Premierul Marcel Ciolacu a anunţat un mare plan de reindustrializare a economiei în valoare de aproape 2 miliarde de euro. El nu a precizat sursele de finanţare
Cu scopul de a revitaliza industria din România, programul pune accent pe fabricarea de materie primă industrială în țara noastră, folosirea acesteia în lucrările de infrastructură mare, iar veniturile rezultate să rămână în economia națională. Reindustrializarea României și patriotismul economic au fost 2 dintre obiectivele majore asumate de Marcel Ciolacu odată cu preluarea guvernării, în 2023.
Executivul Ciolacu urmărește astfel reindustrializarea economiei românești și crearea a mii de noi locuri de muncă, bine plătite. Unul dintre cele 3 proiecte de Hotărâre de Guvern cuprinse în plan prevede 1,25 miliarde de lei (250 milioane de euro) doar pentru crearea în România de noi capacități de producție de materie primă industrială.
Proiectele de Hotărâri de Guvern lansate astăzi de premierul Marcel Ciolacu prin Planul Marea Industrie urmează să fie lansate în transparență publică.
Materie primă industrială făcută exclusiv în România
Una dintre cele 3 componente ale planului Marea Industrie a Guvernului Ciolacu vizează producția de materie primă industrială autohtonă, care să fie folosită pentru investițiile în infrastructura mare, precum construcția de autostrăzi și de spitale. Datorită achiziției de materiale exclusiv din România, veniturile suplimentare se întorc în economia locală.
„Astfel, putem lansa astăzi Planul Național pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susținere a economiei, de circa 2 miliarde de euro, axat pe trei piloni principali. A treia componentă a Planului înseamnă o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiții în producția de materie primă industrială. Exemple: țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern de miercuri.
Cine și cum va putea obține finanțare
Stimulentul de 1,25 miliarde de lei pentru extinderea sau înființarea de noi linii de producție a materiei prime industriale în România se va acorda unui total de 15 firme.
”1,25 de miliarde de lei (250 mil. eur.) pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale. (…) Avem nevoie de oțel românesc, de alte materiale pentru a construi autostrăzi și locuințe cu produse românești”, a mai anunțat premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, schema de ajutor de stat va oferi finanțări sub forma de credit de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanțare pentru perioada 2024-2025, dar și credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2025-2031.