Parlamentul a validat noul CA al SRTv. George Orbean a fost ales preşedinte-director general al TVR UPDATE

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, marți, noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune. George Orbean a fost ales de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR în funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice.
Iulian Tudor
22 mart. 2016, 06:14
Parlamentul a validat noul CA al SRTv. George Orbean a fost ales preşedinte-director general al TVR UPDATE

UPDATE ora 15.55 Şedinţa celor două Camere ale Parlamentului s-a suspendat din lipsă de cvorum, astfel încât votul pentru validarea noului preşedinte-director general al TVR, George Orbean, se va da miercuri, de la ora 10.30, potrivit news.ro.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a cerut colegilor săi să nu lipsească, arătând că mandatul de şase luni al preşedintelui-director general interimar al TVR, Irina Radu, expiră în această zi.

UPDATE ora 15.45 George Orbean a fost ales de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR în funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, cu un mandat de patru ani, potrivit news.ro.

Orbean a fost propus de Guvern şi a fost ales cu 7 voturi din 13 de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR. Irina Radu, propunerea PSD pentru şefia CA, a primit 6 voturi favorabile.

George Orbean urmează să fie audiat în Comisiile reunite de Cultură, iar mai apoi va fi supus votului în plenul reunit al celor două camere. Votul va fi secret cu bile.

Dacă plenul reunit al celor două camere îl va valida pe Orbean pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, acesta va depune jurământul în faţa plenului reunit.

George Orbean a intrat în presă în 1993, ca reporter la radio Contact Ploieşti. A lucrat ca reporter, editor, producător şi manager de proiect. A fost managerul de proiect al postului Digi 24, între 2011 şi 2013. Anterior, a lucrat un an, tot din postura de manager de proiect, la Chişinău, la Jurnal Tv. În perioada ianuarie 2008 – aprilie 2009, a fost producător general la Media Mall. În mandatul lui Stelian Tănase ca preşedinte general al televiziunii publice, George Orbean a ocupat funcţia de consilier, funcţie din care a demision

UPDATE ora 15.10 Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune l-a propus pe George Orbean pentru funcția de președinte-director general al instituției.

El a fost propus ca membru în CA al SRTv de Guvern și urmează să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului și supus votului plenului comun.

George Orbean a fost consilierul fostului preşedintelui TVR Stelian Tănase şi manager de proiect la Digi 24.

UPDATE ora 14.15 Parlamentul i-a validat, prin vot secret cu bile, pe cei 13 membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cu 312 voturi „pentru”, 21 „împotrivă”.

Noul Consiliu este format din Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu , Radu Carp, Debreczeni Hajnal , Ruxandra Garofeanu, Valeriu Hadji, Raico Cornea, Christel Ţopescu, George Orbean, Teodor Gabriel Giurgiu, Monica Ghiurco.

UPDATE ora 13.40 Parlamentarii UDMR au părăsit, marți, plenul Parlamentului la dezbaterea privind numirea unui nou Consiliu de Administrație al TVR, iar senatorul Marko Bela a acuzat discuțiile despre Mișcarea Legionară și i-a cerut Oanei Stănciulescu, propusă de PNL în acest Consiliu și acuzată de antisemitism, să-și clarifice poziția, potrivit Agerpres.

Disputa a pornit după ce deputatul minorităților naționale Aurel Vainer a spus că nu este de acord cu numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație al TVR.

Senatorul liberal Puiu Hașotti a explicat că Oana Stănciulescu nu a adus laude unor personalități din Mișcarea Legionară, iar senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că Oana Stănciulescu nu poate fi acuzată de antisemitism.

Eu sunt aici în Parlament de 26 de ani, nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere Mișcarea Legionară și mi-am respectat colegii. Să ne trezim în 2016 că în mod direct să apere cineva Mișcarea Legionară eu nu pot concepe acest lucru. Vom părăsi ședința dacă cei care au sărit în apărarea Mișcării Legionare nu-și vor cere scuze, inclusiv doamna care a fost acuzată de antisemitism. Soluția este foarte simplă: să fie poftită la microfon și să-și ceară scuze și să-și clarifice poziția. Dacă nu se întâmplă acest lucru, noi vom părăsi sala, fiindcă nu vrem să participăm la un debut care timp de 26 de ani a fost evitat„, a replicat senatorul UDMR Marko Bela.

