Planul UE şi al liderilor din Balcani pentru criza migraţiei: Locuri pentru alţi 100.000 de refugiaţi

Reuniunea Uniunii Europene și a liderilor din Balcani de la Bruxelles a convenit asupra unui plan în 17 puncte pentru a coopera în gestionarea fluxurilor de migranți prin Peninsula Balcanică, a anunțat Comisia Europeană la începutul zilei de luni.
Alina Costache
26 oct. 2015, 04:21
Planul UE şi al liderilor din Balcani pentru criza migraţiei: Locuri pentru alţi 100.000 de refugiaţi

În timpul unui mini-summit de urgență, cele opt țări UE situate pe această rută, precum și Serbia, Macedonia și Albania au acceptat „creșterea capacităților de primire (a migranților) pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest”, a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres. 

Dna Merkel a explicat că aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru că „migranții… se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor”. 

„Grecia s-a angajat în mod remarcabil” acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului, a salutat dna Merkel. 

„În a doua” fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă și locuințe subvenționate de UNHCR, a precizat ea. 

„Aceasta va fi o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului”, a estimat cancelarul. 

„Gestionarea fluxului împreună este singura modalitate de a restabili ordinea și încetini afluxul necontrolat de persoane”, a pledat Juncker. 

În numele UNHCR, Guterres a declarat că tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi începe înregistrarea solicitanților de azil sirieni, irakieni și din Eritreea în Grecia. 

Această procedură este o condiție prealabilă repartizării lor în cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat să împartă sarcina primirii a 160.000 de refugiați pe doi ani pentru a reduce tensiunea asupra țărilor din prima linie. Imigranții economici vor fi repatriați, potrivit declarațiilor la conferința de presă. 

Participanții la această reuniune s-au angajat să pună în aplicare începând de luni șaptesprezece măsuri de „restabilire a stabilității gestionării migrației în regiune și încetinire a fluxului printr-o abordare colectivă transfrontalieră”. 

Printre acestea se numără trimiterea a 400 de polițiști pentru a ajuta Slovenia, copleșită, în înregistrarea mai sistematică a migranților la frontiere și schimbul zilnic de informații între țările vecine. 

Agenția Reuters prezintă principalele puncte a ceea ce a fost convenit: 
    
* Creșterea capacității de primire cu 30.000 de locuri până la sfârșitul anului în Grecia. Agenția de refugiați a ONU va oferi 
subvenții pentru chirie și programe implicând familii gazdă pentru cel puțin 20.000 de persoane suplimentare. 
    
* Obținerea de capacități suplimentare de 50.000 de locuri, pentru a se ajunge la un total de 100.000 de-a lungul rutei din Balcanii de Vest și Grecia. 
    
* Desfășurarea a 400 de ofițeri de poliție într-o săptămână în Slovenia. 
    
* Intensificarea eforturilor pentru trimiterea înapoi a migranților care nu au nevoie de protecție internațională și intensificarea cooperării asupra repatrierii cu Afganistanul, Bangladesh, Irak și Pakistan. 
    
* Intensificarea operațiunii comune pe mare Poseidon în Grecia, în special prezența agenției de frontieră a UE Frontex în 
Marea Egee, și consolidarea semnificativă a sprijinului Frontex pentru Grecia în înregistrare și activități de amprentare. 
    
* Abținerea de a facilita circulația migranților spre granița altei țări. Nu este acceptabil să fie redirecționați refugiații spre altă țară. 
    
* Stabilirea de puncte de contact pentru a permite schimburi zilnice de informații cu privire la circulația migranților. 
    
* Schimb de informații cu privire la mărimea și fluxurile de refugiați. Frontex precum și EASO, Biroul European de Sprijin pentru Azil, vor asigura acest schimb de informații. 
    
* Contactarea instituțiilor financiare, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și 
Dezvoltare pentru a asigura finanțare pentru cazarea refugiaților. 
    
* Intensificarea cooperării între poliții și în acțiuni judiciare împotriva traficanților de migranți, angajarea Europol și Interpol în operațiuni pe ruta din Balcanii de Vest. 
    
* Întărirea sprijinului pentru agenția de frontieră a blocului Frontex la granița dintre Bulgaria și Turcia. Stabilirea unei noi operațiuni Frontex la frontierele terestre externe dintre Grecia și Macedonia și Grecia și Albania pentru a se concentra asupra controalelor la ieșire și înregistrarea refugiaților care nu au fost înregistrați în Grecia. 
    
* Acțiune comună cu Frontex pentru a detecta trecerea ilegală a frontierei și sprijin de înregistrare și amprentare în Croația. 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă