Plăţile în numerar peste 10.000 de euro, interzise în România. Chiar dacă unele țări, precum Franța, au reglementări mai stricte deja în vigoare, altele, cum ar fi Austria sau Germania, permiteau până acum plățile cash nelimitate. Această decizie face parte dintr-un set mai amplu de reglementări care vizează îmbunătățirea combaterii finanțării terorismului. După doi ani și jumătate de negocieri, acest pachet legislativ urmează să intre în vigoare în acest an.
O parte a obiectivului este armonizarea și consolidarea reglementărilor împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, aplicându-se nu doar băncilor, ci și altor entități precum agențiile imobiliare sau cazinourile. Aceste entități vor fi obligate să identifice clienții sau proprietarii activelor în spatele aranjamentelor financiare opace.
Noua legislație se va aplica și sectorului activelor cripto pentru a asigura trasabilitatea. Aceasta va avea un impact extins, inclusiv asupra comerțului cu produse de lux, mașini, avioane private, iahturi și va viza cluburile de fotbal profesioniste și agenții lor după o perioadă de tranziție de cinci ani.
Citeşte şi: Se schimbă banii. Ţara care trece la moneda euro înaintea României
Decizia vine în contextul înființării Agenției UE împotriva spălării banilor și finanțării terorismului (AMLA), aprobată în decembrie, care va superviza și coordona autoritățile naționale pentru a combate mai eficient activitățile „dubioase” la nivel transfrontalier. Comisarul european Mairead McGuinness a salutat această decizie ca fiind „o etapă importantă în lupta împotriva banilor murdari în UE”.