Planurile viitorului șef al asigurărilor din ASF: Autoritatea trebuie să fie partener în piață, nu un simplu controlor. Prețurile RCA trebuie să rămână plafonate până când piața revine la normal

Sorin Mititelu, principalul candidat pentru postul de vicepreședinte al Sectorului Asigurări Reasigurări din ASF, are deja o imagine de ansamblu asupra pieței pe care o va supraveghea, dar și planuri cu măsuri pe termen scurt și pe termen lung.
Alina Costache
16 dec. 2023, 12:36
Planurile viitorului șef al asigurărilor din ASF: Autoritatea trebuie să fie partener în piață, nu un simplu controlor. Prețurile RCA trebuie să rămână plafonate până când piața revine la normal

Finanțist cu 30 de ani de experiență în mediul privat (inclusiv în asigurări, unde a și condus BCR Asigurări de Viață), Mititelu apreciază că rolul ASF trebuie să fie unul mai dinamic, inclusiv în zona de supraveghere, însă instituția nu trebuie să se comporte ca un simplu „polițist” al pieței, scrie economica.net

Sorin Mititelu, primul membru din istoria Consiliului ASF care vine direct din mediul privat, unde  a activat timp de 30 de ani, va avea, probabil, cea mai grea misiune dintre toți vicepreședinții instituției. Va trebui să echilibreze o piață marcată profund de patru falimente majore în ultimii 9 ani, dar consideră că nu este deloc o misiune imposibilă și, mai mult, are deja un plan în acest sens.

Trebuie să înțelegem toți că, alături de alte soluții moderne, asigurările reprezintă o formă de protecție și eficientă și ieftină. O soluție aproape miraculoasă comparativ cu alte opțiuni.  Este rolul societăților din piață să își convingă clienții de acest lucru, dar ASF trebuie să creeze climatul potrivit. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește ponderea asigurărilor în PIB. Ne-a luat și Bulgaria. Trebuie să avem ca obiectiv, într-o primă fază, aducerea acestei piețe măcar la nivelul economiei României, în general, pentru că în acest moment ritmul de dezvoltare în asigurări este sub media economiei”, începe Sorin Mititelu un interviu pentru Economica.

În opinia principalului candidat pentru șefia asigurărilor din ASF, rolul acestei instituții nu trebuie să fie unul de simplu controlor, ci trebuie să fie un partener în piață, fără ca aceasta să însemne implicarea directă în afacerile societăților private.

Punctele cheie ale CV-ului unui specialist cu 30 de ani în piețele financiare:

06/02/2019 – ÎN CURS Bucuresti, România

ASOCIAT UNIC ALTIOR CONSULTING SRL- Microîntreprindere pentru servicii de consultanta si management pentru dezvoltarea de afaceri pentru companii din eco-sistemul serviciilor financiare (asigurări, administrare
investiții financiare, servicii bancare), îndeosebi companii străine interesate de piață din Romania.
• Unul dintre principalii clienții este compania Future Healthcare din Portugalia, furnizor de servicii de tip TPA (Third Party Administration) si SaaS (Software-as-a-Service) pentru companiile de asigurări de sănătate.

20/02/2014 – 31/07/2017 București, România

PREȘEDINTE DIRECTORAT BCR ASIGURĂRI DE VIATĂ – VIENNA INSURANCE GROUP SA

22/10/2007 – 30/09/2015

DIRECTOR EXECUTIV–DIRECȚIA DEZVOLTARE AFACERI SI PRODUSE RETAIL/ DIRECȚIA MANAGEMENT SEGMENTE RETAIL BANCA COMERCIALA ROMANA – ERSTE BANK GROUP

02/06/2006 – 21/10/2007 Bucuresti, România

DIRECTOR RETAIL BANCA ROMANEASCA – MEMBRA A NATIONAL BANK OF GREECE

05/04/2004 – 15/05/2005 București, România

DIRECTOR EXECUTIV – DIRECȚIA CREDITE RETAIL PERSOANE FIZICE SI MICI ÎNTREPRINZĂTORI BANCA COMERCIALA ROMANA

10/09/1999 – 04/04/2004 București , România

DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT/DIRECTOR – SUCURSALA LIPSCANI BANCA COMERCIALA ROMANA

01/10/1993 – 09/09/1999 București, România

DIRECTOR EXECUTIV/DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT/DIRECTOR ADJUNCT SUCURSALA/OFIȚER CREDITE CORPORATE BANCA ROMANA DE COMERȚ EXTERIOR – BANCOREX

1991 – 30/09/1993 București , România

CERCETĂTOR JUNIOR INSTITUTUL DE CERCETARE „VIRGIL MADGEARU

Sunt multe de schimbat în toate zonele de activitate ale ASF. Și în domeniul reglementării și în cel al supravegherii și în ceea ce privește comunicarea măsurilor pe care instituția le ia…Dacă ne referim la supraveghere cred că în primul rând este nevoie de o abordare mai dinamică, în timp real. Nu trebuie să ajungem să luăm măsuri în ultimul moment, când deja nu mai sunt multe de făcut…

În ceea ce privește procedurile de autorizare, cred că modelul BNR, unul mult mai simplu și mai orientat către cei care solicită autorizarea, este unul care ar trebui preluat…Comunicarea și explicarea măsurilor care se iau  este, de asemenea, un factor important”, spune Mititelu.

Modificările aduse legii RCA ar trebui să fie, în sine, un impuls pentru noi jucători. Plafonarea prețurilor va fi prelungită până când piața va reveni la normal: Nu există pericol de infrigement. „Dacă vrem să fim parte din piața comună, și vrem, trebuie să acceptăm că orice societate din UE poate activa și în România prin simpla notificare. Nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți.”

Adept al economiei de piață, Mititelu consideră, totuși, că, în situații speciale, de criză, intervenția autorităților este indispensabilă. Este și cazul pieței RCA din România.

În mod normal, Statul nu trebuie să intervină în piață. În situații de criză, însă, acest lucru este indispensabil, pentru a permite revenirea la normal. Consider că este nevoie de o perioadă mai lungă  cu prețuri plafonate pentru ca piața RCA să își revină la normal. Va fi o formulă prin care ne vom asigura că măsura se va menține pe o perioadă ceva mai lungă, fără mai fi nevoie de intervenții pe parcurs. Din câte înțeleg, nu există riscul unui infrigement, în actuala formă a reglementării”, a declarat Sorin Mititelu pentru sursa citată.

Amintim că, până la finalul acestui an, prețurile RCA sunt plafonate la un maxim egal cu maximul prețurilor de vânzare din data de 28 februarie 2023, pe fiecare societate și pe fiecare segment de clienți.

Întrebat cum crede că se poate rezolva problema concurenței foarte reduse de pe piața RCA și în general din asigurări, viitorul vicepreședinte ASF  a arătat că un prim pas este modificarea legii RCA. Amintim că, potrivit impunerilor Uniunii Europene, România trebuie să adopte până la finalul acestui an (termenul ar putea fi totuși ușor prelungit cu acordul Comisiei Europene) un set de măsuri prevăzute de noua Directivă Europeană în domeniul RCA.

Cu această ocazie, ar fi posibilă și introducerea altor modificări sau actualizări ale legii RCA. Întrebat dacă este  de părere că schimbarea legii în sensul în care asigurătorii și nu service-urile reparatoare să stabilească cuantumul daunei (măsură vehiculată o vreme și susținută puternic de către unele voci din piață), Sorin Mititelu a răspuns printr-o comparație.

În cazul asigurărilor de sănătate, tratamentele le stabilește firma de asigurare sau medicul specialist?„, a întrebat retoric viitorul vicepreședinte ASF. Totuși, principalul candidat pentru șefia asigurărilor din ASF spune că nu trebuie tolerate abuzurile, motiv pentru care, deși este firesc ca service-urile să stabilească costurile cu reparația este nevoie de instrumente de control, care să elimine eventualele excese.

Pe de altă parte, Sorin Mititelu apreciază că modificările aduse legii RCA ar trebui să fie un stimulent pentru potențiali noi jucători pe piață, în contextul în care poate cea mai mare problemă din acest sector este lipsa concurenței.

