PLOILE abundente fac RAVAGII: Sute de oameni IZOLAŢI, drumuri ÎNCHISE, gospodării INUNDATE, alunecări de teren

Din cauza precipitaţiilor abundente care au căzut în ultimele zile, sute de oameni au rămas izolaţi, mai multe drumuri au fost închise şi zeci de gospodării au fost inundate. De asemenea, ploile au dus şi la producerea alunecărilor de teren. 
Iulian Tudor
15 mai 2014, 08:46
PLOILE abundente fac RAVAGII: Sute de oameni IZOLAŢI, drumuri ÎNCHISE, gospodării INUNDATE, alunecări de teren

Sute de români trăiesc un adevărat coşmar. Ploile torenţiale din ultimele zile au făcut prăpăd în ţară. Din cauza inundaţiilor, sute de oameni au rămas izolaţi, mai multe drumuri au fost închise, iar zeci de case şi gospodării au fost afectate. Totodată, din cauza precipitaţiilor abundente au avut loc şi mai multe alunecări de teren.

Suceava: 12 localităţi afectate de inundaţii, în judeţ
     
Un număr de 12 localităţi din judeţul Suceava au fost afectate joi din cauza ploilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi, potrivit Agerpres. Este vorba despre Voroneţ, Preuteşti, Valea Moldovei, Capu Câmpului, Voitinel, Marginea, Gura Humorului, Grăniceşti, Drăgoieşti, Dărmăneşti, Adâncata şi Vicovu de Sus.

Au rămas fără energie electrică parţial localităţile Burla şi Iaslovăţ şi total comuna Volovăţ. Echipele E.ON sunt în teren şi lucrează pentru remedierea defecţiunilor.

De asemenea, ca urmare a căderii unei cantităţi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt şi a configurării terenului, instalaţia de canalizare pentru ape pluviale nu a mai făcut faţă, creându-se acumulări în municipiul Suceava, pe străzile din zona ‘Brădet’, străzile Gheorghe Doja, Grigore Alexandru Ghica, Traian Vuia şi Pictor Dumitru Dacian. Acelaşi fenomen s-a manifestat şi în localităţile Gura Humorului, strada Ştefan cel Mare, şi Şcheia, zona ‘Obor’.

Nu se înregistrează, în prezent, localităţi izolate total, circulaţia desfăşurându-se pietonal sau pe variante ocolitoare.

Vaslui: Intervenţie a pompierilor într-o zonă inundată din municipiul Huşi
     
Potrivit reprezentanţilor ISU, mai multe locuinţe sunt afectate de inundaţii, la faţa locului acţionând atât pompieri de la subunitatea Huşi a inspectoratului, cât şi lucrători de la Bârlad, chemaţi să acorde sprijin.

„Căderile de precipitaţii au provocat inundaţii pe câteva străzi dintr-o zonă mai joasă a municipiului Huşi. La faţa locului, lucrători de la detaşamentele de pompieri Bârlad şi Huşi acţionează cu motopompe pentru scoaterea apei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Petru Iftene.

Olt: Pompierii construiesc diguri împotriva inundaţiilor la Morunglav şi Icoana
     
Pompieri din cadrul ISU Olt intervin în localităţile Morunglav şi Icoana pentru construirea unor diguri de protecţie din saci cu nisip în condiţiile în care un mal al râului Olteţ a fost erodat.

Intervenţii ale ISU mai au loc şi în localitatea Baldovineşti, pentru salvarea a câteva zeci de animale aflate într-un saivan înconjurat de ape.

Prahova: Familie evacuată dintr-o casă avariată de o alunecare de teren
     
Prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a declarat că cinci persoane, respectiv doi adulţi şi trei copii, au fost evacuate dintr-o casă bătrânească din comuna Sângeru a cărei structură de rezistenţă a fost afectată de o alunecare de teren, cei cinci mergând la rudele lor, potrivit Agerpres.

Casa construită pe schelet de lemn, din chirpici, în apropierea malului râului Cricov era veche şi nu avea autorizaţie de construcţie, a precizat sursa citată.

Autorităţile prahovene continuă să monitorizeze o altă alunecare de teren din comuna Gornet, unde şase case sunt în pericol, în condiţiile în care terenul alunecă în fiecare zi, în urma ploilor abundente din ultima perioadă.

În zonă au fost transportate şi racordate la utilităţi două module tip container pentru a fi la dispoziţia familiilor afectate, alte două astfel de module urmând a fi aduse în localitate.

Neamţ: Pagube în 16 localităţi în urma inundaţiilor
     
Cel puţin 11 case şi 27 de curţi au fost afectate de inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale din ultimele 12 ore, potrivit ultimei centralizări a Prefecturii Neamţ, potrivit Agerpres. Au fost înregistrate pagube materiale în municipiul Piatra Neamţ şi 15 comune, respectiv Agapia, Bălţăteşti, Bicaz-Chei, Bodeşti, Crăcăoani, Gâdinţi, Gârcina, Grumăzeşti, Hangu, Petricani, Piatra Şoimului, Pipirig, Ruginoasa, Tarcău şi Zăneşti.

În total au fost afectate 11 case şi inundate 11 beciuri şi 27 de curţi. Nouă poduri şi 9 podeţe au fost avariate de viituri, iar circa 250 de hectare de teren agricol au fost inundate. De asemenea, 43 de fântâni au fost colmatate.

Judeţul Vâlcea, afectat de inundaţii. Sute de oameni sunt izolaţi

Vâlcea: Numărul localităţilor afectate de vremea rea s-a ridicat la aproape 50 în judeţ
     
„Peste jumătate din localităţile judeţului au fost afectate de vremea rea. Un număr de 195 de persoane au rămas izolate în două localităţi din judeţ, dintre care 150 de persoane în satul Dosu Râului din comuna Nicolae Bălcescu şi 45 de persoane în satul Găgeni din comuna Lădeşti. La nivelul judeţului au fost inundate 204 de gospodării, 31 de locuinţe, 48 de beciuri, 3 anexe gospodăreşti şi terenuri în suprafaţă de 1.000 de hectare. Au fost afectate 7 poduri şi podeţe, 2 drumuri naţionale, 16 drumuri judeţene, un drum comunal, un drum de interes local, o cale ferată şi 4 reţele electrice. În acest moment, mă aflu în zona Nicolae Bălcescu, pentru a evalua soluţiile tehnice care se impun pentru a realiza un pod provizoriu militar”, a precizat prefectul Dumitru Cornoiu, potrivit Agerpres.

Localităţile vâlcene afectate de inundaţii sunt Bujoreni, Băbeni, Bălceşti, Budeşti, Călimăneşti, Copăceni, Costeşti, Creţeni, Dăeşti, Drăgăşani, Dănicei, Drăgoeşti, Fârtăţeşti, Frânceşti, Galicea, Ioneşti, Laloşu, Lădeşti, Lungeşti, Mateeşti, Mihăeşti, Mitrofani, Muereasca, Nicolae Bălcescu, Olanu, Orleşti, Oteşani, Pauşeşti Otăsău, Păuşeşti Măglaşi, Popeşti, Prundeni, Râmnicu Vâlcea, Runcu, Sălătrucel, Scundu, Stoeneşti, Stroeşti, Suteşti, Şirineasa, Stoileşti, Ştefăneşti, Şuşani, Vaideeni, Valea Mare, Vlădeşti, Voiceşti, Voineasa.

Judeţul Vâlcea s-a aflat pentru 24 de ore sub cod galben şi portocaliu de vreme rea, iar prognozele anunţă o ameliorare a vremii pentru zilele următoare, rămânând sub monitorizare cotele de atenţie ale râurilor din bazinul Oltului.

VEZI şi Vreme EXTREMĂ în Bucureşti. A plouat cât în JUMĂTATE de lună. Vezi ce ravagii a făcut FURTUNA

CNADNR: Circulaţia rutieră, închisă pe două tronsone de drum din judeţele Vrancea şi Vâlcea

Circulaţia rutieră este închisă, joi dimineaţă, pe două tronsoane de drum de pe raza judeţelor Vrancea şi Vâlcea, din cauza unor alunecări de teren, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Restricţia este instituită pe DN 2N între km 46+800 – km 46+900, în localitatea Jiţia, judeţul Vrancea, din cauza creşterii debitului Râului Râmnicu Sărat şi, implicit, unei alunecări de teren şi eroziunea părţii carosabile. În prezent, la faţa locului se acţionează cu utilaje în vederea înlăturării efectelor de pe partea carosabilă.

De asemenea, pe DN 73C, între km 60+100 – km 60+200, Piatra Ciofrângeni – Râmnicu Vâlcea, circulaţia rutieră este închisă.

Potrivit CNADNR, din cauza precipitaţiilor abundente a avut loc o alunecare de teren care a afectat suprafaţa carosabilă, trei stâlpi de înaltă tensiune au căzut peste carosabil. În acest caz, varianta de ocolire recomandată este: DN 73C – Piatra – DJ 678A – DN 7 – Deduleşti.

Argeş: Şase localităţi afectate şi un drum naţional închis în urma precipitaţiilor

Şase localităţi din judeţul Argeş au fost afectate în urma precipitaţiilor abundente, iar un sector de drum naţional a fost închis din cauza alunecărilor de teren, conform unui bilanţ prezentat joi de Instituţia Prefectului.

„În urma căderilor de precipitaţii şi a inundaţiilor, au fost afectate localităţile Băiculeşti, Cotmeana, Ciofrângeni, Curtea de Argeş, Uda şi Vedea. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, s-au înregistrat avarii pe DN 73C pe raza comunei Ciofrângeni, satul Piatra, pe 100 de metri traficul rutier fiind închis. Există rută ocolitoare între Curtea de Argeş şi Râmnicu Vâlcea, iar drumul afectat este deschis către riverani. Totodată, pe acest drum naţional s-a impus restricţie maşinilor cu capacitate peste 7,5 tone”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

În cinci localităţi este întreruptă alimentarea cu energie electrică, fiind afectaţi peste o mie de consumatori. Restul avariilor, care au afectat peste 3.000 de gospodării, au fost remediate.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Argeş precizează că ploile abundente şi inundaţiile nu au avut ca efect izolarea unor sate sau a unor persoane, însă va fi acordat sprijin pentru adăpostirea unor persoane evacuate din judeţul Vâlcea.

„La solicitarea Instituţiei Prefectului Vâlcea, vom acorda sprijin pentru a primi într-o unitate pusă la dispoziţie de Primăria Cuca a unor persoane care vor fi evacuate dintr-o localitate din judeţul vecin”, se precizează în comunicat.

În judeţul Argeş sunt pregătiţi să intervină, în cazul unor situaţii de urgenţă, peste 700 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, precum şi peste 500 de voluntari. De asemenea, sunt pregătite pentru intervenţii 210 autovehicule, opt bărci şi 130 de motopompe pentru evacuarea apei.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe trei zile

Gorj: Mai multe comune şi aproape 190 de hectare afectate de inundaţii

Mai multe comune, aproape 190 de hectare de teren agricol, 1,3 kilometri de drum comunal, două poduri şi un podeţ au fost afectate joi de inundaţiile produse de precipitaţiile din ultimele ore în judeţul Gorj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Gorj, Mihai Avramescu, podul care face legătura între comuna Samarineşti şi satul Broşteni este blocat de copaci şi se intervine la faţa locului cu un echipaj de pompieri militari, sprijiniţi de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Samarineşti şi un utilaj greu de la Complexul Energetic Oltenia – Cariera Roşiuţa.

Au fost inundate 187 de hectare de teren agricol din mai multe localităţi, iar în comuna Bolboşi se intervine la faţa locului cu lucrători de la CLSU Bolboşi şi SGA Gorj pentru realizarea apărării de mal prin supraînălţare cu zeci de saci cu nisip. La faţa locului s-au deplasat şi angajaţi ai ISU Gorj.
În comuna Văgiuleşti sunt inundate opt hectare de teren agricol prin revărsarea râului Motru, precipitaţii abundente şi scurgeri de pe versanţi, un drum comunal este afectat pe aproximativ 300 de metri, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi scurgerilor de pe versanţi, iar un drum sătesc este afectat pe aproximativ un kilometru.

În comuna Dăneşti, sat Barza, DJ 663 a fost închis temporar în zona podului de peste pârâul Şasa, din cauza nivelului apei care trece peste covorul asfaltic, pe o lungime de 30 de metri, la faţa locului aflându-se o echipă de intervenţie de la Drumuri şi Poduri Gorj care efectuează lucrări de decolmatare.

Din cauza intensificării vântului, opt stâlpi de telecomunicaţii au fost rupţi.

Un drum judeţean din comuna Dăneşti a fost închis temporar din cauza creşterii nivelului pârâului Şasa, 150 de hectare de teren agricol au fost inundate, un pod a fost blocat şi un alt drum a fost inundat, ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute pe raza judeţului, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Mihai Avramescu.

Potrivit sursei citate, podul ce face legătura între Samarineşti şi satul Broşteni este blocat de copaci. Se intervine la faţa locului pentru deblocarea podului de către un echipaj de pompieri militari format dintr-un ofiţer, cinci subofiţeri şi o autospecială complexă de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Motru, sprijiniţi de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Samarineşti şi un utilaj greu de la Cariera Roşiuţa.

Tot în comuna Samarineşti, satul Locea, lunca Motrului, sunt inundate aproximativ 150 de hectare de teren agricol, ca urmare a revărsării afluenţilor râului Motru, iar DJ 671 B este inundat prin scurgeri de pe versanţi şi băltiri.

Citeşte şi O femeie de 100 de ani din Olt, evacuată după ce locuinţa i-a fost inundată

În comuna Bolboşi, sat Ohaba, sunt inundate aproximativ patru hectare de teren agricol. Se intervine la faţa locului de către CLSU Bolboşi şi opt lucrători de la SGA Gorj pentru realizarea apărării de mal prin supraînălţare cu 150 de saci cu nisip.

„În comuna Dăneşti, sat Barza, DJ 663 a fost închis temporar în zona podului de peste pârâul Şasa, din cauza nivelului apei, care trece peste covorul asfaltic, având o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, pe o lungime de 30 de metri. La faţa locului se află o echipă de intervenţie din cadrul Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj care efectuează lucrări de decolmatare a podului cu un utilaj Hidromek. De asemenea, în comuna Văgiuleşti, sat Cîrciu, sunt inundate cinci hectare de teren, iar în oraşul Novaci, strada Gruiului, un beci al unei case de locuit inundat, intervenind un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Novaci cu o electropompă pentru evacuarea apei. ISU Gorj monitorizează permanent evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase preconizate, fiind în măsură să intervină prompt în gestionarea eventualelor situaţii generatoare de urgenţe”, a menţionat Mihai Avramescu.

Buzău: 24 de gospodării din patru localităţi, inundate de apa scursă de pe versanţi

Un număr de 24 de gospodării din localităţile buzoiene Vipereşti, Verneşti, Pârscov şi Beceni au fost inundate în urma scurgerii apelor de pe versanţi.

La Vipereşti, trei locuinţe şi opt curţi au fost inundate, cinci oameni fiind evacuaţi şi adăpostiţi în sediul primăriei comunei, în comuna Verneşti au fost inundate o casă şi 10 curţi, fiind afectate şi câte o gospodărie în comunele Pârscov şi Beceni.

Totodată, Drumul Naţional 2 Buzău-Focşani a fost inundat în trei puncte, la Crucea Comisoaiei, la ieşirea din municipiul Râmnicu Sărat şi limita judetului Buzău cu judeţul Vrancea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sârbescu, circa 3.000 de consumatori au rămas fără curent electric în localităţile Cătina, Chiojdu şi Mărăcineni, iar la Chiojdu furtuna a rupt un stâlp din beton.

‘Patru copaci au fost rupţi, doi în municipiul Buzău, unul pe o stradă din Râmnicu Sărat, iar unul în comuna Cătina. De notat că Instituţia Prefectului a mobilizat în perioada Codului portocaliu echipe de intervenţie formate din peste 300 de angajaţi ai ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei’, a mai precizat reprezentantul ISU.

