Platformele de anunţuri, obligate să raporteze la ANAF bonele, menajerele, instalatorii, faianţarii şi zugravii

Începând din ianuarie, companiile de curierat vor raporta la ANAF livrările plătite ramburs. Nu sunt singurele firme care sunt obligate să dea raportul la ANAF. Anunţurile sunt trecute prin filtrul Fiscului şi barterele influencerilor vor trebui, de asemenea, comunicate Fiscului.
Filip Stan
27 feb. 2023, 11:01
Platformele de anunţuri, obligate să raporteze la ANAF bonele, menajerele, instalatorii, faianţarii şi zugravii

ANAF vrea să aducă bani la stat din orice venit. După ce a obligat curierii să raporteze vânzările online, pe influenceri să declare inclusiv barterele, fără a mai pune la socoteală banii trimişi din diaspora, Fiscul vrea să ia bani şi de la meşterii cu anunţuri sau bonele care nu sunt angajate prin cunoştinţe, ci fac greşeala să dewa anunţ la ziar.

Activitatea persoanelor care își vând serviciile prin intermediul platformelor digitale (site-uri sau aplicații mobile) va fi raportată anual către ANAF. Măsura este prevăzută într-un act normativ adoptat de curând. Astfel, operatorii acestor platforme care se ocupă de intermedierea între prestatorii de servicii – meșteri, bone sau menajere – și clienții lor, vor trebui să transmită informații către Fisc. Măsura este menită să ajute ANAF să-i identifice mai ușor pe cei care obțin câștiguri din prestări servicii fără să le declare.

ANAF vrea să impoziteze banii trimişi de românii din diaspora. Cum se stabileşte cine sunt românii „bogaţi”
Actul normativ adoptat de guvern la care facem vorbire este OG 16/2023 care a transpus în legislația noastră Directiva europeană DAC7. Raportarea anuală va viza nu doar activitățile derulate de firme, ci și pe cele ale persoanelor fizice. Prima raportare se va face în luna ianuarie 2024 și va avea în vedere activitatea desfățurată pe parcursul anului 2023.

Concret, informațiile despre activitatea derulată de comercianți și prestatorii de servicii care își promovează ofertele prin intermediul platformelor digitale vor ajunge la Fisc indiferent dacă aceștia vor sau nu.

Şeful ANAF anunţă noi schimbări pentru români: „Toţi contribuabilii vor fi notificaţi”

Ordonanța definește serviciul personal prestat, care va trebui raportat celor de la ANAF, drept „un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei Entități, și realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie în mod fizic, offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei Platforme”.

Această definiție se referă, de principiu, la orice persoană fizică care apelează la o platformă digitală pentru a-și vinde serviciile către clienți. În această categorie intră meșterii care se ocupă de instalări de aparate electrocasnice, instalații sanitare, montaj de mobilă etc., menajerele, bonele, profesorii care acordă meditații private, frizerii etc.

Dat fiind această obigație a operatorilor de platforme digitale care se ocupă de intermedierea prestărilor de servicii, toți prestatorii, persoane fizice sau juridice trebuie să se asigure că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale ce le revin.

În caz contrar, reprezentanții ANAF vor putea identifica cu ușurință prestatorii care evită, parțial sau integral, declararea veniturilor și plata impozitelor aferente, conform avocatnet.ro.

Începând din ianuarie, companiile de curierat vor raporta la ANAF livrările plătite ramburs

Începând cu luna ianuarie, companiile de curierat sunt obligate să raporteze la ANAF toate livrările care au ca metodă de plată rambursul, pentru a ajuta instituţia să crească nivelul de încasare a taxelor şi impozitelor.

Legea dată anul acesta va reprezenta un volum foarte mare de informaţii pe care ANAF va trebui să îl gestioneze pentru a putea creşte rata colectării ratelor, în contex­tul în care plăţile ramburs încă domină piaţa livrărilor. Instituţia spune că o astfel de re­formă impune modernizarea şi digitalizarea urgentă a ANAF.