Parlamentarii UDMR au părăsit, apoi, sala de ședințe.

În plen s-au sistat dezbaterile pe această temă și s-a trecut la procedura de vot cu bile asupra propunerilor pentru Consiliul de Administrație al TVR.

Deputatul Aurel Vainer a declarat marți în plenul reunit al Parlamentului că nu este de acord cu nominalizarea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație al TVR, arătând că va vota împotrivă.

Salutăm ideea adoptării unor decizii privind CA al TVR, o problema însă ni se ridică în legătură cu propunerea PNL, partid care a inițiat Legea 217/2015 în care se combate naționalismul, extremismul, cultul persoanelor implicate în astfel de activități. În TVR și în presa română au avut loc diverse manifestări pe aceasta temă. Doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută de înaltă calitate, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea, care a fost propusă și inițiată de PNL. Vreau să punctez atitudinea pro aducerea pe primul plan a Mișcării Legionare și a unor liderii ai Mișcării Legionare — este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Mișcării Legionare„, a spus Aurel Vainer.

UPDATE: Comisiile de Cultură reunite ale Parlamentului au avizat favorabil candidaţii Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, marţi, membrii noului Consiliu al televiziunii publice urmând să fie votaţi în plenul Parlamentului.

Candidaţii titulari au primit voturile membrilor comisiilor, după cum urmează: Irina Radu – 32 de voturi ”pentru” şi unul ”împotrivă”, Doina Gradea 32 ”pentru”, 1 ”împotrivă”, Alfred Bulai – 32 de voturi ”pentru” şi unul ”împotrivă”, Ionica Stănciulescu – 26 ”pentru” şi 7 ”împotrivă”, Radu Carp – 30 ”pentru” şi 3 ”împotrivă”, Debreczeni Hajnal – 32 ”pentru” şi 1 ”împotrivă”, Ruxandra Garofeanu – 26 ”pentru” şi  7 ”împotrivă”, Valeriu Hadji – Culea 32 ”pentru” şi 1 ”împotrivă”, Raico Cornea – 29 ”pentru” şi 4 ”împotrivă”, Christel Ţopescu – 27 ”pentru” şi 6 ”împotrivă”, George Orbean – 31 ”pentru” şi 2 ”împotrivă”, Teodor Gabriel Giurgiu – 32 ”pentru” şi 1 ”împotrivă”, Monica Ghiurco – 30 ”pentru” şi 1 ”împotrivă”.

Cei 13 membri titulari îl vor desemna pe unul dintre ei ca preşedinte-director general, cu un mandat de patru ani.

Candidaţii la postul de membru titular al CA au fost audiaţi în Comisiile parlamentare reunite de cultură, arte şi mass-media, care au dat un aviz consultativ pentru fiecare dintre aceştia.

Membrii supleanţi au fost prezenţi la audieri, însă nu au luat cuvântul. Votul a fost efectuat pe baza unor buletine care cuprindeau numele candidaţilor pentru posturile titulare şi de supleanţi.

”Totul trebuie să înceapă cu un audit, o analiză a situaţiei actuale. Cu un statement despre rolul televiziunii naţionale. TVR este purtătoarea imaginii României şi, astfel, lucrurile s-ar simplifica”, a declarat George Orbean, la audierile care au avut loc marţi.

”Din punctul meu de vedere, candidaţii sunt de un nivel profesional mult mai ridicat decât precendentele candidaturi. Avem toţi o mare responsabilitate şi avem mare încredere în foştii colegi din televiziunea publică, alături de care am muncit. Ei au rămas, pentru că au avut încredere în TVR”, a spus Gabriela Firea. Sanatoarea a cerut candidaţilor George Orbean, Irina Radu, Ionica Stănciulescu şi Monica Ghiurco să precizeze care va fi prima măsură pe care o vor propune ca membrii în CA.

