Deși în prezent nu i se acordă la fel de multă atenție și nu este dezvoltat pe măsura pe care ar trebui să fie, planul lui Nicolae Ceaușescu a fost unul de importanță deosebită pentru o țara noastră și a avut nevoie de o muncă intensă pentru a fi dus la îndeplinire.
Nicolae Ceaușescu a avut diverse planuri pentru industria românească și pentru dezvoltarea țării noastre, care mai de care mai mărețe. Pe vremea sa au apărut mari coloși industriali și uzine foarte costisitoare, iar industrializarea era făcută într-un ritm accelerat.
Citește și : Potop la Constanța! Străzile și locuințele au fost inundate, după efectele devastatoare ale Ciclonului Ashley
Un proiect foarte măreț care a fost dus la îndeplinire este Sistemul hidroenergetic și de navigație „Porțile de Fier”, de importanță deosebită în prezent. Construcția sa a început la 7 septembrie 1964, în timpul mandatului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și a fost finalizată de Nicolae Ceaușescu, pe 16 mai 1972.
Proiectul a fost cel mai ambițios proiect de exploatare a potențialului hidroenergetic al fluviului Dunărea, dar a avut ca scop și îmbunătățirea navigației și controlul inundațiilor, fiind o colaborarea transfrontalieră cu partea sârbă. Cu Iugoslavia fusese semnat, în 1963, acordul cu privire la construirea sistemului de la Porțile de Fier.
Încă de la 1 ianuarie 1964 a fost înființată Întreprinderea Centrală Hidroelectrică „Porțile de Fier”, care supraveghea lucrările de investiții pentru realizarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație „Porțile de Fier”.
Citește și : Se schimbă legea pentru proprietarii de terenuri. Noua obligație va fi valabilă minim 7 ani
S-a înființat pe malul dunării o colonie muncitorească, în scurt timp, care avea să găzduiască 15.000 de oameni veniți din toate colțurile țării. Dintre aceștia, aproape 10.000 au lucrat pe marele șantier și aproximativ 100 au murit în accidente de muncă.
În apropierea barajului se afla și cunoscuta insulă Ada Kaleh, aproape de Orșova și Drobeta Turnu Severin, care avea să fie înghițită în 1970 de apele fluviului. Aceasta mai era, la acel moment, locuită de câteva sute de oameni care au fost evacuați și, mai apoi, au emigrat în Turcia sau în Dobrogea.
Barajul avea să fie gata în anul 1971 iar pe 16 mai 1972 avea să fie gata și hidrocentrala, în prezența dictatorului Nicoale Ceaușescu.