În cadrul dezbaterilor, Roxana Wring (USR) a apreciat că PUZ-urile de sector nu sunt oportune, deoarece Capitala are nevoie de un Plan Urbanistic General. Ea a opinat că PUZ Sector 3 prezintă probleme din punct de vedere al legalităţii.
„Aceste PUZ-uri nu fac decât să adâncească haosul urbanistic. În cazul Sectorului 3, el nu se justifică. Sunt anumite zone din sector care într-adevăr ar putea să fie reglementate prin PUZ, dar în rest nu face decât să preia PUG. Proiectul are probleme şi pe legalitate, sunt anumite modificări care au fost făcute şi în acest caz ar trebui să fie reluată avizarea de mediu. Pe de altă parte, nu respectă avizul conform al Ministerului Culturii. În continuare, în regulamentul PUZ Sector 3 rămâne lărgirea Căii Călăraşi. Noi am primit o confirmare a Ministerului Culturii că ei nu au dat aviz pentru lărgirea Căii Călăraşi”, a spus ea.
Adrian Constantin Florescu (PMP) a atras atenţia asupra faptului că planşa în baza căreia au fost obţinute o serie de avize şi a avut loc dezbaterea publică a fost modificată ulterior.
„După încheierea dezbaterii publice, a apărut luna trecută o nouă planşă, care modifică total prima planşă în baza căreia s-au obţinut avizele. (…) Planşa a doua are doar două avize”, a spus el.
Deputatul independent de Bucureşti Nicuşor Dan a apreciat că PUZ Sector 3 nu este nici oportun, nici legal.
„În Parcul Pantelimon se propune un parc de distracţii. Copacii vor fi înlocuiţi cu nişte maşinării care… a încercat la Sectorul 2, n-a funcţionat. În zona Trapezului, aveţi o problemă de legalitate. Dacă veţi compara planşa PUG cu planşa PUZ Sector 3, veţi vedea că o zonă V1a devine M1A, în mod ilegal. A treia problemă de nelegalitate: zona Timpuri Noi – şi nu este singura. Această zonă este L1a cu o densitate CUT (coeficient de utilizare a terenului – n.r) de 1,3. Legea permite o majorare de CUT cu 20%. Ea devine M3, cu CUT de 2,5. De la 1,3 la 2,5 e mai mult de 20%. Este ilegal”, a explicat Nicuşor Dan.
Arhitectul şef Ştefan Dumitraşcu a precizat că PUZ Sector 3 nu este un document strategic, ci „un document de lucru, un document tehnic” şi că niciuna din prevederile majore ale PUG nu sunt modificate prin Planul Urbanistic al sectorului (trama stradală, împărţirea pe zone fiscale, menţinerea şi gestionarea suprafeţelor de spaţii verzi).
„Pe parcursul consultării publice, planşa anexă a acestei documentaţii a fost modificată, conform solicitărilor care au venit din public, astfel încât ultimele două avize, cele esenţiale pentru promovarea acestui PUZ în plenul CGMB, respectiv avizul de la Agenţia de Mediu Bucureşti şi Ministerul Dezvoltării au generat apariţia unor reglementări care schimbă aproximativ 7% din suprafaţa teritoriului aflat în studiu, în concordanţă cu prevederile PUG în vigoare”, a precizat el.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a apreciat că se încearcă politizarea subiectului „într-un mod cât se poate de inadecvat” şi că în cadrul dezbaterii CGMB s-au spus „foarte multe lucruri neadevărate”.
„S-au spus lucruri conform cărora noi am limitat suprafaţa verde din Sectorul 3, ceea ce nu este adevărat. (…) Este adevărat faptul că acest PUZ nu rezolvă toate problemele, dar nici nu înrăutăţeşte nimic. Îmbunătăţeşte acolo unde poate să îmbunătăţească. Este adevărat că legislaţia şi instituţiile din România ne aduc într-o situaţie foarte complicată, pentru că unele instituţii ne cer ceva şi vin altele care cer dimpotrivă, iar noi trebuie să facem un şpagat, tocmai în ideea de a reglementa situaţia în Sectorul 3. Pentru că Sectorul 3 a fost unul dintre cele mai industrializate din Bucureşti, avem zonă industrială enormă, (…) unde nu există spaţii verzi, decât vegetaţie spontană. Se transformă într-o zonă urbană. Şi, da, este adevărat, pe colţul intersecţiei între două bulevarde, cu staţie de metrou, (…) e cel mai potrivit loc să construieşti intensiv. Dacă nu faci acolo bloc, unde să faci? Faci acolo vilă? Nu e propunerea mea, e a specialiştilor”, a declarat el.