Este vorba de curentul de meteori Geminide, cel mai important și activ curent de meteori al anului.
Citeşte şi GEMINIDELE îţi influenţează zodia. Ploaie de stele pe 4 decembrie
Fenomenul va fi vizibil și în România, în noaptea de 13-14 decembrie (cel mai intens după miezul nopții), precum și în noaptea următoare, 14-15 decembrie (chiar de la începutul nopții). Astfel, pe un cer curat, fără poluare luminoasă, în special în zonele rurale, în condiții ideale, se pot vedea până la 80-100 de meteori pe oră.
Condițiile sunt ideale, deoarece Luna nu este prezentă pe cer. Viteza meteorilor din curentul Geminide este de 35 km/s, mult mai mică decât cea a Perseidelor (active în luna august) care intră în atmosfera terestră cu 59 km/s.
Citeşte şi Căderea unui meteorit uriaş, surprinsă LIVE în Thailanda. VIDEO
„Este de aşteptat că activitatea Geminidelor să genereze uneori rafale de 3-4 sau chiar 5-6 meteori pe minut, urmate apoi de pauze de câteva minute. Pot apărea, de asemenea, meteori strălucitori, numiţi bolizi, ce pot ilumina puternic cerul nopţii. Dacă condiţiile meteo vor fi favorabile, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) va organiza o campanie de observare şi fotografiere a ploii de meteori Geminide, la pensiunea Runcu Stone (localitatea Runcu, la graniţa cu Răul Alb) în perioada 12-15 decembrie. Rezultatul observaţiilor va fi raportat organismelor internaţionale (Organizaţia Internaţională de Meteori, Societatea Americană de Meteori, NASA)”, a spus Valentin Grigore, preşedintele SARM.