarile mucoaselor vulvare si vaginale cauzate de deficitul de estrogen. In plus, este eficienta in cazul menstruatiei neregulate si al vaginitelor si diminueaza lactatia excesiva. Nu in ultimul rand, salvia amelioreaza simptomele ce insotesc menopauza, in special bufeurile.
Damiana
Daniana este un tonic feminin care calmeaza tensiunea nervoasa, avand un placut efect relaxant. Are proprietati afrodiziace, revitalizand libidoul scazut, si este eficienta in tratarea oboselii cronice si psihice.
Lemnul dulce
Un alt tonic general si calmant, lemnul dulce stimuleaza glandele suprarenale si contracareaza efectele stresului. Proprietatile sale benefice includ ameliorarea libidoului feminin si cresterea secretiei de estrogen. Mai mult decat atat, lemnul dulce are un rol important in intarirea imunitatii si usureaza simptomele sindromului premenstrual si menopauzal.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.