Planul PNL dacă PSD boicotează învestirea Guvernului Orban 2. Ce rol are Curtea Constituţională

Dacă PSD va boicota învestirea Guvernului Orban 2 pe 24 februarie, liberalii iau în calcul scenariul în care preşedintele Klaus Iohannis sesisează Curtea Constituţională pentru un conflict juridic între puterile statului, au precizat surse politice citate de Europa Liberă.
Romania TV
20 feb. 2020, 21:19
Planul PNL dacă PSD boicotează învestirea Guvernului Orban 2. Ce rol are Curtea Constituţională

Chiar a doua zi după data de 24 februarie, când este programat votul de învestire a noului Guvern, se împlinesc  cele 15 zile pe care le cere procedura reglementată de Regulamentul ședințelor comune – ca termen de supunere la vot a „acordării încrederii” noului Cabinet.

După expirarea acestui termen prevăzut de lege, preşedintele Klaus Iohannis se poate adresa Curţii Constituţionale pentru a tranşa conflictul dintre Parlament şi preşedinte, cel care a desemnat un premier, relatează Europa Liberă.

Judecătorii CCR vor stabili dacă tergiversarea acordării unui vot – fie el împotrivă sau în favoarea unui nou guvern – respectă prevederile Constituţiei.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „PSD nu va participa la votul de învestire a Guvernului Orban”

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii social-democraţi nu se vor prezenta la şedinţa comună a celor două camere pentru a nu se ajunge la cvorum deoarece nu este de acord cu învestirea noului Guvern. În acest caz, cea mai importantă discuție la CCR va fi dacă „neacordarea încrederii guvernului” înseamnă un vot împotrivă sau boicotarea ședinței, notează sursa citată.

După şedinţa Comitetului Exercutiv, Marcel Ciolacu a precizat că şi-a onorat rensponsabilităţile de preşedinte al Camerei Deputaţilor – a convocat ședința de învestire și a programat audierea miniștrilor. Altfel spus, a acoperit solicitările regulamentului şedinţei comune, aşa cum prevede articolul 86.

„Neacordarea votului de încredere” este, de fapt, cheia articolului 89 din Constituție, în care este descrisă dizolvarea Parlamentului.

„Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură” – prevede Constituția.

Aceeaşi sintagmă este inclusă şi în regulamentul şedinţelor comune ale Parlamentului. 

Art. 91. – În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Judecătorii CCR vor avea de judecat dacă preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, îl informează de îndată pe președinte asupra situației din Parlament în urma ședinței de luni. Și acest aspect ar putea face parte din argumentația Palatului Cotroceni privind un conflict între Parlament și Președinție, potrivit Europa Liberă.

Tot luni, 24 februarie, este programată şi şedinţa în care CCR analizează conflictul sesizat de liderii PSD privind numirea lui Ludovic Orban ca premier după ce Guvernul său a fost demis prin moţiune de cenzură de Parlament.

PSD susține că șeful statului, care are această atribuție constituțională, nu poate numi aceeași persoană. Klaus Iohannis și-a trimis deja la CCR punctul de vedere și arată că nu poate fi vorba nici de blocaj instituțional și nici de conflict între puterile statului. El a spus că a desemnat un premier în urma consultărilor cu partidele, unul dintre cei trei care au fost propuși de partide.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'