Cine le pune piedici investitorilor din Capitală. După ce Ministerul Dezvoltării le-a respins majoritatea propunerilor, reprezentanții AREI au subliniat, încă o dată, că reglementarea spațiilor verzi, a PUZ-urilor și autorizațiilor de construire, sunt măsuri pe care Noul Cod Urbanistic al Capitalei trebuie să le clarifice.
”Ne dorim cu toții orașe în care să putem să locuim, în care să putem să respirăm în care să putem să ne creștem copii. Avem o legislație care de multe ori de bate cap în cap, diverse legi care guvernează acest domeniu și nu știm ce să aplicăm și cum să aplicăm. Avem nevoie de claritate, avem nevoie de predictibilitate, iar acest Cod al Construcțiilor ar putea să aducă acest lucru. Ar putea să ne spună cum să construim, ce să construim, cât spațiu verde să avem, bineînțeles, fără să încălcăm drepturile oamenilor asupra proprietăților sau fără să îi zăpăcim pe cei care vor să cumpere un imobil și nu știu dacă va fi finalizat sau nu”, a declarat Irina Dimitriu, Head of Real Estate și Partner Reff & Asociații/Deloitte România.
Una dintre schimbările majore pe care investitorii o cer este transferul de competență în aprobarea PUZ-urilor de la Consiliul General al Municipiului București (CGMB) la Consiliile Locale (CL) cu implicarea primăriilor de sector. Această cerere vine după ce timp de trei ani Primăria Capitalei nu a aprobat niciun PUZ.
”În toate orașele țării competența de aprobare este exclusiv a consiliilor locale. Am fost un pic surprinși de afirmațiile că acest transfer ar genera un haos urbanistic sau ar afecta în mod ireparabil viziunea urbanistică. Vorbim de o lege care se va aplica de acum înainte pentru mult timp, care pleacă de la o prezumție simplă, toate autoritățile publice fără excepție trebuie să respecte legea, astfel, nu putem gândi o lege spunând că unele autorități ar respecta mai mult sau mai puțin”, a mai spus Irina Dimitriu.
În aceste momente, majoritatea proiectelor din Capitală sunt blocate din cauza PUZ-urilor sectoriale care au fost în ultimii ani fie anulate, fie suspendate.
La scurt timp după ce a fost ales în funcția de Primar General, Nicușor Dan a inițiat un amplu proces de suspendare a PUZ-urilor de sector. Inițial, judecătorii bucureșteni au respins cererile de suspendare și anulare a hotărârilor Consiliului General al Municipiului București prin care s-a dispus suspendarea PUZ-urilor de sector. Cu toate acestea, ulterior, PUZ-urile de sector au fost anulate definitiv pe cale judiciară pentru sectoarele 3, 5 și 6, asta în timp ce anularea PUZ-urilor pentru sectoarele 2 și 4 nu a fost încă soluționată definitiv.
Mai mult, pentru a-și masca campania de blocare a PUZ-urilor, Nicușor Dan a ieșit în față cu o găselniță legislativă și anume: elaborarea unui nou PUG- Plan urbanistic General al zonei metropolitane a Bucureștiului, care este blocat încă din anul 2014. La începutul lui 2023, Nicușor Dan a anunțat că prima versiune a noului PUG va fi gata până la finele anului, iar în anul 2024 va începe avizarea, urmând să fie aprobat.
”După cum știți, în 2013, Primăria Capitalei a semnat cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură un contract pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Din păcate, execuția acestui contract s-a blocat în 2014, a fost o intensă corespondență, a venit și Curtea de Conturi, a fost o situație juridică – una care părea fără ieșire. Am reușit să deblocăm această situație și, la sfârșitul anului 2022, am semnat actul adițional pentru realizarea actualizării PUG-ului, ca să ne apucăm de lucru în ianuarie 2023”, a declarat Nicușor Dan la o conferință de presă.
Cei mai mari jucători de pe piața imobiliară precum Nepi, Afi Europe România, Granvia sau One United, reuniți în AREI, spun că în repetate rânduri au atras atenția că Bucureștiul este un oraș blocat în ceea ce privește dezvoltarea urbană și imobiliară, iar blocarea PUZ-urilor îi determină să își reorienteze investițiile către zona metropolitană.
Totodată, reprezentanții AREI spun că Bucureștiul și-a diminuat considerabil contribuția la PIB-ul României, de la 37% în anul 2019, la 29,8% în anul 2022, din cauza blocajului administrativ și al incertitudinii legate de dezvoltarea urbanistică.
Conform Noului Cod, așa cum este în prezent: ”Avizarea PUZ se realizează potrivit procedurii prevăzute de prezentul cod pentru avizarea PUG.
Avizul tehnic al arhitectului-șef se emite în termen de maxim 15 zile de la depunerea documentației complete și corecte.
Aprobarea și efectele PUZ:
PUZ se aprobă prin hotărârea consiliului local. Documentația prevăzută la alin. (1) va fi inclusă pe ordinea de zi a ședințelor consiliului local în termen de maxim 45 zile de la obţinerea avizului tehnic al arhitectului-șef, în situația îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 136 alin. (8) din OUG nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.
(1) Hotărârea consiliului local sau hotărârea consiliului General al Municipiului București de aprobare a PUZ se referă la documentație în integralitate, respectiv toate piesele scrise și desenate componente.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 134 alin. (5) lit. f) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, la proiectul de hotărâre a consiliului local, respectiv de hotărâre a Consiliului General al Municipiului București de aprobare a PUZ nu pot fi introduse amendamente de către consilierii locali cu privire la conținutul tehnic al documentației de urbanism – – piese scrise și desenate, baze de date asociate avizată și supusă aprobării, care este de natură tehnică și are un caracter integrat.
(3) Reglementările urbanistice devin norme obligatorii pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire pentru toate imobilele.
(4) După aprobarea prin hotărâre a consiliului local, programul de investiții și planul de acțiune aferent implementării PUZ devin obligatorii pentru inițiatori, autoritățile administrației publice locale, persoanele fizice și juridice, precum și alte organisme implicate, dacă este cazul.
(5) Prevederile PUZ sunt aplicabile până la actualizarea sau modificarea acestora printr-o altă documentație de urbanism de rang egal sau superior”.
În noul proiect de Cod Urbanistic specialiștii din cadrul AREI subliniază importanța transferului deciziei privind aprovarea PUZ-urilor de la Primăria Generală la cele de sector. În primul rând, pentru a debloca dezvoltarea Capitalei și în al doilea rând, din cauza faptului că PMB este supra-aglomerată, iar analiza și aprobarea PUZ-urilor, mai ales a celor complexe, implică un aparat administrativ care nu poate susține toate aceste proceduri.