”În cel puţin 4 săptăptămâni, să nu se întâmple nimic. Pentru că suntem în ţara în care se iau măsuri rapid. Nu sunt de părere că cineva poate descinde la TVR şi să înlocuiască geamurile de la parter”, a spus Orbean.

Irina Radu, actualul preşedinte intarimar al instituţiei, este de părere că un audit este necesar, iar Oana Stănciulescu a răspuns că reducerea cheltuielilor este o primă măsură necesară. ”România nu-şi permite să piardă TVR-ul”, a spus jurnalista.

În asentiment a fost şi Monica Ghiurco. ”Stoparea cheltuielilor nejustificate şi a măririlor de salarii, care ar fi trebuit excluse de pe agenda oricărei conduceri din ultimii trei-patru ani”.

”Credeţi că TVR poate funcţiona corect atâta timp cât e politizată? Vorbesc despre România. Poate în alte părţi e benefic. Aici e un fel de show room. Sunt oameni care au făcut parte din conducerea televiziunii publice despre care eu am învăţat că ar fi trebuit nici măcar să nu-i pomenim. Ca om de cultură, cred că e nevoie de profesionalism şi verticalitate. Eu nici n-aş remunera membrii CA, până nu e teleleviziunea pe profit. Toată lumea e disperată după bani. Gândiţi-vă că instituţia are nevoie de o echipă care să o pună pe picioare”, a spus Mădălin Voicu, vicepreşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor.

”Trebuia să ştim dinainte ce trebuie făcut – noi trebuia să răspundem la întrebarea ce vom face. Pentru că ei sunt reprezentanţii noştri. Însă noi habar n-avem ce să facem. Dacă Guvernul ne-a rugat să nu contăm pe el, vom merge pe ideea de insolvenţă. Eu aş fi propus în CA oameni care au lucrat în bănci, în afaceri. Avem specialişti în programe, dar avem nevoie de oameni care să scoată din impas televiziunea”, a precizat Varujan Vosganian, senator PNL şi preşedintele Uniunii Armenilor din România. 

Pentru Consiliul de Administraţie care va fi supus aprobării marţi, din partea sindicatelor TVR au fost propuşi ca membri titulari Monica Ghiurco şi Teodor Gabriel Giurgiu. Monica Ghiurco, născută pe 30 noiembrie 1973, în oraşul Dej, a devenit, în 2002, redactor – prezentator al TVR.

Tudor Gabriel Giurgiu, născut pe 22 ianuarie 1965, este jurnalist. În 1992, a urmat un stagiu la CNN, în Washington, la Larry King Live, după care a devenit realizator de emisiuni la TVR.

Guvernul l-a propus ca membru în Consiliul de Administraţie pe George Orbean, iar din partea Administraţiei Prezidenţiale a fost propusă Christel Ungar Ţopescu ca membru titular. George Orbean a intrat în presă în 1993, ca reporter la radio Contact Ploieşti. A lucrat ca reporter, editor, producător şi manager de proiect. A fost managerul de proiect al postului Digi 24, între 2011 şi 2013. Anterior, a lucrat un an, tot din postura de manager de proiect, la Chişinău, la Jurnal Tv. În perioada ianuarie 2008 – aprilie 2009, a fost producător general la Media Mall. În mandatul lui Stelian Tănase ca preşedinte general al televiziunii publice, George Orbean a ocupat funcţia de consilier, funcţie din care a demisionat.

Christel Ţopescu, născută la Sibiu, a fost aleasă în 2013 coordonator cu atribuţii de producător executiv la Secţia Germană a TVR, după mai mulţi ani în care a contribuit la realizarea emisiunii în limba germană, ”Akzente”.

