Aproape 70 de locuinţe au fost inundate, luni, în mai multe localităţi din judeţul Argeş, apele revărsate afectând mai multe poduri şi sectoare de drum, conform datelor centralizate de Instituţia Prefectului.
Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în comuna Miceşti, sat Păuleasca, unde autorităţile au dispus şi evacuarea unor localnici. „În comuna Miceşti s-a acţionat pentru evacuarea apei din 30 de locuinţe, pentru monitorizarea situaţie şi evacuarea a cinci persoane. O persoană a fost transportată la ambulanţă, având nevoie de dializă”, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş, citat de Agerpres.
Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au intervenit pentru evacuarea apei din locuinţe şi curţi în comunele Budeasa, Muşăteşti şi Băiculeşti, dar şi municipiile Piteşti, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel.
În comuna Mălureni, un drum judeţean şi trei drumuri comunale au fost afectate de revărsarea râului Vâlsan şi a unor afluenţi. De asemenea, un pod peste râul Vâlsan, aflat în satul Zîrneşti, a fost avariat, circulaţia fiind întreruptă.
Creşterea debitului râului Vâlsan a afectat şi capătul unui pod de pe şoseaua care face legătura între comunele Budeasa şi Mălureni. Şi în comuna Muşăteşti, partea din aval a unui pod din satul Valea Muncelului s-a prăbuşit.
Apele furioase au inundat şi gospodării din localitatea Bădiceni. „Apa este până la jumătatea grădinii, îmi intră în curte şi în casă„, a declarat un localnic din Bădiceni.
Printre cei afectaţi se află şi cuscrul preşedintelui Băsescu, Bebe Ionescu, care deţine în Bădiceni o gospodărie şi o microfermă de aproape trei hectare. Socrul Elenei Băsescu creşte acolo oi, vaci şi porci, de care au grijă câţiva oameni din comună.
În municipiul Piteşti rămâne în vigoare decizia de închidere a circulaţiei pe varianta ocolitoare care face legătura între zona Podul Viilor şi strada Depozitelor, porţiuni din şosea fiind acoperite de apele râului Argeş.
Vremea nefavorabilă a afectat mai multe linii electrice, alimentarea cu energie fiind încă întreruptă în mai multe localităţi.
Două oraşe (Nehoiu şi Pătârlagele), precum şi şase comune (Săruleşti, Lopătari, Mânzăleşti, Pârscov, Berca, Râmnicelu) din judeţul Buzău au fost afectate de precipitaţiile căzute în ultimele 24 de ore.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Diana Pavel, trei podeţe tubulare din localitatea Săruleşti au fost colmatate, iar un podeţ la Sibiciul de Sus, oraşul Pătârlagele, a fost distrus. Tot la Săruleşti, un drum comunal, DC 104, a fost blocat în totalitate cu ebulment, iar în satul Terca, comuna Lopătari, mai multe porţiuni de drum comunal însumând circa doi kilometri au devenit impracticabile.
„Trei familii din satul Ploştina, comuna Lopătari, sunt ameninţate de alunecările de teren, dar până în acest moment nu s-a impus evacuarea acestora”, a declarat Diana Pavel.
La Berca, pe DN 10 Buzău-Braşov s-au depus aluviuni, în comuna Pârscov, o punte pietonală şi un podeţ tubular au devenit impracticabile, iar în comuna Râmnicelu, un copac a căzut pe DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila.
Mai multe beciuri şi gospodării au fost inundate în ultimele 24 de ore în judeţul Prahova, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei, iar autorităţile monitorizând în continuare zonele în care se pot produce inundaţii, precum şi pe cele afectate de alunecări de teren.
Echipajele au fost solicitate să intervină pentru evacuarea apei din trei beciuri din localităţile Breaza, Sinaia şi Câmpina, dintr-o locuinţă particulară aflată în localitatea Vălenii de Munte şi dintr-o gospodărie din Băicoi.
În continuare sunt monitorizate cursurile râurilor Prahova şi Teleajen, precum şi zonele expuse inundaţiilor, respectiv Moara Domnească, Râfov, Sicrita, Gherghiţa şi Tătărani.
De asemenea, sunt monitorizate opt locuinţe din localităţile Gornet (şase) şi Plopu (două) care sunt afectate de alunecările de teren, dar şi mai multe drumuri judeţene ce au fost afectate pe unele porţiuni de ploile din perioada 18-24 aprilie şi pe care se circulă cu restricţii, respectiv DJ 207 Câmpina – Şotrile, DJ 234 Sângeru – Salcia, DJ 235 Lapoş, DJ 101T Bertea şi DJ 218 Vâlcăneşti.
Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat că la nivelul administraţiilor locale s-a efectuat un prim bilanţ provizoiu al efectelor inundaţiilor produse începând cu 3 mai. „Inundaţiile au afectat 66 gospodării din 18 localităţi, 42 de posturi de transformatoare electrice, trei reţele de distribuire a energiei electrice, cinci podeţe, 1.790 de hectare de terenuri arabile, 600 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 250 de hectare de păduri”, a precizat Nicolae Drăghiea.
Traficul feroviar a fost perturbat timp de nouă ore pe magistrala CFR Bucureşti-Timişoara, iar circulaţia rutieră pe DJ 606B şi drumul comunal 91. „Autorităţile locale şi pompierii militari acţionează pentru evacuarea apei din curţi, beciuri şi subsolurile unor clădiri şi din unele fântâni din localităţile Bala, Bălăciţa, Bîcleş, Cîrsu, Corlăţel, Goenoviţa, Liupca, Malarişca, Podeni, Podu Grosu, Poroina Mare, Prunişor, Recea, Runcu, Stigniţa, Strehaia şi Valea Anilor”, a afirmat Nicolae Drăghiea.
Filiala Mehedinţi a Crucii Roşii a început distribuirea de alimente şi apă potabilă cetăţenilor din localităţile afectate de inundaţii în perioada 3-5 mai. Până în prezent au beneficiat de 1.260 litri apă, 100 de pâini şi 60 de conserve familiile sinistrate din localităţile Podu Grosu şi Petra. „În cursul zilei de marţi, Crucea Roşie Română va transporta trei tone de alimente pentru localnicii din satul Gvardeniţa, comuna Bălăciţa, zona cea mai afectată de inundaţii din judeţul Mehedinţi. Persoanele afectate vor primi 250 de plase, fiecare cu 14 kilograme de alimente neperisabile – ulei, zahăr, făină şi conserve”, a precizat directorul Crucea Roşie, Elena Coardă..
Crucea Roşie Română va trimite filialei mehedinţene inclusiv bani pentru achiziţionarea de apă pentru familiile ale căror fântâni au fost inundate în cele 18 localităţi afectate.
O viitură puternică a făcut prăpăd şi într-un sat din Dolj. Zeci de familii s-au trezit cu apa peste ei în case, iar 15 oameni au fost evacuaţi.
Un număr de 14 gospodării, şapte curţi, nouă anexe gospodăreşti, 43 de grădini şi aproximativ 340 de hectare de teren agricol şi păşune au fost inundate ca urmare a precipitaţiilor căzute în perioada 3-5 mai, a informat luni purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ISU Gorj, Mihai Avramescu. Au fost afectate opt comune (Cătunele, Băleşti, Teleşti, Glogova, Samarineşti, Văgiuleşti, Padeş şi Dăneşti), municipiul Motru şi 15 sate.
Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din gospodăriile, curţile, beciurile, grădinile şi anexele afectate de inundaţii.
Mai multe localităţi dâmboviţene sunt fără curent electric şi mai multe gospodării, precum şi curtea Primăriei Moreni sunt inundate, se arată într-un comunicat al ISU Dâmboviţa.
În urma fenomenelor meteo – precipitaţii abundente şi vânt puternic – produse în perioada 4-5 mai, localităţile Hulubeşti şi Ludeşti nu sunt alimentate cu energie electrică, fiind afectaţi circa 500 de abonaţi, şi se intervine cu un echipaj în teren pentru remedierea deranjamentelor.
Echipaje de intervenţie din cadrul ISU Dâmboviţa au fost solicitate pentru evacuarea apei din gospodării şi acţionează la Pucioasa, unde sunt inundate o casă şi o curte, I.L. Caragiale o gospodărie inundată şi una din Malu cu Flori.
Viitura a făcut prăpăd şi printre palatele romilor din Strehaia. Una dintre cele mai impozante case din oraş a fost inundată complet. Romii sunt revoltaţi şi spun că pagubele sunt imense. Bunurile din casă, grădinile şi heleşteul cu peşti au fost distruse. „Furtuna a distrus tot, recolta, tot solarul, peştele din heleşteu. Milioane de euro face peştele”, a declarat o femeie din Strehaia.
Oamenii se plâng că pagubele sunt imense.
Localitatea Strehia a rămas şi fără curent electric.
Meteorologii au emis, luni, o nouă informare meteorologică de ploi însoţite de descărcări electrice şi vânt valabilă pe 5 mai de la ora 9.00, până la ora 21.00.