Mentalitatea multor şoferi îi pot băga în mormânt. Sunt extrem de mulţi conducători auto care spun că, dacă şi-au cumpărat anvelope noi, nu trebuie să mai aibă grija acestora timp de cel puţin zece ani. De asemenea, alţi şoferi consideră că, dacă au ţinut maşina în garaj, cu anvelopele puse, timp de mai multe luni, acestea sunt ca şi noi. Experţii auto, însă, contrazic aceste mentalităţi şi spun că anvelopele uzate, dar şi cele îmbătrânite sunt extrem de periculoase şi pot duce la accidente mortale. De aceea, de preferat este să vă faceţi timp şi, cel puţin o dată pe an, să mergeţi cu maşina la un mecanic, care să vă verifice gradul de uzură al anvelopelor.
„Sunt două situaţii complet diferite: există anvelope îmbătrânite şi anvelope uzate.
O anvelopă îmbătrânită, chiar dacă nu este uzată, îşi schimbă rezistenţa materialului. Există riscul ca, la şase-şapte ani de zile, materialul din care este făcută anvelopa să îmbătrânească, chiar dacă ea nu a fost folosită. De aceea, se recomandă ca anvelopele care nu sunt folosite prea mult să fie păstrate în anumite condiţii, ca să nu se deformeze şi să nu creeze dezechilibre din punct de vedere al formei şi greutăţii pe circumferinţa lor. De aceea, când o maşină este lăsată mai multe luni fără a fi folosită, este recomandat ca anvelopele să fie scoase de pe maşină, pentru a nu se lăsa toată greutatea maşinii pe ele. Asta pentru că materialul din care este făcută anvelopa are în componenţă şi cauciuc, iar cauciucul natural este supus la îmbătrânire exact ca organismul uman, el nu mai revine niciodată la structura de dinainte. Un cauciuc îmbătrânit îşi pierde elasticitatea şi este rigid, iar asta e o mare problemă”, precizează Petru Orhei, expert auto în cadrul Biroului Local de Expertize Judiciare Tehnice Auto pentru Cuget Liber.
Bineînţeles că mulţi dintre proprietarii de autoturisme se uită la bani atunci când îşi aleg tipul de anvelopă. Alţii preferă să ia direct anvelope second-hand, tot din cauza problemelor economice. Însă studiile experţilor spun că anvelopele uzate şi cele îmbătrânite pot duce la accidente grave chiar şi la viteze mici.
„Orice deplasare cu astfel de anvelope conduce la producerea de fisuri. În situaţia în care ajungi să dai într-o groapă sau să loveşti vreo piatră, există riscul ca anvelopa să explodeze, iar asta se întâmplă chiar şi la modelele noi. O explozie la o anvelopă la o viteză de 60-70 km/h poate fi fatală. Poţi să produci pagube imense şi la viteze mai mici. Însă situaţia este cu atât mai catastrofală dacă vitezele sunt mai mari, de exemplu dacă şoferul se află pe autostradă şi are 120 km/h. În aceste cazuri, există două situaţii: dacă anvelopa explodează, automat roata pe care va exploda creează o rezistenţă în plus şi poate să deplaseze autovehiculul în jurul acelui punct de rezistenţă şi poate intra pe contrasens, dacă explodează anvelopa din stânga, iar dacă este pe partea dreaptă, maşina poate să se răstoarne în afara şoselei. Depinde foarte mult şi de şofer”, conchide expertul auto.