Planul britanic după BREXIT. Principalele puncte

Guvernul britanic a prezentat detalii ale propunerii sale cu privire la relaţia comercială post-Brexit pe care o vrea cu UE, ce ar urma să permită o strânsă cooperare economică şi în domeniul securităţii, scrie AFP, care prezintă principalele puncte ale planului britanic post-Brexit.
Iulian Tudor
13 iul. 2018, 08:41
Planul britanic după BREXIT. Principalele puncte

Planul a provocat deja demisia a două nume grele din Guvernul Theresei May – David Davis, ministrul Brexitului, şi Boris Johnson, ministrul de Externe. El a relansat totodată veleităţile de rebeliune în rândul majorităţii conservatoare a lui May.

ZONĂ DE LIBER-SCHIMB

Executivul britanic propune să se înfiinţeze o ”zonă de liber-schimb” încadrată de un ”set de reguli comune cu privire la bunuri şi produse agroalimentare”.

Noile norme cu privire la mărfuri ar urma să fie elaborate în comun de UE şi Regatul Unit, care va rămâne membru al agenţiilor de reglementare ale unor sectoare foarte încadrate – chimie, medicamente, aviaţie.

Parlamentul britanic ar dispune de dreptul de a respinge anumite noi reguli ce nu-i vor conveni, acceptând ”consecinţele” pe care le-ar putea avea acest lucru.

Londra va părăsi politicile europene comune în domeniul agriculturii şi pescuitului, potrivit news.ro

”AUTONOMIA” SERVICIILOR

Propunerea britanică prevede ca sectorul serviciilor să facă obiectul unor ”noi angajamente”, mai ambiţioase decât regimul actual de echivalenţă între UE şi ţări terţe. Acest nou regim ar implica însă un acces mai redus la pieţe reciproce. El ar permite Regatului Unit să păstreze o ”autonomie” în reglementare şi să legifereze în vederea protejării stabilităţii pieţei sale financiare.

Regatul Unit acceptă sfârşitul ”paşaportului financiar”, care permite societăţilor să-şi propună serviciile fără restricţii în UE, de pe teritoriul regatului.

SFÂRŞITUL LIBEREI CIRCULAŢII A PERSOANELOR

Propunerea britanică vrea ”să pună capăt” liberei circulaţii a persoanelor, cu scopul de a reda Regatului Unit controlul asupra politicii sale a migraţiei. Londra promite să rămână ”o naţiune deschisă şi tolerantă”, informează news.ro.

Guvernul aspiră totodată la un dispozitiv care să le permită cetăţenilor britanici şi UE ”să continue să călătorească în teritoriile unora şi celorlalţi”, să studieze sau să muncească în acestea.

CADRUL JURIDIC

Regatul Unit doreşte să se facă ”aranjamente instituţionale şi de guvernanţă”, un mecanism de soluţionare a conflictelor şi un sistem de arbitraj independent, pentru ca ”această cooperare să poată funcţiona corect”.

Un ”organ de guvernanţă” ar urma să fie înfiinţat, pentru a permite decidenţilor politici din ambele părţi să ia decizii comune şi să contribuie la evoluţia formei viitoarei relaţii, potrivit news.ro

Londra îşi confirmă de asemenea intenţia de a părăsi jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE), însă subliniază că tribunalele britanice ar putea să ţină cont de reglementarea europeană în cazuri care ţin de ”reguli comune”.

DREPTURI VAMALE ŞI FRONTIERE

Londra propune totodată un ”acord vamal simplificat” – regatul ar urma să colecteze drepturi vamale impuse bunurilor care intră pe teritoriul său şi sunt destinate UE şi ar aplica propriile taxe importurilor provenind din ţări terţe. Acest dispozitiv ar permite evitarea instaurării unor controale la frontiera între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Guvernul britanic recomandă să se evite orice drept vamal sau cotă în comerţul dintre UE şi regat, potrivit news.ro

SECURITATE

Londra apără de asemenea o nouă relaţie strânsă în domeniul securităţii. Aceasta ar avea la bază împărtăşirea ”capacităţilor operaţionale” şi de informaţii cu privire la dosare legate de infracţionalitate şi terorism.

Guvernul britanic doreşte să implementeze un dispozitiv similar mandatului european de arestare şi să-şi menţină cooperarea cu agenţiile Europol şi Frontex, potrivit news.ro.

El cere de asemenea ”să continue” să participe la programe spaţiale europene – şi anume Galileo şi Copernicus.

Londra subliniază însă asupra necesităţii respectării reciproce a suveranităţii deciziilor regatului şi Uniunii în domeniul Apărării şi Politicii Externe, în pofida ”cooperării continue” căutate în aceste domenii.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce înseamnă triunghiul albastru pus în pătrat portocaliu care a apărut pe multe blocuri din România. Este important ca locatarii să afle asta
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vin ninsorile, scad și temperaturile. Schimbare bruscă de vreme
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Ministrul de Externe din Congo cere renunțarea la sponsorizările „Visit Rwanda”
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)