Ploile torenţiale au produs efecte, atât în Capitală, cât şi în mai multe localităţi din judeţul Ilfov, pompierii intervenind pentru scoaterea apei din curţi, case şi gospodării, au transmis, joi seară, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. În continuare se intervine în mai mulre zone cu motopompe.
Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, aversele din ultimele ore au produs efecte atât în Capitală, cât şi în judeţul Ilfov.
La nivelul Municipiului Bucureşti au fost primite solicitări punctuale pentru extragerea apei acumulate pe carosabil sau în subsoluri pe bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, pe bulevardul Aviatorilor, pe bulevardul Metalurgiei, dar şi pe strada Drumul Pustinicului.
„Majoritatea intervenţiilor pentru extragerea apei s-au desfăşurat în localităţi din judeţul Ilfov: Pantelimon (Exemple: str. Ion Creangă, str. George Călinescu, str. Albatrosului, Şoseaua Viilor – străzi sau curţi/case inundate), Cernica (intrarea Tonciului – stradă şi curte inundată), Bragadiru (str. Soldatului – stradă inundată), Otopeni (DN1- apă acumulată pe carosabil), Ştefăneştii de Jos (str. Mesteacănului- strada inundată)”, anunţă ISU.
În continuare, pompierii acţionează cu motopompe în câteva locaţii din judeţul Ilfov pentru extragerea apei din curţi sau case inundate, de exemplu pe strada George Călinescu din Pantelimon.
Joi, până la ora 23.00, se află sub cod galben de ploi Capitala şi 17 judeţe
Botoşani: Locuinţe inundate în urma ploilor abundente
Mai multe case şi gospodării din Botoşani au fost inundate, joi seară, în urma precipitaţiilor abundente care au afectat judeţul.
Trei maşini parcate au fost avariate în Botoşani după ce acoperişul unei clădiri a fost luat de vânt şi a căzut peste ele, iar un adolescent de 14 ani care a suferit un atac de panică a fost scos de pompieri dintr-o maşină blocată pe o stradă inundată. Aproximativ 50 de apeluri care solicitau ajutor au fost primite de pompieri, joi seară, după ce o furtună s-a abătut asupra judeţului, oamenii semnalând gospodării inundate şi copaci prăbuşiţi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Dorina Lupu, au fost afectate locuinţe şi gospodării din municipiul Botoşani, dar şi din localităţile Zăiceşti, Suliţa, Cristeşti, Hilişeu-Horia şi Lunca, pompierii intervenind pentru evacuarea apei.
De asemenea, aceştia au avut mai multe misiuni de înlăturare a copacilor doborâţi de vânt.
În mai puţin de o oră, au fost înregistrate peste 35 de apeluri la 112.
Iaşi: Circulaţia din municipiul reşedinţă, paralizată de ploaia torenţială
Străzile din mai multe cartiere din municipiul Iaşi au fost inundate, joi seara, după ce sistemele de canalizare au cedat în timpul ploii torenţiale.
Traficul din Iaşi a fost dat peste cap după ce mai multe străzi şi intersecţii au fost inundate de torenţii de ape. Astfel, cei care au circulat cu maşinile pe strada Sfântu Lazăr au avut surpriza ca apa să le ajungă până la portierele maşinii. Situaţii similare au fost întâlnite şi pe străzile din cartierele Tătăraşi, Tudor Vladimirescu sau Alexandru cel Bun.
Tot din cauza ploii torenţiale, mai multe tramvaie aparţinând companiei de transport public au rămas blocate pe traseu în urma unei defecţiuni tehnice. Potrivit reprezentanţilor companiei, pe traseul 3 au fost înlocuite tramvaiele cu autobuze, iar pe traseele 7 şi 8 tramvaiele au fost deviate prin zona Podu Roş.
Teleorman: 13 localităţi afectate de inundaţii, inclusiv muncipiul Alexandria şi oraşul Turnu Măgurele; DN 52, complet blocat de un copac căzut pe carosabil
13 localităţi ale judeţului Teleorman au fost afectate de inundaţiile provocare de ploile torenţiale din ultimele ore, apa intrând în beciuri, curţi şi case şi acoperind străzi şi drumuri comunale. DN 52 este complet blocat la ieşirea din Alexandria de un copac căzut pe carosabil.
Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Gelu Dragomir, pompierii au fost solicitaţi să intervină în mai mute locaităţi unde, ca urmare a ploilor abundente din ultima perioadă, s-au produs inundaţii.
Printre zonele afectate de acumulările de apă se numără municipiul Alexandria, unde subsolul unei bănci şi mai multe curţi au fost inundate.
De asemenea, în oraşele Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede apa a intrat în curţi, fiind nevoie de intervenţia echipajelor cu motopompe pentru evacuare.
