„Ploaia de stele” anuală a avut maximul în nopţile dintre 11-13 august, iar cei care au avut norocul să aibă un cer senin şi să se afle în afara aglomeraţiilor urbane, au putut vedea până la 100 de meteori pe oră. În oraşe, norocoşii au putut observa circa 10-20 de meteori pe oră.
Perseidele au fost văzute de oameni încă de acum 2.000 de ani. Ele apar în fiecare an între 17 iulie și 24 august. Particulele de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.
De pe Pământ, Perseidele par a veni din constelaţia Perseus, de unde şi numele curentului.
Cei care au pierdut Perseidele vor mai avea şi alte ocazii anul acesta pentru observarea meteorilor.
Pe 21 octombrie va fi momentul maxim al Orionidelor, oferindu-ne şansa să vedem particulele lăsate în urmă de celebra cometă Halley. În noiembrie, se întorc Leonidele, ce vor avea momentul maxim pe 17 noiembrie. În decembrie, Geminidele vor ajunge la punctul de vârf în zilele de 13 şi 14.
Dacă aţi fotografiat Perseidele, puteţi să ne trimiteţi fotografiile pe adresa [email protected] şi vor apărea pe site-ul nostru.
FOTO: Jeff Rose/Jeka Photography
FOTO: Tyler Leavitt
FOTO: Tuomo Leppänen
FOTO: NASA
FOTO: Tyler Leavitt
FOTO: EPA
FOTO: Reuters