Colonelul austriac Markus Reisner, de la Forțele Armate Austriece, fost director al Academiei Militare, cunoscut în presa Occidentală, a recunoscut că Rusia a reușit să-și surprindă adversarii, pe fondul conflictului militar din Ucraina.
Acțiunile care l-au lăsat „mască” pe colonel reprezintă cele mai recente atacuri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene. În urmă cu câteva zile, 100 de rachete ruse au lovit Ucraina. Astfel, țara a fost lăsată în beznă și frig, o consecință care l-a dus la disperare pe Volodimir Zelenski și mai ales, pe cetățeni. De asemenea, la două centrale nucleare din Ucraina, unitățile de reactoare au fost închise automat, din motive de siguranță.
Atacurile trupelor lui Vladimir Putin au slăbit apărarea antiaeriană a Ucrainei. Astfel, în primele zile de război, armata dirijată de la Moscova i-a atacat în mod special, a indicat Reisner la postul german NTV.
În vară, armata ucraineană a folosit apărarea antiaeriană pentru a-și proteja zonele de așezare, adică zonele în care sunt depozitate trupele și armele, în pregătirea ofensivelor împotriva Rusiei.
Totuși, a existat o lipsă de provizii pentru apărarea aeriană ucraineană, a atenționat specialistul. Arsenalele de rachete antiaeriene au fost golite, relatează acesta.
Situația devine din ce în ce mai gravă pentru Volodimir Zelenski. Obținerea de provizii de muniție și mai dificilă, pentru că Ucraina încă utilizează sisteme de sovietice.
„Nu poți furniza Ucrainei rachete S-300 pentru că nu există în Europa”, a mai declarat expertul militar. De aceea este important să livrezi rapid sisteme europene sau americane: „Apoi sunt cantitățile de muniție potrivite pentru continuarea acestei lupte defensive”.
Austria, Elveția, Suedia, Finlanda, Irlanda și Republica Moldova se numără printre statele neutre, deci care nici nu fac parte din NATO.