La Calomfireşti, mai multe drumuri comunale au fost acoperite de viituri şi mai multe curţi au fost inundate. De asemenea, afectate de inundaţii sunt şi localităţile Piatra, Buzescu, Ţigăneşti, Voievoda, Lunca, Liţa, Cervenia, Dideşti şi Lunca.
„În general, apa a inundat curţile oamenilor, drumuri comunale şi străzi. Din fericire, nu avem victime la nivelul judeţului”, au precizat reprezentanţii ISU Teleorman.
Un stâlp de electricitate a luat foc şi se intervine pentru stingere, iar DN 52 este complet blocat la ieşirea din Alexandria de un copac căzut pe carosabil.
În judeţul Vrancea, cea mai gravă situaţie se înregistrază la Nistoreşti, unde, în urma ploilor din ultimele ore, care au antrenat o cantitate mare de aluviuni, drumul judeţean 205 M a fost distrus pe ambele sensuri. Din această cauză, accesul în satele Brăderu şi Podu Schiopului dar şi în cătunul Podu Ţârdei, unde sunt aproximativ 500 de locuitori, s-a făcut doar pietonal timp de mai multe ore. Joi dimineaţă, drumarii au reuşit să redeschidă şosea pe un sens, însă doar pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone.
Tot în Vrancea, sunt probleme pe DN 2 L, la intrarea în comuna Soveja, şi pe DN 2 D, în zona localităţii Lepşa, unde s-au depus aluviuni, iar traficul se desfăşoară cu dificultate. La fata locului s-au deplasat echipaje ale Poliţiei şi reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, fiind alertat şi administratorul acestor sectoare de drum.
Inundaţiile au dus şi la suspendarea sedinţelor de judecată la Tribunalul Vrancea. Apa a intrat la parterul sediului Tribunalului, afectând instalaţia electrică şi apartura, scrie news.ro.
În urma ploii torenţiale căzute la Focşani, mai multe cartiere au rămas fără curent electric. De asemenea, mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe străzi, unii căzând peste autoturisme parcate.
Pe parcursul noptii de miercuri spre joi, pompierii militari din Vrancea au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma precipitaţiilor în gospodăriile a şase familii din localităţile Tulnici, Năruja si Soveja. Totodată, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din aceste localităţi au intervenit pentru îndepărtarea aluviunilor depuse pe carosabil în mai multe puncte pe DN 2 D, DN 2 L şi DJ 205 L.
De asemenea, miercuri noapte o femeie în vârstă de 47 ani din localitatea Câmpuri a fost ajutată de echipele de intervenţie să părăsească locuinţa după ce apa revărsată din pârâul Şuşiţa a pătruns în casă.
Şi la Buzău, pompierii intervin în sprijinul oamenilor afectaţi de ploile din ultimele ore.
Joi dimineaţă, pompierii intervin în comuna Smeeni, în satele Moisica şi Albeşti, unde apa a intrat în mai multe beciuri şi gospodării. De asemenea, pompierii intervin la Gherăseni, unde, de asemenea, au fost anunţate inundaţii. Afectată de ploile din ultimele ore a fost şi comuna buzoiană Valea Salciei, unde un drum care fusese refăcut, recent a fost din nou distrus de ape.
Peste 350 de gospodării şi locuinţe din judeţul Bacău au fost inundate în noaptea de miercuri spre joi, cele mai afectate localităţi fiind Slănic Moldova şi Oituz. De asemenea, 22 de persoane, printre care şi doi copii, au rămas blocate în autoturisme pe DN 11, după ce şoseaua a fost inundată şi acoperită cu aluviuni.
O vijelie puternică a făcut prăpăd în Parcul Naţional Cozia. Peste o mie de hectare de conifere au fost afectate, iar pe întreaga suprafaţă sunt la pământ peste 7000 de metri cubi de material lemnos. La o primă estimare, pagubele se ridică la peste 1,3 milioane de lei. SilvicultoriI trebuie să găsească acum o soluţie legală pentru a ridica arborii smulşi din pământ. Asta pentru că fiind vorba despre o zonă protejată, legea interzice scoaterea lemnului din padure.
Mai multe persoane surprinse de viitură, miercuri seară, pe un drum naţional din judeţul Tulcea, în timp ce se aflau în autoturisme, au fost salvate de pompieri, iar două persoane care au suferit atac de panică au fost preluate de o ambulanţă.
Joi, până la ora 23.00, se află sub cod galben de ploi Capitala şi 17 judeţe: Suceava, Harghita, Neamţ, Braşov, Covasna, Bacău, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Buzău, Brăila, Vrancea, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea.
Conform meteorologilor, pe parcursul acestei zile, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, în sud-estul Transilvaniei, în sud-vestul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 20-30 l/mp şi izolat 50-60 l/mp.
De asemenea, până vineri, la ora 10.00, este în vigoare o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ.