Puci în PSD: Viorica Dăncilă îşi va anunţa demisia marţi. Marcel Ciolacu – şef interimar, flancat de 5 preşedinţi executivi

Zilele Vioricăi Dăncilă la conducerea PSD după eşecul la prezidenţiale par numărate. Cu o zi înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, unul dintre liderii importanţi al PSD care au criticat-o dur pe şefa social-democraţilor, i-a convocat la Bucureşti pe greii partidului. Potrivit unor surse citate de România TV, Marcel Ciolacu i-ar fi cerut lui Dăncilă să demisioneze de la conducerea PSD. Liderul PSD Buzău ar vrea să preia conducerea interimară a PSD până la organizarea unui congres, la care desigur speră să fie ales preşedinte al PSD. Viorica Dăncilă îşi va anunţa marţi retragerea din funcţia de preşedinte al PSD, transmite România TV.
Romania TV
25 nov. 2019, 13:49
Puci în PSD: Viorica Dăncilă îşi va anunţa demisia marţi. Marcel Ciolacu - şef interimar, flancat de 5 preşedinţi executivi

UPDATE. Marcel Ciolacu a obținut majoritatea în PSD, iar de pe aceste poziții vrea să preia funcția de președinte interimar, potrivit unor surse din interiorul PSD. Primul pas ar fi fost făcut, după ce ar fi convins-o pe Viorica Dăncilă să-și dea demisia marţi, la Comitetul Executiv Național, convocat după discuția purtată acasă la actualul lider al partidului. Pentru a o convinge să demisioneze, Ciolacu i-ar fi oferit Vioricăi Dăncilă, un loc eligibil la alegerile parlamentare și președinția organizațiilor din Teleorman și a celei de Femei.

O altă dorință a celor care vor să preia partidul este o redenumire a formațiunii, precum și schimbarea siglei celebre, cea cu trandafirii. Pentru ca planul lui Ciolacu să poată fi pus în aplicare, s-a vorbit de demisii în bloc, astfel că potrivit ‘CEx-ului paralel’ toată conducerea partidului trebuie să demisioneze astfel încât să poată fi preluată puterea în PSD de Marcel Ciolacu și un număr de președinți executivi, care încă nu a fost stabilit, se pare că este vorba de 5. Printre cei care vor ocupa aceste posturi de președinți executivi se numără Nicolae Bădălău, Paul Stănescu, Gabriela Firea și Claudiu Manda.

Problema lui Marcel Ciolacu este Eugen Teodorovici, care a fost prezent la negocieri, dar nu a stat până la capăt. În acest moment nu s-a obținut un angajament din partea lui Teodorovici cu privire la demisie, iar acest lucru complică lucrurile pentru Ciolacu, pentru că în cazul demisiei Vioricăi Dăncilă, cel care preia puterea este chiat Eugen Teodorovici. Pentru rezolvarea acestei amenințări a planului Ciolacu, s-a trecut la amenințări cu excluderea. Același tratament se va aplica în cazul tuturor membrilor din conducere cărora li se cere să demisioneze și nu vor accepta. Totodată s-a vorbit despre convocarea unui congres fulger, peste două săptămâni, astfel încât, cei care ar putea prelua puterea alții decât cei prevăzuți în planurile lui Ciolacu să fie excluși.

UPDATE. Gabriela Firea anunţă că nu este la CEx-ul paralel, convocat de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, ea precizând că atunci când are ceva de spus, nu se sfieşte.

Gabriela Firea anunţă că nu este la CEx-ul paralel al PSD

UPDATE. Peste 20 de preşedinţi de organizaţii PSD sunt prezenţi luni seara la întâlnirea informală convocată de liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor.

La întâlnirea informală care are loc la Palatul Parlamentului ar urma să se discute despre situaţia din partid după scorul înregistrat la prezidenţiale.

Sunt prezenţi la întâlnire Paul Stănescu (PSD Olt), Niculae Bădălău (PSD Giurgiu), Marian Oprişan (PSD Vrancea), Ionel Arsene (PSD Neamţ), Dan Nica (PSD Galaţi), Horia Teodorescu (PSD Tulcea).

 

UPDATE. Prima reacţie a lui Marcel Ciolacu, după discuţia cu Dăncilă:  „Am vorbit în această seară cu Viorica Dăncilă, despre întâlnirea pe care urmează să o am cu președinții de organizații pentru a discuta despre rezultatul obținut la aceste alegeri. Este firesc sa se întâmple acest lucru după orice scrutin.

Vreau să spun cât ce poate de clar că această discuție a fost una calmă, așezată și productivă.  A fost o campanie în care s-a muncit mult, mulțumim tuturor celor care s-au implicat și mulțumim milioanelor de români care au dat un vot de încredere Partidului Social Democrat și Vioricăi Dăncilă.  A fost un rezultat care nu ne mulțumește pe niciunul dintre noi, dar asta nu înseamnă ca nu există soluții.

Vreau să îi rog pe colegii mei să se gândească la obiectivele noastre pentru alegerile de anul viitor. Rămânem o echipă, rămânem împreună, așa cum am făcut-o întotdeauna în momente mai complicate. PSD este în continuare un partid puternic!”

 


UPDATE Mai multe surse politice anunţă că Viorica Dăncilă va accepta să-şi dea demisia de la şefia PSD, în schimbul şefiei organizaţiei de femei a partidului şi a unui loc eligibil de senator la alegerile de la anul.

_______

Greii din PSD stabilesc planul debarcării Vioricăi Dăncilă de la șefia partidului. Marcel Ciolacu vrea ca de marţi, după CEx -ul PSD să preia interimar șefia partidului până la organizarea congresului. În plus, Marcel Ciolacu vrea să propună o conducere colectivă a PSD, cu 5 preşedinți executivi, nu cu unul aşa cum se întâmplă în prezent. Funcţii ar putea fi ocupate de Gabriela Firea, Paul Stanescu, Claudiu Manda, Nicolae Badalau si Marian Oprisan. În prezent, funcţia de preşedinte executiv al PSD este ocupată de Eugen Teodorovici.

Tocmai în acest punct apare o problemă. Potrivit România TV, Eugen Teodorovici, Gabriela Firea şi Claudiu Manda îşi doresc şi ei să preia conducerea PSD după debarcarea Vioricăi Dăncilă.

Întâlnirea greilor PSD ar urma să aibă loc luni seara, la ora 19. Potrivit surselor România TV, Marcel Ciolacu ar fi avut luni o întâlnire cu Viorica Dancilă, acasă la aceasta. Cei doi ar fi discutat despre retragerea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD, care pare iminentă. Potrivit unor surse social-democrate, Marcel Ciolacu i-ar fi propus Vioricăi Dăncilă să preia, din nou, șefia organizației de femei şi loc eligibil de senator pe lista PSD Teleorman.

De asemenea, Marcel Ciolacu ar fi avut o discuţie şi cu Eugen Teodorovici, căruia i-ar fi cerut să demisioneze din funcţia de presedinte executiv al PSD daca Viorica Dăncilă refuză să plece de la conducerea PSD. Eugen Teodorovici nu ar fi fost de acord cu propunerea preşedintelui Camerei Deputaţilor. 

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD şi candidatul susţinut de social-democraţi la alegerile prezindeţiale din 2019, a pierdut clar în faţa contracandidatului său, Klaus Iohannis, susţinut de PNL.

„Rezultatele ne arată, însă, că în turul II al alegerilor prezidențiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. Asta după ce și în turul I am avut, la fel, un număr foarte mic de voturi. Să fim cinstiți: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare.

Și atunci, și acum, s-au făcut doar analize județene, nimic la nivel național. Acum cred că e timpul să vedem unde am greșit cu adevărat la nivel central, să judecăm rațional și apoi să trecem la fapte.

PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în 6 luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!”, este de părere Marcel Ciolacu, lider PSD Buzău şi preşedint al Camerei Deputaţilor.

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cere „măsuri radicale” după alegerile prezidentiale. „Demisia sau Congres, alte soluții nu avem”, spune el despre conducerea centrală. Bădălău vorbește de regândirea „tuturor liniilor partidului”. 

