Platforma România 100 susţine că directiva UE invocată de ministrul Finanţelor ca argument în favoarea acestei taxe nu există şi avertizează că vor fi afectaţi „angajatorii şi angajaţii productivi”.
„Platforma România 100 consideră că toţi antreprenorii din România (microîntreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăţi medii şi mari) vor suferi în 2018 din cauza “solidarizării” forţate propuse de Guvernul Mihai Tudose II. Guvernul trebuie să justifice de ce introduce această taxă şi ce destinaţie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minimă cerinţă de transparenţă şi respect din partea guvernului faţă de contribuabili. De asemenea, menţionăm că nu există o directivă Europeană care să oblige România să introducă o asemenea taxă, aşa cum în mod mincinos a afirmat ministrul Finanţelor”, susţin reprezentanţii Platformei România 100 într-un comunicat postat pe site.
Ei califică drept „haotic, intempestiv şi lacunar” modul în care a fost transmisă informaţia referitoare la această taxă, fără a se preciza la ce anume se referă procentul de 2% menţionat.
„Această taxă descurajează investiţiile realizate de antreprenorii români şi de potenţialii investitori străini care tatonează România ca destinaţie pentru a-şi plasa proiectele greenfield. Asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale este un principiu esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea codul fiscal interzice introducerea unei taxe cu mai puţin de 6 luni înainte de aplicarea efectivă a acesteia”susţin reprezentanţii România 100, avertizând că „volatilitatea manifestată de guvern în ceea ce priveşte politicile fiscale şi economice (TVA split, pilonul II de pensii, impozitul pe venitul global, mutarea contribuţiilor la salariat, şi acum, din nou, taxa de solidaritate, trecută anterior la “discutate şi uitate”) se opune total principiilor de predictibilitate fiscală dorite de mediul de afaceri românesc”.
Ei remarcă faptul că Guvernul actual va introduce „noi impozite prin care sancţionează, practic, angajatorii şi angajaţii productivi”.
„Taxa de solidaritate va fi o mare lovitură dată firmelor productive mai ales că este anunţată doar cu două luni înainte de introducere, fără nicio dezbatere publică cu actorii economici care vor plăti anul următor lipsa de predictibilitate a guvernului. Aceste măsuri nu au fost prezentate în campania electorală şi arată o formă de disperare în ceea ce priveşte strategia fiscală. Platforma România 100 consideră că aceasta este o cale greşită dacă vrem să atragem investiţii cu valoare adăugată, unde angajaţii să fie bine plătiţi. Foarte multe firme vor fi puternic afectate şi vor deveni mai puţin competitive”, conchid reprezentanţii Paltformei România 100, apreciind că „cea mai puternică formă de solidaritate o reprezintă, de fapt, oprirea robinetelor de scurgere a fondurilor publice în buzunare private şi recuperarea prejudiciilor aduse de cei condamnaţi pentru corupţie lucruri pe care actuala coaliţie de Guvernare nici măcar nu le menţionează”.
Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.
„Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului”, a anunţat Mişa.
Ulterior, el a spus că este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat.
„Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii”, a precizat ministrul Finanţelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii.
Mişa a revenit joi cu explicaţii, spunând că taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită şi până acum, şi ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018.
”Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat şi până acum această contribuţie. (…) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare”, a afirmat joi Mişa, la Parlament.