Irina Radu, Alfred Bulai şi Doina Gradea sunt propunerile PSD pentru Consiliul de Administraţie al TVR. Irina Radu şi-a început cariera la TVR Iaşi pentru ca apoi să ajungă prezentator şi realizator al unor emisiuni din studiourile centrale ale televiziunii publice. A fost director al TVR 1 şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTv. Din septembrie 2015, ocupă funcţia de director general interimar al TVR.

Alfred Bulai este de profesie sociolog, fiind profesor universitar SNSPA, autor al numeroase volume de specialitate. A făcut parte din Agenţia pentru Strategii Guvernamentale în perioada 2006 – 2009. Doina Gradea a fost director al postului Pro TV Internaţional din 2004 până în 2014. La începutul acestui an a semnat un contract de colaborare cu televiziunea publică, pentru redacţia de ştiri.

Liberalii i-au propus pe secretarul executiv al PNL Radu Carp şi pe jurnalista Oana Stănciulescu ca membri titulari. Doctor în drept, Radu Carp este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. Oana Stănciulescu a debutat în presă în 1990 la ziarul Dreptatea. Ea lucrat şi la Ziua, ProTV, BBC, Evenimentul Zilei, Antena 3 şi Realitatea TV.

Debreczeni Hajnal, propus de către UDMR, este consilierul de presă al preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, şi face parte din Consiliul de Administraţie al TVR din 1 aprilie 2014.

ALDE l-a propus pentru funcţia de membru titular pe Cristian Hadji Culea. Acesta este un reputat regizor de teatru, fiind din 2006 director al Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi. Profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Hadji Culea a îndeplinit şi funcţia de preşedinte-director general al TVR în perioada 1998-2002.

Nominalizarea UNPR este Ruxandra Garofeanu. Ea este critic de artă, realizator de emisiuni TV, curator de expoziţii şi director al uneia dintre cele mai importante galerii de artă din România, Artmark.

Din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale a fost propus ca membru titular Raico Cornea, care a mai făcut parte în trecut din Consiliul de Administraţie al televiziunii publice. Cornea lucrează ca jurnalist la TVR Timişoara.

Principala provocare a noului Consiliu de Administraţie al TVR va fi rezolvarea problemelor financiare ale instituţiei. Bilanţul financiar la sfârşitul anului 2015 este unul sumbru: pierderile au însumat 689 de milioane de lei, iar datoriile se cifrează la 770 de milioane de lei.

Marţi de la ora 12.00 se desfășoară ședința Camerelor reunite, care va fi o ședință de mai lungă durată. Se vor vota propunerile pentru Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune, procedura este de durată, se votează nominal, apoi se depune jurământul, apoi se alege președintele. Estimăm o ședință care se va termina în jurul orelor 17.00 — 18.00„, a declarat vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite, potrivit Agerpres.

Potrivit listelor depuse la Birourile permanente reunite, PSD i-a propus ca membri titulari în CA al televiziunii publice pe Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, iar pe Elena Anca Dindirică, Smaranda Vornicu Shalit și Lucian Romașcanu ca membri supleanți.

PNL i-a propus ca membri titulari pe Ionica Stănciulescu și pe Radu Carp, iar ca supleanți pe Adriana Mesesian și pe Cristian Petcu.

UDMR a propus-o pe Debreczeni Hajnal — titular și pe Rostas Peter Istvan — supleant.

Propunerile UNPR sunt: membru titular — Ruxandra Garofeanu, Savu Cătălin Cătană — supleant.

ALDE i-a nominalizat pe Cristian Hadji-Culea — titular și Gheorghe Bălășoiu — supleant, iar grupul minorităților naționale i-a propus pe Raico Cornea — titular și pe Andrea Ghiță — supleant.

Președintele Klaus Iohannis le-a propus pe Christel Țopescu — titular și pe Ana Maria Sandu — supleant, iar Guvernul pe George Orbean — titular, fără a propune și un supleant.

Din partea angajaților au fost propuși ca titulari Monica Ghiurco și Teodor Gabriel Giurgiu, iar ca supleanți — Cornel Mihalache și Luminița Velciu.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)