Politicul nu este un domeniu al absolutului, rareori oamenii politici fiind ţinuţi minte, a declarat Andrei Pleşu, fost ministru de Externe şi fost consilier prezidenţial, vineri, la un simpozion organizat la Cluj-Napoca, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), potrivit Mediafax.
„Este o aberaţie să te mişti în sfera politicului cu iubiri, ură, e ridicol să te îndrăgosteşti de Crin Antonescu, cum e ridicol să te îndrăgosteşti şi de Traian Băsescu. Oamenii care vorbesc ca nişte îndrăgostiţi pentru mine se descalifică. Nu vorbesc despre unul sau altul dintre oamenii politici, ăştia vin şi trec, rareori sunt ţinuţi minte, poate unul ca Becali, care spune lucruri formidabile. Nu vă îndrăgostiţi în politică, luaţi lucrurile aşa cum sunt, fără patos, aveţi voie să optaţi într-o direcţie sau alta, dar fără lacrimi, fără suspine, fără fălci încleştate. Nu este o zonă în care aceste lucruri sunt la ele acasă”, a spus Pleşu.
Andrei Pleşu a criticat şi presa.
„Văd mulţi oameni pe ecran care ne ceartă că nu am înţeles bine şi mă întreb cine sunt băieţii şi fetele astea? Dacă dezvolţi o opinie, mă aştept să te pricepi, or eu văd în fiecare seară la televiziune oameni care au teorii despre tornade, deşi nu au văzut niciodată vreuna. Sunt confiscat seară de seară de echipe de inşi care dăscălesc naţiunea şi nu ştim în numele cărei performanţe, cărei competenţe dovedite”, a afirmat Pleşu.
Jurnalismul este, potrivit intelectualului, meseria „cea mai lipsită de contur din România”, mulţi ziarişti făcând „emisiuni de propagandă, de partid”, ceea ce constituie „un mare pericol.
„În nicio ţară nu am văzut o prezenţă atât de mare a politicienilor pe ecranele televiziunilor ca în România, la noi e inflaţie. Sunt un grup de băieţi şi fete care se simt bine împreună şi care ne lasă să ne uităm şi noi cât de bine se simt împreună”, a spus Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu a participat, vineri, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca la cel de-al XI-lea Simpozion naţional de jurnalism, cu participare internaţională, având tema „Obiectivitatea în jurnalismul românesc” şi şi-a lansat volumele „Note, stări, zile”, „Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete” şi „Despre frumuseţea uitată a vieţii”.