Planurile-cadru pentru clasele V-VIII aduc schimbări în învăţământ

Proiectul pus în dezbatere publică privind planurile-cadru pentru clasele V-VIII aduce nou orientarea spre formarea de competențe, a declarat miercuri directorul general al Institutului de Științe ale Educației, Ciprian Fartușnic.
Romania TV
06 ian. 2016, 13:23
Planurile-cadru pentru clasele V-VIII aduc schimbări în învăţământ

„Actualele planuri cadru nu s-au mai schimbat de ceva ani și între timp au tot fost discuții despre ce dorim de la un absolvent de clasa a VIII-a, practic care ar fi un profil, ce competențe ar trebui să dețină cel care a terminat acest nivel de educație. Practic (n.r. proiectul) aduce nou în primul rând această orientare a planurilor-cadru nu pe numărul de ore și discipline, ci pur și simplu care ar fi competențele pe care le dorim și prin ce discipline am putea să ajungem la acele competențe. Este o decizie care se ia la nivel general dacă ne dorim ca elevii, la sfârșitul clasei a VIII-a, să aibă un profil mai pronunțat pe zona de științe, pe zona de științe socio-umane, spre istorie, geografie sau dacă ne dorim să aibă o dezvoltare mai degrabă câte puțin din toate, astfel încât la liceu să poată să le continue cu specializarea lor”, a explicat Fartușnic, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, planul-cadru stabilește ce discipline trebuie studiate, ce număr de ore. „Pe baza lor se poate începe lucrul la programele școlare care spun ce competențe pot fi urmărite la fiecare disciplină în parte”, a spus el.

Acesta a arătat că de una dintre variantele de plan-cadru primii ar putea să beneficieze copiii care în prezent sunt clasa a III-a.

Fartușnic a precizat că s-a încercat în elaborarea celor trei variante să se mențină un echilibru din punctul de vedere al gradului de încărcare a copilului.

„Au fost aceste două presiuni: una să punem și Educație pentru sănătate, și Educație ecologică, și Educație rutieră, și Educație financiară și tot felul de discipline, pe de altă parte copiii să aibă un program mai lejer și să nu mai fie așa încărcați. Aici trebuie să găsim cu toții o variantă de mijloc și cât mai în folosul copilului”, a mai spus Fartușnic.

Potrivit acestuia, proiectul se va afla în dezbatere publică, în prima etapă, până pe 23 ianuarie. După ce vor fi făcute propuneri, va mai fi pus pentru a doua oară în dezbatere, pentru încă două-trei săptămâni.

„A fost lansată în dezbatere publică pe 23 decembrie și va fi lăsată timp de o lună până pe 23 ianuarie. După care vom reveni cu o variantă care s-a desprins din dezbatere, care va mai fi cel puțin două sau trei săptămâni în dezbatere publică, astfel încât varianta care va fi înaintată spre ordin de ministru cu siguranță nu va mulțumi pe toată lumea, dar măcar să aibă un sprijin și să fie înțeleasă de cât mai mulți”, a susținut directorul Institutului de Științe ale Educației.

O altă noutate pe care o propune proiectul este cea a opționalelor, a adăugat el.

„Mulți își doresc cât mai multe opționale la nivelul școlii. Din păcate, asta ar însemna că școlile, care au posibilitate, au resursele, ar putea oferi copiilor, cele care nu au posibilitate nu ar putea oferi copiilor, o paletă foarte largă de opționale. Atunci, în toate cele trei variante puse în dezbatere publică există această propunere de a avea un opțional pe o anumită arie sau opțional integrat în care copilul încearcă să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă o abordare integrată a unor tematici și să sperăm că la liceu chestiunea aceasta se va dezvolta și mai mult”, a mai afirmat reprezentantul institutului.

Planurile-cadru sunt structurate pe baza celor 7 arii curriculare.

Structura prevede discipline opționale pe arii și opționale integrate la nivelul mai multor arii, ca oportunitate oferită școlilor de a-și dezvolta oferta curriculară proprie.

Trunchiul comun prevede un număr prestabilit de ore (fără plajă orară), aceasta se păstrează la nivelul disciplinelor opționale pe arii și a opționalului integrat la nivelul mai multor arii.

Toate cele trei variante reduc numărul de ore la limba și literatura română la clasa a V-a (de la 5 la 4 ore/săptămână).

De asemenea, se reconsideră unele alocări orare pentru discipline care anterior ajungeau foarte rar să intre în oferta curriculară a școlii cu un număr maxim de ore (educație plastică, educație muzicală, cultură civică, istoria, geografia, educație tehnologică).

Se reconsideră structura disciplinelor socio-umane pe ani de studiu (la clasa a V-a Educație pentru drepturile copilului, la clasa a VI-a Educație interculturală, la clasa a VII-a Educație pentru cetățenie democratică și la clasa a VIII-a Educație economică).

Totodată, se schimbă titulatura ariei curriculare din Educație fizică și sport în Educație fizică, sport și sănătate.

Tehnologia Informației și a Comunicațiilor apare ca disciplină nouă de trunchi comun în aria Tehnologii, conform Legii Educației Naționale.

În trunchiul comun se vor adăuga 4-5 ore/săptămână în plus pentru elevii care studiază în limba maternă.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver