Două blocuri de locuințe au fost lovite cu rachete în ultimul atac al Rusiei asupra Odesei, omorând cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, împreună cu mama și bunica lui.
Guvernul ucrainean a spus că uciderea micuței Kira și a celorlalte șapte victime este un act de teroare, menit să scadă voința oamenilor de a lupta. Rușii au susținut din nou că au vizat ținte militare, potrivit Digi24.
Ar putea exista însă un alt motiv pentru aceste atacuri, pe cât de eficient, pe atât de cinic.
Acum câteva săptămâni, BBC a publicat un interviu cu purtătorul de cuvânt al Brigăzii antiaeriene din Dnipro, responsabiliă cu apărarea spațiului aerian al Ucrainei.
Căpitanul Vasil Kravciuk a spus că Ucraina nu are suficiente sisteme antiaeriene pentru a acoperi întreaga Ucraină și că există zone neprotejate.
„Inamicul poate folosi aceste puncte moarte pentru a lovi”, a spus el.
„Dacă trupele se deplasează spre est, nu putem, de exemplu, să ne luăm sistemele din vest și să le mutam spre est. Nu putem lăsa jumătate din Ucraina fără protecție. Pentru că sistemele rusești pot lovi la 3.000 de kilometri distanță. Iar atacurile cu rachete, după cum am observat, sunt efectuate nu numai în estul Ucrainei, ci și în vestul și centrul Ucrainei”, a continuat Kravciuc.
Atât timp cât Rusia are capacitatea și dorința de a lovi în toată țara, apărarea antiaeriană ucraineană trebuie să fie extinsă, a explicat el.
Aceasta, cu atât mai mult cu cât controlul spațiului aerian va fi crucial în lupta pentru Donbas. Iar această logică ar putea explica atacurile cu rachete asupra Odesei și Liovului, care nu se află în zonele pe care se concentrează în prezent Rusia.
„Războaiele de până acum au arătat că cine domină cerul câștigă războiul”, a explicat Kravciuk.