Vlad Lupan, fost ambasador şi reprezentant permanent al Republicii Moldova la Naţiunile Unite, a făcut public acest plan al lui Igor Dodon pe care spune că l-a primit de la unul dintre participanţii la Conferinţa de securitate de la Munchen, desfăşurată în weekendul trecut.
Planul lui Igor Dodon presupune o divizare a Republicii Moldova în două subiecte juridice, cu armate, monede şi ministere separate. Proiectul revine la propunerea din Memorandumul Kozak cu privire la existenţa unui parlament bicameral, la includerea reprezentanţilor Tiraspolului în guvernul Republicii Moldova, în sistemul judiciar al republicii şi la Curtea Constituţională. Cu toate acestea, proiectul nu menţionează deloc dacă oficiali moldoveni ar putea fi incluşi în structurile de decizie transnistrene.
Totodată, proiectul preşedintelui moldovean mai propune revenirea la ‘limba moldovenească în baza grafiei chirilice’, potrivit publicaţiei citate.
Vlad Lupan avertizează că documentul lui Dodon este ‘periculos’ pentru Republica Moldova şi a apărut după o serie de vizite ale şefului statului la Moscova, unde s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, la ora actuală reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin ‘pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova’.
Faptul că Igor Dodon a prezentat acest plan de federalizare a Republicii Moldova la Conferinţa de securitate de la Munchen a fost dezvăluit miercuri de către reprezentantul blocului ACUM (Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/ şi Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/), Igor Munteanu, fost ambasador în SUA, conform Radio Chişinău.
În replică, preşedintele Igor Dodon a declarat că a prezentat la Munchen un concept numit ‘Pachetul comprehensiv pentru Moldova’, dar a evitat să dea detalii despre document, spunând că acest ‘concept va fi publicat după 24 februarie’, adică după alegerile parlamentare de duminică.
Ziarul Naţional publică o parte din acest document, a cărui copie a fost obţinută de către Vlad Lupan. Proiectul dat publicităţii este redactat în limba rusă şi se intitulează ‘Parametrii de bază ai modelului de reglementare transnistreană’.