Plata cash, imposibilă dacă ai aceste bancnote în portofel. Banii pe care trebuie să îi schimbi de urgență la BNR

Banii care trebuie schimbați la Banca Națională a României (BNR). Cei care au acești bani cash nu vor mai putea să-i folosească pentru a efectua plăți.
Filip Stan
16 aug. 2024, 17:42
Plata cash, imposibilă dacă ai aceste bancnote în portofel. Banii pe care trebuie să îi schimbi de urgență la BNR
Banii care trebuie schimbați la BNR

Potrivit Legii 312/2004, persoanele care au bancnote sau monede deteriorate le pot schimba la BNR. Banca înlocuiește, fără taxe și comisioane, banii emiși și neretrași din circulație. Acest lucru ar trebui să fie făcut cât mai repede, înainte ca numerarul să se deterioreze și mai rău, pentru că nici BNR și niciun magazin nu-i vor mai accepta.

Citește și: Banii de pe carduri care expiră! Trebuie să fie folosiți până în luna octombrie

BNR rambursează integral banii

BNR rambursează valoarea integrală a bancnotelor și monedelor deteriorate, chiar dacă acestea prezintă lipsuri. Exisă, totuși, niște condiții obligatorii. Acestea trebuie să fie identificate fără rezerve.

Cele care au rămas fără 40% din suprafață sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

Potrivit BNR, înlocuirea se face prin prezentarea la ghișeul special al unei dintre sucursalele Băncii Naționale. Ele pot fi trimise și prin Poștă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu se mai află în circulație, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente retrimiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de Banca Națională.

BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe și comisioane, a bancnotelor și monedelor românești, emise și neretrase din circulație, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulației monetare.

Citește și: BNR confirmă măsurile PSD și scade rata dobânzii cheie. Milioane de români vor plăti mai puțin pentru credite

Banii se rambursează integral, chiar dacă prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condițiile în care aceste sunt identificate fără rezerve.

„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, subliniază banca centrală.

Bancnotele imprimate pe suport de polimer și monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termne nelimitat, fără taxe și comisioame.

Se schimbă banii, anunţ de ultimă oră al unui oficial de la BNR. Ce trebuie să ştie românii care preferă bani-cash

Se schimbă banii, anunţ de ultimă oră de la BNR. Proiectul euro digital, lansat de Eurosistem (format din Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale din zona euro) în octombrie 2021, este încă în etapa de investigație. Cristian Bichi a subliniat că, în ciuda unor rapoarte mediatice eronate, BCE nu a adoptat încă o monedă digitală de bancă centrală (CBDC). În plus, BCE promovează coexistența numerarului cu euro digital, contrar speculațiilor privind eliminarea plăților cash, transmite Capital.

În iunie 2023, Comisia Europeană a emis o propunere legislativă pentru stabilirea unui euro digital. Consiliul Guvernatorilor BCE a aprobat proiectul în octombrie 2023, marcând trecerea în faza de pregătire. Aceasta va dura până la 31 octombrie 2025 și se va concentra pe crearea condițiilor necesare pentru o potențială emisiune a euro digital.

„Obiectivul acestei etape, care va dura până la 31 octombrie 2025, este de a crea condițiile necesare unei emiteri potențiale a euro digital. După cum se specifică in raportul de progres, cea de a doua fază va include finalizarea setului unic de reguli (“rulebook”) privind derularea plăților cu euro digital și selectarea furnizorilor care vor asigura platforma și infrastructura necesare pentru noua monedă. De asemenea, Eurosistemul va face teste suplimentare și se va implica mai puternic în apecte tehnice privind euro digital, cum ar fi plățile off-line și un plan de implementare (roll-out plan)”, a declarat Cristian Bichi.

Citeşte şi: O nouă escrocherie printre români! Numele unei mari bănci, folosit pentru a le fura banii oamenilor

Faza de pregătire include:

  • finalizarea setului unic de reguli („rulebook”) pentru plățile cu euro digital;
  • selectarea furnizorilor pentru platforma și infrastructura necesare;
  • teste suplimentare și implicare tehnică în plățile offline și planul de implementare.

Cristian Bichi a accentuat că euro digital va fi proiectat pentru a asigura cel mai înalt grad de protecție a vieții private și a datelor utilizatorilor, respectând reglementările împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

„Activitățile tehnice ale Eurosistemului vor fi conduse în paralel cu procesul legislativ de adoptare a reglementării privind euro digital.  Legiuitorii europeni (Consiliul UE și Parlamentul European) vor putea ajusta textul legislativ în funcție de progresele tehnice înregistrate de Eurosistem, după cum și acesta din urmă va modifica standardele tehnice pentru a corespunde unor eventuale amendamente legislative. Spre sfârșitul anului 2025, Eurosistemul va decide dacă va emite sau nu euro digital, dar nu va face aceasta decât dacă procesul legislativ a fost finalizat.  Prin urmare, cei care afirmă că BCE a adoptat deja o monedă de tip CBDC sunt ori prost informați, ori urmăresc alte scopuri”, a mai spus Cristian Bichi.

Citeşte şi: De ce nu este bine să ţii banii „la saltea”. Expertul financiar explică: „Aproape garantat poţi pierde bani”

Plățile cu euro digital vor putea fi efectuate atât online, cât și offline. Funcționalitatea offline va permite utilizatorilor să efectueze tranzacții fără conexiune la internet, similar cu utilizarea numerarului. Tranzacțiile vor fi validate direct între două dispozitive offline (telefoane mobile sau carduri de plăți), garantând confidențialitatea datelor.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, propune restructurarea personalului pentru eficientizarea activității
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București