Într-adevăr este nevoie de mai mulți jucători pe piața RCA. Aceștia vor veni pe măsură ce piața se va dezvolta. Un prim pas în acest sens ar trebui să fie modificarea legii RCA, aflată deja în dezbatere publică. Aceste modificări ar trebui să creeze un mediu mai bun pentru viitori jucători” , apreciază Mititelu.

O altă formă de a crește concurența pe piața asigurărilor o reprezintă și intrarea societăților autorizate și suparavegheate în alte țări UE. Firme care intră prin așa numitul  pașaport european, în baza sistemelor FOS sau FOE.

În România activează deja mai multe societăți de acest tip, cele mai cunoscute fiind Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru) pe RCA, Metropolitan Life (Irlanda) pe zona de asigurări de viață și Agra (Austria) pe zona de asigurări agricole. Ce crede Sorin Mititelu despre alte posibile intrări? Constituie o oportunitate sau un pericol pentru piață?

Suntem parte din Uniunea Europeană iar acest sistem face parte din setul de reguli comunitare. Dacă vrem să fim parte a pieței comune, și vrem, trebuie să acceptăm că din acest punct de vedere nu există interpretări. Orice societate din UE poate activa pe piața din România prin notificare. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți. E loc de îmbunătățiri în ceea ce privește înscrierea în registre, se pot face analize asupra situației respectivelor companii, iar aceste analize să ajute clienții să ia o decizie. Nu toate societățile din țările UE au același profil. Unele sunt cu adevărat globale, altele au un profil mai degrabă local”, explică Sorin Mititelu.

Brokerii vor rămâne principalul canal de distribuție, însă nu cu 80% din piață. ASF trebuie să sprijine Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) prin toate căile pe care le are la dispoziție.

În ceea ce privește distribuția în asigurări, viitorul vicepreședinte ASF apreciază că brokerii vor rămâne principalul canal, însă vom asista la o diversificare.

Fiecare canal de distribuție are particularitățile și utilitatea sa. În bancassurance se preteaază anumite tipuri de asigurări, vânzările cu agenți proprii țintesc alte tipuri de asigurări, de exemplu. Având în vedere profilul pieței din România, brokerii cred că vor rămâne principalul canal de distribuție, dar nu cu 80% din vânzări. Vor crește semnificativ vânzările online și distribuția B2BtoC (NR. business to business to consumer, un model nou de e-commerce care leagă furnizorul de servicii sau produse direct de consumator). Știu că brokerii sunt supărați că sunt și alții care vor să ia din plăcinta lor, dar vor înțelege că este loc și își vor adapta afacerile”, a explicat Mititelu.

Ca un obiectiv imediat, acesta își propune sprijinirea mai puternică a FGA, care trece prin cea mai complicată perioadă a sa.

FGA trebuie sprijinit pe toate căile și aceasta este o măsură imediată la care mă gândesc. Ei fac o treabă foarte bună, având în vedere că gestionează două falimente mari venite în ultimii doi ani. Dar trebuie dinamizată activitatea. Îi vom sprijini prin toate posibilitățile pe care legea le dă ASF”, a arătat viitorul vicepreședinte ASF.

Consiliu nou, dar și vechi, la ASF

Reamintim că, la începutul săptămânii viitoare, parlamentarii urmează să numească viitorul Consiliu ASF, după ce negocierile între partide se pare că au ajuns la final. Președinte va fi Alexandru Petrescu, membru PSD, fost ministru și director al Poștei. Postul de primvicepreședinte aparține PNL și toate vocile spun că va fi ocupat de către Gabriel Avrămescu, însă faptul că în competiție s-a înscris, astăzi, și Nini Săpunaru, poate fi un semn că nu este totul tranșat în cadrul partidului.

Vicepreședinte pentru sectorul piața de capital va fi aproape sigur Gabriela Horga (PNL, deputat), iar la pensii va rămâne Daniel Armeanu. La asigurări, deși s-au înscris mai mulți candidați, Sorin Mititelu are cele mai mari șanse. Rămân ca neexecutivi Aura Socol (PSD), Ovidiu Wlassopol (PSD) și Jozsef Birtalan (UDMR). Al patrulea nume de neexecutiv nu este încă clar.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi