Până luni după-amiază, au fost înregistrate 153 de solicitări pentru intervenţie, aproximativ 100 dintre acestea fiind deja soluţionate, iar celelalte fiind în curs de soluţionare.
Potrivit ApaNova, „volumul undei de viitură tranzitate prin sistemul de canalizare înregistrat la ora 16.00 era de circa 5 mil. mc, iar debitul maxim de circa 125 mc/s, în condiţiile în care debitul Oltului (media anuală) este de 119 mc/s”.
Mai multe străzi din Capitală au fost inundate, luni, în urma ploilor abundente, angajaţii ApaNova intervenind în zonele afectate. De asemenea, în prima parte a zilei au fost înregistrate 153 de solicitări pentru intervenţie. Primarul Gabriela Firea a solicitat RATB să suplimenteze mijloacele de transport în comun aflate pe traseu, astfel încât călătorii să nu aştepte foarte mult timp în staţii, în ploaie.
15 solicitări pentru extragerea apei acumulate în locuințe sau pe carosabil și pentru îndepărtarea copacilor căzuți au fost înregistrate în București și în județul Ilfov, în intervalul orar 15.30 -16.00, urmare a fenomenelor meteo caracterizate de ploi abundente, informează un comunicat de presă al ISU București Ilfov.
Niciun eveniment nu s-a soldat cu victime și nu a impus evacuarea locatarilor.
Potrivit sursei citate, s-a intervenit în comuna Cornetu, șoseaua Alexandriei 220, unde a fost inundată o stradă, pe șos de Centură intersecție cu șos Giurgiului, unde a fost inundație pe carosabil, în Jilava — str. Ana Spătescu — apă în locuință, în localitatea Chiajna, intrarea Zorului, Nr. 7a — apă acumulată în locuințe.
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București Ilfov, a precizat că intervențiile s-au încheiat pentru extragerea apei acumulate în locuințe pe bulevardul Mărăști 35, str Liniei 56, Aleea Snagov 20 și în Bragadiru — str. Diamantului.
De la apariția fenomenelor meteo până luni dimineață la ora 8,00 pompierii Capitalei au intervenit în cinci situații pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe autoturisme și pe carosabil.
În București, la această oră, se circulă în condiții de ploaie, suprafața carosabilă este umedă, iar neadaptarea vitezei la condițiile meteo-rutiere crește riscul conducătorilor de vehicule să fie implicați în evenimente rutiere. Nu sunt intersecții blocate și nu sunt probleme în ceea ce privește circulația vehiculelor, anunţă Poliţia.
Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo rutiere și a unui carosabil umed, să pastreze o distanța suficientă față de vehicului din față, pentru a putea frâna în siguranță, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o buna vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare.
Totodată, recomandăm conducătorilor de vehicule să nu oprească sau să staționeze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni sau la colțurile intersecțiilor.
Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, să traveseze doar la culoarea verde a semaforului, iar în cazul în care traversarea se face prin locuri semnalizate prin indicatoare și marcaje, să traverseze dupa ce s-au asigurat, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenția și au oprit.”, a transmis Poliția Română prin intermediul Facebook.
De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis luni după-amiaza o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă până marţi, la ora 14:00, iar 24 de judeţe se vor afla până marţi la miezul nopţii sub Cod galben de inundaţii.
Astfel, în intervalul 3 iulie 2017, ora 16:00 – 4 iulie 2017 ora 14:00, hidrologii au instituit Cod portocaliu pe râurile din bazinele Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin hidrografic amonte S.H. Podari (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţele Vâlcea, Argeş, Olt, Gorj şi Dolj, Călmăţui, Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman, Argeş (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov), Ialomiţa, bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa).
Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 3 iulie, ora 18:00 – 4 iulie, ora 02:00, pe unele râuri din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt, iar în intervalul 3 iulie, ora 22:00 – 4 iulie, ora 10:00, pe unele râuri din judeţele Argeş, Olt şi Teleorman.
INHGA a ridicat de la ora 16:00 atenţionarea hidrologică Cod Galben din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.
De asemenea, începând de luni, de la ora 16:00 până marţi, la ora 24:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Drîncea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Olt, Gorj şi Dolj), Călmăţui, Vedea (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi Călăraşi), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Buzău şi Ialomiţa), Buzău – bazin superior şi mijlociu şi afluenţi (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), Putna (judeţul Vrancea), Rm. Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea), afluenţii Bârladului inferior (judeţele Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Siretului din judeţele Vrancea şi Galaţi, afluenţii mici ai Prutului din judeţul Galaţi şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).