Neamţ: Inundaţii în mai multe localităţi din judeţ

Mai multe locuinţe, precum şi poduri şi podeţe au fost afectate joi de precipitaţiile abundente care au căzut în ultimele 12 ore în judeţul Neamţ.

Potrivit unei centralizări preliminare a Prefecturii Neamţ, până la orele prânzului două podeţe erau distruse şi cinci avariate în comuna Agapia, precum şi 5,6 kilometri de dig afectat de viituri. De asemenea, patru hectare de păşune şi patru hectare de teren arabil au fost inundate.

În comuna Bălţăteşti au fost inundate opt curţi şi 2,5 hectare de teren arabil, iar un podeţ a fost avariat. Şi în comuna Bicaz Chei a fost avariat un pod, iar în comuna Crăcăoani alte două podeţe.

Conform unei informări primite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, la Şcoala gimnazială ‘Gheorghe Săvescu’ din Crăcăoani s-a luat măsura întreruperii cursurilor pentru 65 de elevi, din motive de siguranţă, având în vedere riscul reprezentat de traversarea râului Cracău.

În comuna Gâdinţi au fost inundate patru hectare de teren arabil, iar în comuna Tarcău a intrat apa în două curţi.

În Piatra Neamţ, Comitetul local pentru situaţii de urgenţă condus de viceprimarul Aurelia Simionică a intervenit pentru decolmatarea unui pod aflat în zona Văleni, care traversează pârâul Turcului. De asemenea, s-a intervenit cu utilaje pentru curăţarea albiei, prevenind astfel producerea de inundaţii în gospodăriile din zonă.

‘Una dintre situaţiile cu potenţial de risc există pe cursul râului Cracău, în zona Slobozia. Situaţia este monitorizată permanent de specialişti ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamţ şi personal al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roznov’, a declarat prefectul Vlad Angheluţă, aflat la faţa locului.

Tot în cursul dimineţii de joi, urmare a unei tornade cu efect local s-au produs deteriorări ale acoperişurilor mai multor locuinţe din oraşul Roznov şi comuna Zăneşti.

Prefectul Vlad Angheluţă a numit o comisie de specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Consiliului Judeţean pentru a evalua pagubele

Suceava: Două localităţi izolate şi două poduri provizorii afectate de inundaţii

Ploile căzute în ultimele 24 de ore în judeţul Suceava nu au creat probleme deosebite până în prezent, a declarat, joi, pentru AGERPRES, prefectul Florin Sinescu.

El a spus că o porţiune din drumul comunal Grăniceşti-Gura Solcii este blocat, după ce au fost inundate rampele de acces pe un pod provizoriu, cu opt tuburi în diametru de 800 milimetri şi lungime de şase metri, precizând că se va interveni imediat ce scade nivelul apei.

Totodată, la Mănăstirea Humorului se circulă pe DJ 177, iar localităţile Poiana Micului şi Pleşa sunt, în prezent, izolate, după ce un pod provizoriu a fost afectat.

Nu sunt gospodării afectate şi nu sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică, a precizat prefectul de Suceava.

 

Hidrologii au instituit COD ROŞU de inundaţii în două bazine hidrografice din Moldova. Joi, 15 mai, de la ora 2.00 până la ora 18.00, peste jumătate de ţară este vizată de fenomene meteo extreme. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionare de cod galben de furtuni pentru mai multe judeţe, inclusiv pentru Bucureşti.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Stațiunea din România ascunsă în Munții Retezat perfectă pentru turiști în lunile decembrie și ianuarie. Se află într-o zonă spectaculoasă, plină cu peisaje sălbatice, iar aici găsești cazări foarte bune
Capital.ro
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Chec cu ciocolată și nuci. Cel mai gustos desert de post
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
StirileBZI
Creștere alarmantă a prețurilor alimentelor! Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Muncitor din Buzău decedat după prăbușirea unui mal de pământ
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Autorul celui mai misterios cântec de pe internet a fost identificat după 40 de ani