Ploaia îngheţată apare atunci când temperaturile sunt sub pragul de îngheţ. Faţă de lapoviţă, care combină ploaia cu ninsoarea, ploaia îngheţată este făcută complet din picături lichide. Picăturile se răcesc foarte mult în timp ce trec printr-un strat de aer rece, iar apoi îngheaţă la impactul cu orice obiect întâlnit. Poleiul rezultat poate ajunge la o grosime de câţiva centimetri.
De obicei, ploaia îngheţată este asociată cu apropierea unui front de aer cald care „capturează” aerul rece sub el. Ploaia îngheţată apare atunci când ninsoarea întâlneşte un strat de aer cald, zăpada topindu-se şi devenind ploaie. În timp ce ploaia cade, trece printr-un strat subţire de aer rece şi se răceşte sub 0 grade Celsius. Picăturile de apă nu îngheţaţă, însă, fenomenul fiind denumit super-răcire. Când picăturile super-răcite ating pământul sau orice altă suprafaţă, precum copaci, cabluri electrice, îngheaţă instantaneu.
Ploaia îngheţată nu este doar coşmarul şoferilor şi pietonilor, dar şi al piloţilor de avioane, întrucât poate „remodela” forma aripii şi a altor suprafeţe de pe aeronavă.