Potrivit IGSU, precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore au produs viituri şi inundaţii locale în 34 de localităţi din judeţele Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj şi Suceava. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 205 curţi, 63 de subsoluri/beciuri şi 40 de locuinţe.
Cea mai gravă situaţie a fost în judeţul Bihor, unde din cauza nivelului crescut al apei mai multe persoane s-au adăpostit în autoturism sau în podul casei. Astfel, în localitatea Vârciorog a fost salvat un adult care se afla pe stradă în momentul manifestării viiturii, precum şi un copil aflat într-un autoturism, iar în localitatea Hotar trei persoane adăpostite în locuinţă au fost evacuate de pompieri.
Totodată, în localitatea Vişeu de Sus din judeţul Maramureş se acţionează cu utilaje ale autorităţilor locale pentru refacerea carosabilului pe cele trei străzi distruse parţial de ape, accesul către 120 de gospodării realizându-se doar pietonal.
„De asemenea, din cauza apei acumulate şi a aluviunilor depuse pe carosabil, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe patru drumuri naţionale (DN1/BH, DN 1F/SJ, DN 28/IS şi DN 1F/SJ) şi un drum judeţean (DJ 191D/SJ), iar pe un drum naţional (DN 24C/IS) circulaţia rutieră este întreruptă. Totodată, circulaţia feroviară este întreruptă pe secţia de cale ferată 606 între localităţile Paşcani şi Ruginoasa”, se arată în comunicat.
Vineri dimineaţă mai sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţul Iaşi şi Maramureş. Pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor.
Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor de fenomene meteorologice imediate Cod Portocaliu, au fost emise 16 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.
„Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere sau au fost activate grupele operative”, precizează IGSU.
Potrivit sursei citate, evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.