Leonidele sunt active în aproape toată luna, într 6 şi 30 noiembrie, însă în noaptea de 17 spre 18 acestea vor ajunge la maxim, putându-se vedea mai mulţi meteori pe cer. În acest weekend vom putea vedea pe cerul nopţii circa 10-15 meteori pe oră.
În fiecare noiembrie, Pământul trece prin zona prin care a trecut şi cometa 55P/Tempel-Tuttle. Cometa a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele. Cometa Temple-Tuttle a trecut la periheliu- cel mai aproape de soare – în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1000 de meteori pe ora. Începând cu 2003, însă, maximul atins de acest curent a fost de maxim 10 meteori pe oră.
Curentul este denumit Leonide întrucât meteorii par a veni din constelaţia Leo.
Particulele de praf intră cu viteză mare în atmosfera Pământului şi prin frecarea cu aerul fac ca acestea să emită lumină, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti. Vedem, astfel, dâre luminoase care durează o fracţiune de secundă – meteorii, denumiţi popular şi stele căzătoare.
Anul acesta, evenimentul este un pic neobişnuit, întrucât Leonidele vor avea două momente de maximă activitate: pe 17 şi pe 20 noiembrie. Pe 17 noiembrie, Pământul va traversa traiectoria cometei, iar pe 20 noiembrie, planeta noastră va trece prin rămăşiţele cometei lăsate în sistemul solar interior în anul 1400.
Meteorii vor putea fi observaţi cel mai bine în afara oraşelor, în locuri cu cer curat şi lipsit de poluare luminoasă, precum la ţară sau la munte.