Ploieşti, Călăraşi şi Bucureşti, CELE MAI POLUATE ORAŞE. Vezi unde se respiră cel mai curat aer

Peste 5.600 de ploieșteni și-au evaluat orașul ca având o calitate scăzuta a aerului. Zonele Mihai Bravu, Bereasca și Bulevardul București sunt în coada clasamentului. Capitala este pe locul 3 în topul orașelor cu cea mai scăzută calitate a aerului din România. Brașov, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe sunt orașele din România cu cea mai bună calitate a aerului.
Roxana Gagiu
27 apr. 2017, 09:27
Ploieşti, Călăraşi şi Bucureşti, CELE MAI POLUATE ORAŞE. Vezi unde se respiră cel mai curat aer

Ploiești, Călărași și București au fost desemnate orașele cu cea mai scăzută calitate a aerului din România, potrivit unei cercetări realizate de platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro.

La polul opus, Brașov, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe au fost evaluate ca fiind orașele cu cea mai bună calitate a aerului din România. Râmnicu Valcea, Piatra-Neamț, Sibiu, Cluj-Napoca, Pitești, Slobozia și Botoșani sunt următoarele în clasament.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de peste 40.000 de români ca având cea mai bună calitate a aerului, pe când București-Ilfov se află pe ultimul loc, cu cea mai scăzută calitate a aerului din România.

Cartierele desemnate ca având cea mai scăzută calitate a aerului din România sunt Mihai Bravu din Ploiești, Mureșeni din Târgu Mureș și Gara din Slatina. La coada clasamentului intră și patru cartiere din Capitală: Unirii, Gara de Nord, Ștefan cel Mare și Moșilor, care ocupă pozițiile patru, șase, nouă și respectiv zece.

Pe de altă parte, primele poziții în clasamentul național al cartierelor cu cea mai bună calitate a aerului sunt Răcădău și Noua din Brașov, urmate de cartierul Valea Aurie din orașul Sibiu. Din top zece mai fac parte și patru cartiere din orașul Cluj-Napoca, și anume Grigorescu, Gruia, Zorilor și Andrei Mureșanu.

În general, orașele cu o densitate ridicată a populației sunt și zonele percepute de cetățeni ca având cea mai scăzută calitate a aerului.

București, pe locul 3 în topul orașelor din România cu cea mai scazută calitate a aerului

Capitala ocupă locul trei în topul orașelor cu cea mai scăzută calitate a aerului, potrivit cercetării Storia.ro, în cadrul căreia peste 35.000 de bucureșteni și-au evaluat cartierul în care locuiesc. Zonele din coada clasamentului sunt printre cele mai aglomerate și intens circulate din București: Unirii, Gara de Nord și Ștefan cel Mare.

La polul opus, cartierele Pajura, Dămăroaia și Băneasa au fost notate de bucureșteni drept zonele din Capitală cu cea mai bună calitate a aerului. Topul continuă cu Vatra Luminoasă, Aviației, Titan și Domenii.

În Brașov, cartierele evaluate de localnici ca având cea mai bună calitate a aerului sunt Răcădău, Noua și Avantgarden. Brașovul Vechi, Centrul Istoric și Astra urmează în clasament. Cartierele votate de locuitorii Brașovului ca având cea mai scăzută calitate a aerului sunt Calea București, 13-Septembrie, Gării și Triaj.

Locuitorii orașului Miercurea Ciuc au notat cartierele Băile Miercurea, Central și Eroilor ca fiind zonele cu cea mai ridicată calitate a aerului. La polul opus, zonele Ultracentral, Toplița și Șumeleu Ciuc au fost evaluate ca având o calitate scăzută a aerului.

În orașul Sfântu Gheorghe, cartierele cu cel mai curat aer sunt Simeria și Semicentral, iar zonele mai puțin favorizate sunt Lenin și Gării.

Pentru sibieni, cartierele care ocupă primele poziții în clasament sunt Valea Aurie, Ștrand și Calea Poplăcii. Ultimele poziții din clasament sunt ocupate de zonele Mihai Viteazul, Turnișor, Central și Broscărie.

În Cluj-Napoca, zonele cu cea mai bună calitate a aerului sunt Grigorescu, Gruia și Zorilor, zone incluse și în top zece cartiere la nivel național. Pe de altă parte, cartierele cu cea mai scăzută calitate a aerului sunt Aeroport, Aurel Vlaicu, Gara și Centru.

În Timișoara, oraș situat pe locul 30 în clasamentul Storia.ro, cartierele Bucovina, Soarelui și Dacia au fost evaluate de către cetățeni ca având cea bună calitate a aerului. La polul opus, cartierele cu cea mai scăzută calitate a aerului sunt Lugojului, Badea Cârțan, Lipovei și Bălcescu.

Ploieștenii au votat Albert, Baraolt și Nord – Spitalul Județean ca fiind zonele cu cea mai bună calitate a aerului. Mihai Bravu, Bereasca, bulevardele București și Republicii sunt la coada clasamentului, notate ca zone urbane cu cea mai scăzută calitate a aerului.

Studiul, realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research, a analizat perceptia cetățenilor asupra calității aerului din orașele și cartierele în care locuiesc. Lista orașelor evaluate ca având o calitate scăzută a aerului continuă cu Focșani, Galați, Slatina, Reșița, Bacău, Satu Mare și Brăila.

Percepția asupra calității aerului în orașele din România este cea de-a patra temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, 199.621 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al calității aerului respirat, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Cercetarea completă poate fi consultată pe blogul platformei imobiliare: blog.storia.ro/orase-cartiere. Rezultatele sunt actualizate lună de lună, în conformitate cu răspunsurile completate de români în cadrul chestionarului Storia.ro.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'