Platforma de programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor incluse în etapa a doua a fost nefuncţională în anumite intervale. Reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale au explicat pentru HotNews.ro că în cursul nopții a fost updatată aplicația, fiind introdusă posibilitatea de a se face programări și în luna martie, iar acum încă se fac „optimizări”.
„În cursul nopții a fost realizat un update al aplicației, iar în acest moment se realizează optimizări. Este posibil ca timpul de răspuns al aplicației să fie mai mare. Vă mulțumim pentru înțelegere! În situația în care, la accesarea unuia din butoanele “Mă programez” sau “Conectare” sunteți redirecționat către pagina principală, vă recomandăm să ștergeți istoricul de navigare sau memoria temporară (cache) a browserului” – este mesajul afişat pe pagina platformei de programări pentru vaccinare.
Citeşte şi: Lista persoanelor care se pot vaccina împotriva COVID-19 în etapa a II-a şi a III-a a fost modificată
„Ieri s-a anunțat extinderea perioadei pentru luna martie și începând de miercuri seară s-a afișat acel mesaj pe platformă, pentru că modificările au loc în timp real. În această dimineață au fost terminate toate implementările, însă se mai fac sincronizări, astfel că sunt perioade în care platforma nu merge pentru nimeni, a declarat, joi, pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al STS Cătălin Chirca.
Vaccinare anti-COVID-19. Autorităţile anunţă deschiderea sesiunii de programare la vaccinare pentru perioada februarie – martie
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, miercuri, deschiderea sesiunii de programare la vaccinare pentru perioada februarie – martie.
„Ca urmare a interesului crescut al cetățenilor pentru vaccinare, în 31 de județe din țară a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport cu numărul dozelor disponibile la acest moment și cu calendarul de livrare estimat pentru perioada următoare.
Reamintim faptul că, în conformitate cu Strategia națională de vaccinare și cu recomandările ferme ale Agenției Europene a Medicamentului, repartizarea dozelor către centrele de vaccinare se face pentru asigurarea primei administrări și, în mod obligatoriu, a rapelului”, se arată în comunicatul CNCAV.
Potrivit situației raportate la ora 14:00, erau în continuare disponibile programări în județele Alba, Bihor, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți și Suceava, conform datelor din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și preluate de platforma informatică de programare dezvoltată de STS.
Sursa citată mai anunţă că „CNCAV a solicitat STS actualizarea platformei de programare pentru a putea permite continuarea programărilor persoanelor din etapele I si II, începând cu 1 martie, în centrele de vaccinare deja existente”.
Noi centre de vaccinare anti-COVID-19 în România
„Totodată, în scurt timp, vor fi deschise noi centre de vaccinare la nivelul fiecărui județ, care vor permite programări și pentru date mai apropiate, începând cu data de 8 februarie.
Campania de vaccinare continuă conform planificării, asigurând zilnic rapelul pentru persoanele deja vaccinate cu prima doza, cât și vaccinarea persoanelor nou programate.
Calendarul programărilor și suplimentarea numărului de locuri de programare se stabilesc în colaborare cu INSP și cu direcțiile de sănătate publică”, se mai arată în comunicatul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Citeşte şi: Bilanţ vaccinare anti-COVID la 20 ianuarie. Peste 38.300 de persoane vaccinate în 24 de ore
Vârstnicii și persoanele vulnerabile vor avea prioritate la vaccinare
Guvernul a aprobat hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile.
Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.
Guvernul vrea ca două milioane de persoane să fie vaccinate până în 29 martie. Florin Cîţu: „Îmi doresc ca toată lumea să fie vaccinată cât mai repede”
Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că Guvernul vrea ca două milioane de români să fie vaccinaţi împotriva noului coronavirus până la sfârşitul lunii martie. Şeful Executivului a explicat că România a cumpărat deja dozele necesare pentru imunizarea a 70% din populaţie.
„Ştim foarte clar. Sunt 2,4 milioane de vaccinuri de la Pfizer care vin până în 29 martie. Acestea sunt clare. Asta înseamnă că un milion şi ceva de persoane vor avea până atunci cele două doze de vaccin, dar în planul iniţial avem şi Moderna care trebuie să vină cu încă 400.000. Mai este şi AstraZeneca.
Sunt pregătiţi cu centrele de vaccinare ca să ajungem până la 150.000 de vaccinuri pe zi. Totul depinde de cum primim aceste vaccinuri. În acest moment vom ajunge la 220.000 de doze săptămânal din luna februarie”, a precizat Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern.