Viitura a lovit din nou localitatea Osica de Jos din Olt, informează România TV. În doar câteva minute, oamenii s-au trezit cu apa peste ei. În jur de 40 de curţi, dar şi câteva case au fost inundate.
„Apele ne-au omorât păsarile, caprele. S-a rupt un canal nu ştiu unde”, a spus un localnic. Oamenii nu au dormit toată noaptea încercând să-şi salveze animalele din gospodării. „Apă până la brâu în casă. A intrat în casă, cum sa ma mai culc eu acolo. Am muncit toata iarna şi acum s-a ales praful. Pui îi luarăm cu braţu, morţi”, a spus o bătrână.
Citeşte şi O femeie de 100 de ani din Olt, evacuată după ce locuinţa i-a fost inundată
Ploaia torenţială a inundat toată Timişoara. Subsolul Spitalului de Copii s-a tranformat în lac de acumulare. Canalizarea oraşului nu a mai făcut faţă, iar străzile au devenit râuri.
„Vai şi amar se circulă. Nu-s canalele curăţate, e înfundat”, a spus un şofer. La Buzău, un copac smuls din rădăcină de vânt a distrus o maşină, iar şoferul autoturismului a ieşit chiar înainte ca pomul să cadă.
La Craiova, şoferii au avut parte ce acelaşi coşmar, iar la Piteşti, pompierii au fost chemaţi să intervină pe zeci de străzi. Ploile au lovit zeci de localităţi din întreaga ţară. În Slatina, o bătrână de 100 de ani a fost salvată din casa inundată de o echipă de intervenţie.
Citeşte şi COD GALBEN de vreme severă în Muntenia. Vezi zonele vizate
50 de familii sunt izolate în localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Vâlcea, din cauza viiturii. Podul de peste un râu s-a rupt din cauza apelor, iar pentru a ieşi din sate, oamenii sunt nevoiţi să ocolească în jur de 30 de kilometri.
În zonă a intervenit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă nu s-a găsit încă o soluţie pentru deblocarea celor 50 de familii.
32 de localităţi din judeţ au fost afectate de ploile care căzut toată noaptea de miercuri spre joi, echipele ISU fiind suplimentate şi acţionând cu motopompe pentru scoaterea apei din gospodării.
Majoritatea comunelor se află în sudul judeţului şi în regiunea Drăgăşani.
Pe Valea Oltului se circulă alternativ, deoarece la kilometrii 217, 220, 224 sunt aluviuni pe carosabil, iar la kilometrul 224 un arbore s-a prăbuşit pe mijlocul drumului.
Între Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti traficul a fost deviat prin comuna Dăeşti, deoarece pe DN7 aluviunile căzute pe carosabil au blocat circulaţia.
Calea ferată Băbeni-Berbeşti rămâne închisă, iar în municipiul Râmnicu Vâlcea, în cartierul Râureni, aproximativ 20 de gospodării sunt inundate.
Echipe ale APAVIL (operatorul regional care are ca obiect principal de activitate furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare) monitorizează pasajele rutiere Dacia, Bogdan Amaru şi Carol I, dar şi zonele din cartierele Goranu, Petrişor şi Dealul Malului pentru a scoate apele care se scurg de pe versanţi în gospodăriile oamenilor.
Judeţul Vâlcea se află şi joi sub avertizare de Cod galben, după ce miercuri a fost sub Cod portocaliu, privind căderile masive de precipitaţii.
Va continua să plouă torenţial şi joii. 25 de judeţe sunt sub cod galben de ploi şi furtuni.
Cele mai mari pericole de inundaţii sunt pe râul Putna, care are un debit foarte mare. Probleme sunt şi pe centura oraşului Buzău, unde apa este foarte mare.