Platforma de comerț online Temu, cu sediul în China, somată de Comisia Europeană să furnizeze informații referitoare la respectarea reglementărilor UE privind comerțul online

Pentru a doua oară în ultimele trei luni, Comisia Europeană a solicitat platformei de comerț electronic Temu, cu sediul în China, informații referitoare la comercianții care vând produse ilegale pe piața blocului comunitar.
Alina Costache
14 oct. 2024, 19:52
Platforma de comerț online Temu, cu sediul în China, somată de Comisia Europeană să furnizeze informații referitoare la respectarea reglementărilor UE privind comerțul online

Totodată, oficialii europeni le-au cerut reprezentanților Temu detalii și documente interne privind măsurile luate împotriva vânzătorilor ilegali și pentru reducerea riscului de difuzare a produselor ilegale. În plus, Comisia solicită detalii despre sistemele de recomandare ale Temu și despre riscurile legate de protecția datelor personale ale utilizatorilor.

Ce sancțiuni riscă Temu

Temu trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la 21 octombrie 2024. În funcție de răspunsurile primite de la Temu, Comisia va decide pașii următori. Printre măsurile pe care Comisia Europeană le-ar putea lua împotriva platformei de retail se numără amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare în răspunsul la cererea de informații.

Dacă, însă, Temu nu furnizează absolut niciun răspuns, Comisia poate emite o solicitare formală prin decizie. În acest caz, neîndeplinirea termenului limită ar putea duce la impunerea de sancțiuni periodice, anunță site-ul Comisiei Europene.

Citeste si Shein și Temu, verificate în România de ANPC! Cum trebuie să procedeze clienții pentru a nu cădea pradă înșelătoriilor online

Temu a fost desemnată drept o Platformă Online Foarte Mare (VLOP) în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA) la 31 mai 2024. Deși Temu trebuia să respecte regulile generale ale DSA, piața online a trebuit, de asemenea, să respecte regulile mai stricte aplicabile VLOP și să pregătească un raport de evaluare a riscurilor începând cu 3 octombrie 2024. Comisia a trimis deja o cerere de informații către Temu la 28 iunie 2024 cu privire la măsurile pe care le-au luat pentru a respecta obligațiile DSA legate de așa-numitul „mecanism de notificare și acțiune” pentru notificarea produselor ilegale, „modele întunecate” pe interfețele sale online, protecția minorilor, transparența sistemelor de recomandare, trasabilitatea comercianților și conformitatea prin proiectare.

Indonezia, prima țară care cere Google și Amazon să blocheze platforma Temu

Indonezia a cerut companiilor Alphabet, compania mamă a Google, și Apple să blocheze firma chineză de comerț electronic  în magazinele lor de aplicații din țară, astfel încât aceasta să nu poată fi descărcată. Măsura a fost luată pentru a proteja preventiv afacerile mici și mijlocii din țară împotriva produselor ieftine oferite de Temu, a spus ministrul comunicațiilor, Budi Arie Setiadi, pentru Reuters.

Creșterea rapidă a Temu a declanșat o examinare atentă în mai multe țări cu privire la modelul său de afaceri cu costuri reduse, care presupune trimiterea coletelor către clienți direct din China. Modelul de afaceri al Temu, care conectează consumatorii direct cu fabricile din China pentru a reduce semnificativ prețurile, reprezintă o „concurență nesănătoasă”, a declarat Budi Arie Setiadi.

Nu suntem aici pentru a proteja comerțul electronic, ci pentru a proteja întreprinderile mici și mijlocii. Sunt milioane pe care trebuie să le protejăm”, a spus ministrul.

Budi a precizat, totodată, că guvernul va solicita un blocaj similar și pentru platforma online Shein.

Citeste si Platforma Temu, acuzată de înșelătorii în toată Europa! Cum sunt manipulați cumpărătorii să cheltuiască mai mulți bani

Indonezia a forțat, anul trecut, platforma de socializare chineză TikTok să își închidă serviciul de comerț electronic în țară pentru a proteja comercianții locali și datele utilizatorilor. La câteva luni după închiderea serviciului de comerț electronic, TikTok a cumpărat un pachet majoritar de acțiuni în unitatea de e-commerce a conglomeratului tehnologic indonezian GoTo, scopul fiind acela de a rămâne pe cea mai mare piață de comerț electronic din Asia de Sud-Est.

DailyBusiness
Deschiderea oficială a segmentului Joseni-Ditrău din Autostrada Unirii A8!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Fanatik.ro
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
Capital.ro
UE a dat ordin. Regulile devin lege în România. Oamenii vor fi despăgubiți
Playtech.ro
FOTO Soția lui Petre Roman, DESFIGURATĂ de operațiile estetice! Silvia Chifiriuc a ajuns de nerecunoscut!
DailyBusiness
Schimbare MAJORĂ în legislația auto. ITP-ul devine istorie pentru mașinile noi, începând cu 1 ianuarie 2025!
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Hackerii vă pot lăsa cu conturile goale. Cum fură în câteva secunde
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Trei frați de 7,9 și 11 ani au fost pierduți de bonă în Hunedoara. Poliția a cerut ajutorul populației
Cancan.ro
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în urmă cu 2 luni. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Asasinat prin otrăvire. S-a aflat adevărul despre PUTIN: Îi plăcea să...
StirileBZI
Președintele Casei de Pensii îi liniștește pe seniori: „Banii se dau retroactiv, iar toate deciziile se trimit până la finalul lunii”
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Știrea momentului în România! E GRATIS!
substantial.ro
Flota fantomă de petroliere a Rusiei sfidează sancțiunile occidentale
MediaFlux
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Betonul vrajbei noastre: scandalul planșeului de la Piața Unirii face deja victime