Totodată, oficialii europeni le-au cerut reprezentanților Temu detalii și documente interne privind măsurile luate împotriva vânzătorilor ilegali și pentru reducerea riscului de difuzare a produselor ilegale. În plus, Comisia solicită detalii despre sistemele de recomandare ale Temu și despre riscurile legate de protecția datelor personale ale utilizatorilor.
Temu trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la 21 octombrie 2024. În funcție de răspunsurile primite de la Temu, Comisia va decide pașii următori. Printre măsurile pe care Comisia Europeană le-ar putea lua împotriva platformei de retail se numără amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare în răspunsul la cererea de informații.
Dacă, însă, Temu nu furnizează absolut niciun răspuns, Comisia poate emite o solicitare formală prin decizie. În acest caz, neîndeplinirea termenului limită ar putea duce la impunerea de sancțiuni periodice, anunță site-ul Comisiei Europene.
Temu a fost desemnată drept o Platformă Online Foarte Mare (VLOP) în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA) la 31 mai 2024. Deși Temu trebuia să respecte regulile generale ale DSA, piața online a trebuit, de asemenea, să respecte regulile mai stricte aplicabile VLOP și să pregătească un raport de evaluare a riscurilor începând cu 3 octombrie 2024. Comisia a trimis deja o cerere de informații către Temu la 28 iunie 2024 cu privire la măsurile pe care le-au luat pentru a respecta obligațiile DSA legate de așa-numitul „mecanism de notificare și acțiune” pentru notificarea produselor ilegale, „modele întunecate” pe interfețele sale online, protecția minorilor, transparența sistemelor de recomandare, trasabilitatea comercianților și conformitatea prin proiectare.
Indonezia a cerut companiilor Alphabet, compania mamă a Google, și Apple să blocheze firma chineză de comerț electronic în magazinele lor de aplicații din țară, astfel încât aceasta să nu poată fi descărcată. Măsura a fost luată pentru a proteja preventiv afacerile mici și mijlocii din țară împotriva produselor ieftine oferite de Temu, a spus ministrul comunicațiilor, Budi Arie Setiadi, pentru Reuters.
Creșterea rapidă a Temu a declanșat o examinare atentă în mai multe țări cu privire la modelul său de afaceri cu costuri reduse, care presupune trimiterea coletelor către clienți direct din China. Modelul de afaceri al Temu, care conectează consumatorii direct cu fabricile din China pentru a reduce semnificativ prețurile, reprezintă o „concurență nesănătoasă”, a declarat Budi Arie Setiadi.
„Nu suntem aici pentru a proteja comerțul electronic, ci pentru a proteja întreprinderile mici și mijlocii. Sunt milioane pe care trebuie să le protejăm”, a spus ministrul.
Budi a precizat, totodată, că guvernul va solicita un blocaj similar și pentru platforma online Shein.
Indonezia a forțat, anul trecut, platforma de socializare chineză TikTok să își închidă serviciul de comerț electronic în țară pentru a proteja comercianții locali și datele utilizatorilor. La câteva luni după închiderea serviciului de comerț electronic, TikTok a cumpărat un pachet majoritar de acțiuni în unitatea de e-commerce a conglomeratului tehnologic indonezian GoTo, scopul fiind acela de a rămâne pe cea mai mare piață de comerț electronic din Asia de Sud-Est.