Parlamentul va vota revocarea mandatului vicepreşedintelui Curţii de Conturi, în urma deciziei CCR.
„Singurul organ abilitat, conform articolului 140, alin 6, să revoce mandatul de la Curtea Conturi este Parlamentul României. (…) Singura soluţie corectă este să să se propună plenului reunit revocarea mandatului lui Ioan Anton”, a declarat, în cadrul şedinţei comune, preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că, în contextul discutării deciziei CC de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului de numire la Curtea de Conturi a lui Anton Ioan, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, deşi acesta mai îndeplinise anterior funcţia de consilier de conturi timp de 3 ani, ar trebui să existe precizări legate de motivele care au determinat Parlamentul să aştepte un an pentru a constata această problemă.
Deputatul PSD Ciprian Nica a afirmat că Parlamentul este abilitat să pună în aplicare decizia CC, afirmând că „acum că a trecut un an nu mai este cazul să dicutăm. A trecut, asta este, noi suntem aici să discutăm pentru că trebuie să pregătim un proiect de hotărâre cu privire la revocarea din funcţie a domnului Anton Ioan”.
Ciprian Nica a mai afirmat că CC a fost corect sesizată de PNL, în această privinţă, în sensul că nu au fost respectate prevederile legii de organizare a Curţii de Conturi, precizând că cel mai probabil, Comisia de buget, finanţe va prezenta miercuri proiectul de hotărâre în plenul reunit al Parlamentului, urmând să se organizeze noi alegeri.
Curtea Contituţională a transmis Parlamentului decizia Nr.514 din 8 octombrie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.17/2011 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit.
Sesizarea a fost înaintă Curţii Constituţionale de PNL, care contesta Hotărârea Parlamentului privind numirea, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 15 octombrie 2011, a şase consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit.
„Dintre cei şase consilieri de conturi astfel numiţi, domnul Anton Ioan a fost numit vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, deşi acesta mai îndeplinise anterior funcţia de consilier de conturi timp de 3 ani, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr.25/2008. În opinia autorilor sesizării,consecinţa adoptării hotărârii contestate constă în exercitarea, de către domnul Anton Ioan, a unui mandat de 12 ani, format dintr-un mandat „parţial” şi unul „complet”, ceea ce este contrar prevederilorart.140 alin.(4) teza întâi din Constituţie, potrivit cărora „consilierii de conturi sunt numiţi de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit”, normă preluată şi de art.46 alin.(1) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi”, arătau liderii PNL în sesizarea adresată CC.
Magistraţii CC au admis sesizarea liberalilor.
Fostul lider al senatorilor PSD Ilie Sârbu ar urma să fie nominalizat de PSD pentru postul de vicepreşedinte la Curtea de Conturi.
La începutul sesiunii, senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat că se retrage complet din politică şi va demisiona atât din PSD, cât şi din Senat, în pregătirea votului din Parlament prin care ar urma să preia o funcţie de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, care va avea loc peste două săptămâni.