„Trebuie sa facem o analiza serioasa la toate structurile si e momentul sa luam totusi masuri radicale, sa nu mai peticim. De 3 ani de zile tot peticim, ascundem deficiente si ne-a adus aici. Trebuie sa ne asumam fiecare responsabilitatile si sa incercam sa recastigam increderea romanilor. PSD a luat foarte multe masuri bune pentru tara, e un partid proeuropean, un partid deschis, dar am avut probleme mari cu partea umana, cu partea conducerii de a mobiliza, o comunicare efectuoasa si asta trebuie nu imbunatatit, ci reformat. Trebuie regandite absolut toate liniile partidului”, a zis Bădălău

Giurgiu este unul dintre judeţe în care candidatul PSD a reuşit să adune mai multe voturi decât candidatul liberal. 

Senatorul Șerban Nicolae nu o consideră pe Viorica Dăncilă liderul pe care PSD „îl poate lua ca stegar, ca voievozii de odinioară” iar după înfrângerea de la prezidențiale, social-democrații trebuie să accepte ideea că „o critică obiectivă” privind colegi din partid este „în interesul tuturor”.

Pe lângă acest eşec, apariţia la sediul PSD a lui Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne care a demisionat din guvernul Ponta după moartea polițistului Bogdan Gigină, a fost picătura care a umplut paharul pentru cei care pândeau scaunul lui Dăncilă. Gabriela Firea şi Mihai Fifor au criticat dur alăturarea imaginii PSD de Gabriel Oprea.

„Pentru copiii acestei tari care merita mai mult de la politicieni, imi voi asuma toate riscurile, consecintele si nu voi accepta compromisuri. Greselile si comprimisurile i-au determinat pe romani sa aleaga intr-un numar atat de mare raul cel mai mic. Ma doare, dar ii inteleg perfect! (…) Sunt dezamagita ca incepem analiza prabusirii noastre cu un astfel de gest sfidator. Nu ne putem reforma si relua legatura cu simpatizantii nostri printr-o minciuna. Aud ca si alte persoane controversate se lipesc acum, in inghesuiala si nebagare de seama, de noi. Probabil vor sa ne ingroape definitiv! Ma delimitez categoric! Doamne, chiar vreti sa iesim pe usa din dos a istoriei?”, a spus Gabriela Firea.

”Gabi Firea are perfectă dreptate! Nu putem începe reconstrucţia PSD cu oameni care nu mai au nimic de-a face cu ceea ce ar trebui să devină acest partid. Ar fi o contradicţie cu termenul de «reformare». PSD nu îşi mai permite să îşi dezamăgească la nesfârşit electoratul. Trebuie să începem să promovăm o garnitură politică nouă, care să ofere o perspectivă credibilă, cu adevărat promiţătoare”, a scris, luni, pe Facebook, Mihai Fifor.

Acesta susţine că PSD are ”mulţi oameni buni în partid, care au fost aici şi au luptat şi care pot fi promovaţi oricand în structurile de conducere ale PSD”.

”Nu sunt împotriva venirii sau revenirii unor oameni din afara partidului. Trebuie să fim deschişi către cei care pot aduce un plus PSD. Cred că e nevoie mai mult ca oricând de o analiză profundă şi onestă, de consultare şi de dialog colegial, la toate nivelurile din partid şi acesta trebuie să fie motorul relansării PSD”, a mai scris Fifor.

Viorica Dăncilă a explicat, duminică seară, că fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, a mers duminică seara la sediul PSD din Kiseleff pentru că fostul lider UNPR este acum vicepreședinte în Comitetul Executiv al PSD, unde are și drept de vot, funcție obținută ca lider sindical, în urma semnării unui protocol de colaborare.

„Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele, cu CNSLR Frăţia, cu Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor, am făcut cu mai multe sindicate, iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, lidierii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Naţional. Avem cu cinci sindicate. Toţi liderii de sindicate au funcţie de vicepreşedinte la nivel de Comitet Executiv Naţional. Au şi drept de vot”, a argumentat Viorica Dăncilă prezenţa lui Oprea la PSD.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'