Planul britanic după BREXIT. Principalele puncte

Guvernul britanic a prezentat detalii ale propunerii sale cu privire la relaţia comercială post-Brexit pe care o vrea cu UE, ce ar urma să permită o strânsă cooperare economică şi în domeniul securităţii, scrie AFP, care prezintă principalele puncte ale planului britanic post-Brexit.
Iulian Tudor
13 iul. 2018, 08:41
Planul britanic după BREXIT. Principalele puncte

Planul a provocat deja demisia a două nume grele din Guvernul Theresei May – David Davis, ministrul Brexitului, şi Boris Johnson, ministrul de Externe. El a relansat totodată veleităţile de rebeliune în rândul majorităţii conservatoare a lui May.

ZONĂ DE LIBER-SCHIMB

Executivul britanic propune să se înfiinţeze o ”zonă de liber-schimb” încadrată de un ”set de reguli comune cu privire la bunuri şi produse agroalimentare”.

Noile norme cu privire la mărfuri ar urma să fie elaborate în comun de UE şi Regatul Unit, care va rămâne membru al agenţiilor de reglementare ale unor sectoare foarte încadrate – chimie, medicamente, aviaţie.

Parlamentul britanic ar dispune de dreptul de a respinge anumite noi reguli ce nu-i vor conveni, acceptând ”consecinţele” pe care le-ar putea avea acest lucru.

Londra va părăsi politicile europene comune în domeniul agriculturii şi pescuitului, potrivit news.ro

”AUTONOMIA” SERVICIILOR

Propunerea britanică prevede ca sectorul serviciilor să facă obiectul unor ”noi angajamente”, mai ambiţioase decât regimul actual de echivalenţă între UE şi ţări terţe. Acest nou regim ar implica însă un acces mai redus la pieţe reciproce. El ar permite Regatului Unit să păstreze o ”autonomie” în reglementare şi să legifereze în vederea protejării stabilităţii pieţei sale financiare.

Regatul Unit acceptă sfârşitul ”paşaportului financiar”, care permite societăţilor să-şi propună serviciile fără restricţii în UE, de pe teritoriul regatului.

SFÂRŞITUL LIBEREI CIRCULAŢII A PERSOANELOR

Propunerea britanică vrea ”să pună capăt” liberei circulaţii a persoanelor, cu scopul de a reda Regatului Unit controlul asupra politicii sale a migraţiei. Londra promite să rămână ”o naţiune deschisă şi tolerantă”, informează news.ro.

Guvernul aspiră totodată la un dispozitiv care să le permită cetăţenilor britanici şi UE ”să continue să călătorească în teritoriile unora şi celorlalţi”, să studieze sau să muncească în acestea.

CADRUL JURIDIC

Regatul Unit doreşte să se facă ”aranjamente instituţionale şi de guvernanţă”, un mecanism de soluţionare a conflictelor şi un sistem de arbitraj independent, pentru ca ”această cooperare să poată funcţiona corect”.

Un ”organ de guvernanţă” ar urma să fie înfiinţat, pentru a permite decidenţilor politici din ambele părţi să ia decizii comune şi să contribuie la evoluţia formei viitoarei relaţii, potrivit news.ro

Londra îşi confirmă de asemenea intenţia de a părăsi jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE), însă subliniază că tribunalele britanice ar putea să ţină cont de reglementarea europeană în cazuri care ţin de ”reguli comune”.

DREPTURI VAMALE ŞI FRONTIERE

Londra propune totodată un ”acord vamal simplificat” – regatul ar urma să colecteze drepturi vamale impuse bunurilor care intră pe teritoriul său şi sunt destinate UE şi ar aplica propriile taxe importurilor provenind din ţări terţe. Acest dispozitiv ar permite evitarea instaurării unor controale la frontiera între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Guvernul britanic recomandă să se evite orice drept vamal sau cotă în comerţul dintre UE şi regat, potrivit news.ro

SECURITATE

Londra apără de asemenea o nouă relaţie strânsă în domeniul securităţii. Aceasta ar avea la bază împărtăşirea ”capacităţilor operaţionale” şi de informaţii cu privire la dosare legate de infracţionalitate şi terorism.

Guvernul britanic doreşte să implementeze un dispozitiv similar mandatului european de arestare şi să-şi menţină cooperarea cu agenţiile Europol şi Frontex, potrivit news.ro.

El cere de asemenea ”să continue” să participe la programe spaţiale europene – şi anume Galileo şi Copernicus.

Londra subliniază însă asupra necesităţii respectării reciproce a suveranităţii deciziilor regatului şi Uniunii în domeniul Apărării şi Politicii Externe, în pofida ”cooperării continue” căutate în aceste domenii.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'