Platformele de anunţuri, obligate să raporteze la ANAF bonele, menajerele, instalatorii, faianţarii şi zugravii

Începând din ianuarie, companiile de curierat vor raporta la ANAF livrările plătite ramburs. Nu sunt singurele firme care sunt obligate să dea raportul la ANAF. Anunţurile sunt trecute prin filtrul Fiscului şi barterele influencerilor vor trebui, de asemenea, comunicate Fiscului.
Filip Stan
27 feb. 2023, 11:01
Platformele de anunţuri, obligate să raporteze la ANAF bonele, menajerele, instalatorii, faianţarii şi zugravii

ANAF vrea să aducă bani la stat din orice venit. După ce a obligat curierii să raporteze vânzările online, pe influenceri să declare inclusiv barterele, fără a mai pune la socoteală banii trimişi din diaspora, Fiscul vrea să ia bani şi de la meşterii cu anunţuri sau bonele care nu sunt angajate prin cunoştinţe, ci fac greşeala să dewa anunţ la ziar.

Activitatea persoanelor care își vând serviciile prin intermediul platformelor digitale (site-uri sau aplicații mobile) va fi raportată anual către ANAF. Măsura este prevăzută într-un act normativ adoptat de curând. Astfel, operatorii acestor platforme care se ocupă de intermedierea între prestatorii de servicii – meșteri, bone sau menajere – și clienții lor, vor trebui să transmită informații către Fisc. Măsura este menită să ajute ANAF să-i identifice mai ușor pe cei care obțin câștiguri din prestări servicii fără să le declare.

ANAF vrea să impoziteze banii trimişi de românii din diaspora. Cum se stabileşte cine sunt românii „bogaţi”
Actul normativ adoptat de guvern la care facem vorbire este OG 16/2023 care a transpus în legislația noastră Directiva europeană DAC7. Raportarea anuală va viza nu doar activitățile derulate de firme, ci și pe cele ale persoanelor fizice. Prima raportare se va face în luna ianuarie 2024 și va avea în vedere activitatea desfățurată pe parcursul anului 2023.

Concret, informațiile despre activitatea derulată de comercianți și prestatorii de servicii care își promovează ofertele prin intermediul platformelor digitale vor ajunge la Fisc indiferent dacă aceștia vor sau nu.

Şeful ANAF anunţă noi schimbări pentru români: „Toţi contribuabilii vor fi notificaţi”

Ordonanța definește serviciul personal prestat, care va trebui raportat celor de la ANAF, drept „un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei Entități, și realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie în mod fizic, offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei Platforme”.

Această definiție se referă, de principiu, la orice persoană fizică care apelează la o platformă digitală pentru a-și vinde serviciile către clienți. În această categorie intră meșterii care se ocupă de instalări de aparate electrocasnice, instalații sanitare, montaj de mobilă etc., menajerele, bonele, profesorii care acordă meditații private, frizerii etc.

Dat fiind această obigație a operatorilor de platforme digitale care se ocupă de intermedierea prestărilor de servicii, toți prestatorii, persoane fizice sau juridice trebuie să se asigure că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale ce le revin.

În caz contrar, reprezentanții ANAF vor putea identifica cu ușurință prestatorii care evită, parțial sau integral, declararea veniturilor și plata impozitelor aferente, conform avocatnet.ro.

Începând din ianuarie, companiile de curierat vor raporta la ANAF livrările plătite ramburs

Începând cu luna ianuarie, companiile de curierat sunt obligate să raporteze la ANAF toate livrările care au ca metodă de plată rambursul, pentru a ajuta instituţia să crească nivelul de încasare a taxelor şi impozitelor.

Legea dată anul acesta va reprezenta un volum foarte mare de informaţii pe care ANAF va trebui să îl gestioneze pentru a putea creşte rata colectării ratelor, în contex­tul în care plăţile ramburs încă domină piaţa livrărilor. Instituţia spune că o astfel de re­formă impune modernizarea şi digitalizarea urgentă a ANAF.

„ANAF este dedicată constant iniţia­ti­ve­lor de digitalizare în scopul atingerii o­biectivelor instituţiei privind îmbunătăţirea conformării voluntare, comba­terea evaziu­nii fiscale şi creşterea eficienţei colectării, a­si­gurând atât scăderea costului colectării (la nivelul agenţiei), cât şi a costului con­formării (la nivelul contribuabili­lor). Această refor­mă abor­dea­ză nevoia urgentă de moderni­zare şi digitalizare a ANAF, astfel încât co­lectarea impozitelor să fie mai eficientă în ra­port cu obiectivul de a creşte raportul venit – PIB şi de a reduce deca­lajul fiscal la TVA“, spun pentru ZF reprezentanţii ANAF.

Românii care câștigă bani pe Facebook, Instagram, TikTok, Youtube au obligația să declare veniturile și să plătească impozit

Toate persoanele care obțin venituri din postări pe Facebook, Instagram, TikTok, Youtube sau alte rețele de socializare, au obligația să le declare și să plătească impozit pe venit și contribuții la stat.

Un ghid cu reguli dedicate lor a fost publicat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar inspectorii asteaptă să fie depuse în jur de un milion de declarații. Cei care nu fac asta, riscă amenzi. ANAF a început încă de anul trecut să-i verifice pe cei care fac bani pe internet. Conform broșurii, persoanele fizice care obțin venituri din postări realizate pe TikTok, Instagram, Facebook sau Youtube, inclusiv cei care au câștiguri din criptomonede, trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit până pe 25 mai.

Declarația se depune fie la unul dintre ghișeele ANAF, fie prin poștă sau online, prin intermediul platformei Spațiu Virtual Privat, dezvoltată de Fisc. Influencerii sunt obligați să plătească 10% din venitul anul estimat. De anul acesta, autoritățile au impus mai multe praguri pentru cei care realizează venituri mai mari.

Practic, pentru câștigurile extrasalariale mai mari de 6 salarii minime brute, influencerii sunt obligați să plătească și contribuția la sănătate. Procentul de CASS este de 10%.

În schimb, pentru veniturile care depășesc 12 salarii minime brute pe economie se plătește și contribuția la pensii, în cotă de 25%.

Pentru venituri mai mari de 24 de salarii minime brute, suma de plată se dublează.  În anul 2023, salariul de bază minim brut pe țară este de 3.000 de lei lunar.

ANAF a pus ochii pe românii de la Glovo, Uber și OLX

ANAF te ia în vizor dacă faci bani în plus la Glovo, Uber sau pe OLX. În cazul în care nu declari veniturile încasate, ai putea să ai probleme cu legea. ANAF a făcut public un document în care vorbește despre neregulile identificate în cazul cetățenilor care realizează activități de comerț electronic, pe platforme gen OLX, din tranzacții cu criptomenede sau din activități de transport alternativ, prin aplicații tip Uber, Bolt.

Iată ce nereguli au fost remarcate de către inspectori, în urma derulării controalelor fiscale în dreptul contribuabililor sau a plătitorilor, potrivit documentului făcut public de conducerea ANAF:

  • nedeclararea veniturilor obținute din activitățile de comerț electronic (e-commerce) de către persoane fizice;
    nedeclararea veniturilor obținute din tranzacțiile cu criptomonede;
    nedeclararea/declararea parțială a veniturilor de natură salarială a conducătorilor auto care realizează activități de transport alternativ pentru sau în numele unor societăți care acționează prin intermediul unor platforme avizate;
    nedeclararea/declararea parțială a orelor efectiv lucrate de către angajații societăților care prestează servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor online;
    neînregistrarea din punct de vedere fiscal a persoanelor fizice care desfășoară activitate de comerț online în mod continuu și nedeclararea veniturilor obținute din această activitate;
    nedeclararea veniturilor obținute de persoane fizice din activitatea de creare de conținut online și promovarea pe diferite platforme media;
    comercializarea de substanțe din categoria suplimentelor alimentare folosindu-se cota redusă de TVA fără ca acestea să fie notificate conform legii;
    disimularea unor venituri de natură salarială prin acordarea sistematică a tichetelor cadou către angajați ai unor firme (partenere/afiliate) de distribuție a mărfurilor, în funcție de vânzările realizate de catre aceștia.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Va ninge trei zile neîntrerupt în România. Meteorologii au dat ultimele detalii
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Trenurile de metrou întârziate pe Magistrala 2 din cauza absenței mecanicilor
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol