Cele 17,3 milioane de euro sunt necesare pentru plata utilităţilor, plată minimă necesară pentru repornirea combinatului de la Râmnicu-Vâlcea. Tot din această sumă vor trebui să fie plătite salariile restante ale angajaţilor, estimându-se la 3,2 milioane de euro cuantumul salariilor.
Potrivit planului elaborat de către oficialii guvernamentali, banii ar putea fi luaţi din Fondul de privatizare al Ministerului Economiei.
Cum banii de la Guvern nu acoperă costurile repornirii combinatului, Executivul caută firme dispuse să furnizeze combinatului materie primă de 23 de milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, Oltchim ar urma să funcţioneze la numai 60% din capacitate pe timp de 6 luni, până când va fi organizată o nouă licitaţie.
În cele 6 luni, combinatul urmează să fie condus de un administrator special. În planul de salvare al Oltchim nu sunt prevăzute restructurări de personal.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a prezentat planul B pentru salvarea Oltchim în cazul în care contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor combinatului nu se încheie cu Dan Diaconescu.
„Am prezentat conducerii Oltchim stadiul privatizării şi negocierii contractului de vânzare-cumpărare cu câştigătorul licitaţiei, domnul Dan Diaconescu, şi de asemenea, le-am prezentat şi planul de rezervă în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere cu câştigătorul licitaţiei şi nu va fi semnat acest contract în termenul prevăzut în caietul de sarcini”, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, la ieşirea de la întâlnirea cu conducerea combinatului Oltchim.
Premierul Victor Ponta a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că Executivul ia în calcul ca, până la 1 octombrie, Dan Diaconescu să nu achite preţul pe acţiunile de la Oltchim. În acest caz, Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, iar, în maximum şase luni, va fi reluat procesul de privatizare cu un investitor strategic.