Liderii europeni au evitat în bună parte să viziteze Turcia după reprimarea violentă de către autorități a protestelor din Parcul Gezi din 2013, reflectând astfel nemulțumirea de lungă durată a Uniunii Europene față de Erdogan, comentează agenția germană de presă, potrivit Agerpres.
Principala temă de discuție va fi ‘planul de acțiune’ anunțat joi de Uniunea Europeană pentru a determina Turcia să acționeze pentru a stopa afluxul de imigranți, în special a celor care fug din Siria, oprindu-i pe teritoriul său.
Însă Turcia, care găzduiește deja peste două milioane de refugiați, a ridicat miza discuțiilor, calificând acest plan drept simplu ‘proiect’ cu un buget ‘inacceptabil’, spunând că are nevoie de cel puțin trei milioane de euro pentru primul an, notează AFP.
UE vrea ca Turcia să găzduiască mai mulți refugiați și să întărească supravegherea la frontiere în schimbul unor beneficii, de la relansarea discuțiilor privind candidatura sa la UE și un acces mai ușor la vize.
Unii observatori consideră că această vizită va fi un impuls pentru Erdogan, în contextul apropierii alegerilor generale din Turcia de la 1 noiembrie.
Înaintea vizitei, Merkel a spus că problema drepturilor omului se va afla pe agenda discuțiilor. „Duminică, pe agenda discuțiilor se vor afla toate chestiunile”, a spus ea.
Aceste chestiuni vor include conflictul din Siria, restricțiile privind vizele, statutul de țări sigure pentru statele de unde provin imigranți, statutul de țară terță, lupta comună împotriva terorismului și drepturile omului în Turcia, a spus ea.
CITEŞTE ŞI: Premierul eston: UE trebuie să ia măsuri urgente pentru întoarcerea imigranţilor în ţările de origine