Dezastru lăsat în urmă de furtună în județul Neamț! Pompierii au acționat toată noaptea pentru a scoate apa din casele oamenilor. Mai mult o mamă și doi copilași au fost evacuați de urgență din calea apelor. Tot acolo o bătrânică a fost salvată de pompieri cu o barcă din ape.
Tot în Neamț mai multe drumuri sunt blocate de ape sau copaci căzuți, iar un bătrân de 84 de ani a murit după ce a fost lovit de fulger.
Și în Vaslui patru localități au fost inundate după ploile torențiale. Pompierii au intervenit cu mai multe motopompe pentru a scoate apa din gospodării.
Citeşte şi: COD ROŞU de ploi, grindină şi vijelii. Avertismentul meteorologilor
A fost vreme de coșmar și în localitatea Sângiorz Băi. Un râu a ieșit din matcă și a inundat străzile. Grindina a făcut din nou ravagii în curțile oamenilor.
Și Capitala a fost lovită de furtună, fulgerele au luminat cerul în miez de noapte.
Meteorologii au emis o avertizare meteo COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină, ploi abundente pentru perioada 01 iulie, ora 14:00 – 02 iulie, ora 06:00.
Conform ANM, din după-amiaza zilei de joi (1 iulie) în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și
frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și
izolat 60…70 l/mp.
De asemenea, ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi disconfort termic ridicat în perioada 1 iulie, ora 10:00 – 02 iulie, ora 10:00.
Citeşte şi: COD ROŞU de ploi, grindină şi vijelii. Avertismentul meteorologilor
„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce
se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte
de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.
Local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală
(ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii”, a transmis ANM.