„ANAF este dedicată constant iniţia­ti­ve­lor de digitalizare în scopul atingerii o­biectivelor instituţiei privind îmbunătăţirea conformării voluntare, comba­terea evaziu­nii fiscale şi creşterea eficienţei colectării, a­si­gurând atât scăderea costului colectării (la nivelul agenţiei), cât şi a costului con­formării (la nivelul contribuabili­lor). Această refor­mă abor­dea­ză nevoia urgentă de moderni­zare şi digitalizare a ANAF, astfel încât co­lectarea impozitelor să fie mai eficientă în ra­port cu obiectivul de a creşte raportul venit – PIB şi de a reduce deca­lajul fiscal la TVA“, spun pentru ZF reprezentanţii ANAF.

Românii care câștigă bani pe Facebook, Instagram, TikTok, Youtube au obligația să declare veniturile și să plătească impozit

Toate persoanele care obțin venituri din postări pe Facebook, Instagram, TikTok, Youtube sau alte rețele de socializare, au obligația să le declare și să plătească impozit pe venit și contribuții la stat.

Un ghid cu reguli dedicate lor a fost publicat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar inspectorii asteaptă să fie depuse în jur de un milion de declarații. Cei care nu fac asta, riscă amenzi. ANAF a început încă de anul trecut să-i verifice pe cei care fac bani pe internet. Conform broșurii, persoanele fizice care obțin venituri din postări realizate pe TikTok, Instagram, Facebook sau Youtube, inclusiv cei care au câștiguri din criptomonede, trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit până pe 25 mai.

Declarația se depune fie la unul dintre ghișeele ANAF, fie prin poștă sau online, prin intermediul platformei Spațiu Virtual Privat, dezvoltată de Fisc. Influencerii sunt obligați să plătească 10% din venitul anul estimat. De anul acesta, autoritățile au impus mai multe praguri pentru cei care realizează venituri mai mari.

Practic, pentru câștigurile extrasalariale mai mari de 6 salarii minime brute, influencerii sunt obligați să plătească și contribuția la sănătate. Procentul de CASS este de 10%.

În schimb, pentru veniturile care depășesc 12 salarii minime brute pe economie se plătește și contribuția la pensii, în cotă de 25%.

Pentru venituri mai mari de 24 de salarii minime brute, suma de plată se dublează.  În anul 2023, salariul de bază minim brut pe țară este de 3.000 de lei lunar.

ANAF a pus ochii pe românii de la Glovo, Uber și OLX

ANAF te ia în vizor dacă faci bani în plus la Glovo, Uber sau pe OLX. În cazul în care nu declari veniturile încasate, ai putea să ai probleme cu legea. ANAF a făcut public un document în care vorbește despre neregulile identificate în cazul cetățenilor care realizează activități de comerț electronic, pe platforme gen OLX, din tranzacții cu criptomenede sau din activități de transport alternativ, prin aplicații tip Uber, Bolt.

Iată ce nereguli au fost remarcate de către inspectori, în urma derulării controalelor fiscale în dreptul contribuabililor sau a plătitorilor, potrivit documentului făcut public de conducerea ANAF:

  • nedeclararea veniturilor obținute din activitățile de comerț electronic (e-commerce) de către persoane fizice;
    nedeclararea veniturilor obținute din tranzacțiile cu criptomonede;
    nedeclararea/declararea parțială a veniturilor de natură salarială a conducătorilor auto care realizează activități de transport alternativ pentru sau în numele unor societăți care acționează prin intermediul unor platforme avizate;
    nedeclararea/declararea parțială a orelor efectiv lucrate de către angajații societăților care prestează servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor online;
    neînregistrarea din punct de vedere fiscal a persoanelor fizice care desfășoară activitate de comerț online în mod continuu și nedeclararea veniturilor obținute din această activitate;
    nedeclararea veniturilor obținute de persoane fizice din activitatea de creare de conținut online și promovarea pe diferite platforme media;
    comercializarea de substanțe din categoria suplimentelor alimentare folosindu-se cota redusă de TVA fără ca acestea să fie notificate conform legii;
    disimularea unor venituri de natură salarială prin acordarea sistematică a tichetelor cadou către angajați ai unor firme (partenere/afiliate) de distribuție a mărfurilor, în funcție de vânzările realizate de catre aceștia.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!