Plantele suferă de stres, la fel ca oamenii

Oamenii de știință australieni au descoperit că plantele suferă de stres și trimit semnale defensive, la fel ca oamenii. Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind o plantă care este înrudită cu varza, în cadrul unui proiect internațional, informează Xinhua News.
Iulian Tudor
12 oct. 2016, 10:48
Plantele suferă de stres, la fel ca oamenii

Specialiștii de la Universitatea din Queensland au descoperit că plantele și-au adaptat mecanismele genetice pe care oamenii le folosesc pentru a vedea și mirosi mediul înconjurător și pentru a se apăra de amenințări.

Profesorul de biotehnologia plantelor Jimmy Botella de la Laboratorul de Inginerie Genetică a Plantelor din cadrul Școlii de Agricultură și Științe a Alimentelor de la Universitatea din Queensland a declarat că cercetarea condusă de Universitatea din Carolina de Nord a studiat o familie de proteine numite proteine-G din planta gâscăriță ce face parte din familia Brassicaceae, care include, printre altele, și varza.

”Plantele și-au adaptat mecanismele pe care oamenii le folosesc pentru a vedea astfel încât să se apere de agenții patogeni și de stresul provocat de apă”, susține Botella într-o declarație emisă miercuri. ”Proteinele-G ajută oamenii să perceapă lumina, mirosul, aroma și sunt implicate în reglarea comportamentului și a stării prin lucruri precum adrenalina, histaminele, dopamina și serotonina. Proteinele-G sunt prezente în aproape toate organismele vii și circa jumătate dintre medicamentele umane își fac efectul prin receptorii ce au legătură cu proteinele-G”, a explicat cercetătorul.

Laboratorul lui Botella s-a ocupat și cu cercetarea rolului important pe care proteinele-G îl joacă în îmbunătățirea productivității culturilor, precum orezul, și caută să îmbunătățească și alte plante agricole pentru a răspunde nevoii de creștere a siguranței alimentare la nivel mondial. ”Laboratorul nostru a descoperit anterior că plantele au o varietate mai mare de proteine-G în comparație cu oamenii. (…) În noua lucrare, oferim aspectul ‘istoric’, despre modul în care acestea au evoluat și despre ceea ce credem că este principala cauză a acelei evoluții. Demonstrăm că proteinele-G din plante le-au depășit pe cele umane, în ceea ce privește evoluția”, a mai spus Botella. Acesta a explicat că membrii ”clasici” ai mecanismelor proteinelor-G ai plantelor își mențin rolul lor în ceea ce privește dezvoltarea (la fel ca în cazul oamenilor), iar noii membri ai familiei proteinelor-G s-au specializat în răspunsul la stresul cauzat de mediul înconjurător. ”Acest lucru reflectă principalele diferențe dintre majoritatea animalelor și plante, faptul că în timp ce animalele pot evita situațiile de stres îndepărtându-se de acestea, majoritatea plantelor sunt blocate într-un anumit loc și trebuie să găsească soluții ingenioase pentru a supraviețui”, a mai spus omul de știință care a menționat că rolul acestei familii de proteine în sistemele plantelor este încă în mare parte necunoscut.

Cercetarea a fost condusă de dr. Alan Jones și dr. Daisuke Urano și a implicat oameni de știință de la Universitatea Națională din Singapore și de la Laboratorul Cold Spring Harbor din New York, mai arată sursa citată.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce înseamnă triunghiul albastru pus în pătrat portocaliu care a apărut pe multe blocuri din România. Este important ca locatarii să afle asta
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Te înfiori! Blestemul cimitirului de lângă închisoarea Doftana. Ce se aude noaptea
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
ANM avertizează: ninsori, vânt puternic și răcire semnificativă a vremii în România
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)