Plombele dentare din amalgam vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025 din cauza mercurului care are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar

România, care se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește problemele de sănătate orală, va trebui să se conformeze acestei reglementări.
Filip Stan
02 aug. 2024, 09:42
Plombele dentare din amalgam vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025 din cauza mercurului care are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar

Plombele argintii au fost utilizate pe scară largă în stomatologie datorită rezistenței acestora. Cu toate acestea, prezența mercurului în compoziție a stârnit îngrijorări legate de impactul său asupra sănătății, inclusiv posibile efecte negative asupra sistemului imunitar, sistemului nervos central, rinichilor și plămânilor. Din această cauză, directiva europeană va interzice utilizarea acestui material începând de anul viitor.

În plus, nu se vor mai vinde nici echipamente electronice care conțin această substanță chimică ce este extrem de periculoasă atât pentru mediu cât și pentru sănătatea umană.

România, care se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește problemele de sănătate orală, va trebui să se conformeze acestei reglementări. Începând cu 2017, amalgamul dentar a fost interzis pentru copiii sub 15 ani și femeile însărcinate, dar acum interdicția se extinde la toate categoriile de pacienți. Stomatologii vor trebui să adopte alte soluții pentru plombe, iar pacienții vor fi sfătuiți să înlocuiască plombele existente cu alternative mai sigure.

În plus, Uniunea Europeană a decis să interzică și comercializarea echipamentelor electronice care conțin mercur, având în vedere riscurile semnificative pentru sănătate și mediu. Aceasta face parte dintr-o măsură mai amplă de protecție a sănătății publice și a mediului.

Compoziția amalgamului dentar din plombele argintii

Amalgamul dentar a fost folosit timp îndelungat pentru obturații dentare, datorită durabilității sale. Compoziția sa tradițională include:

Mercur (Hg): Reprezintă aproximativ 50% din compoziție și este utilizat pentru a lega și a forma o matrice solidă cu celelalte metale.

Argint (Ag): Conformă aproximativ 22-32% din amalgam, conferindu-i duritate și rezistență.

Cositor (Sn): În proporție de 14-24%, contribuie la maleabilitatea și timpul de întărire al materialului.

Cupru (Cu): Cantitatea de 6-13% ajută la creșterea rezistenței și durabilității amalgamului.

Zinc (Zn): Unele tipuri de amalgam conțin până la 2% zinc, care ajută la prevenirea oxidării și prelungirea duratei de viață a materialului.

Odată cu interdicția, stomatologii vor trebui să recurgă la alternative care nu conțin mercur, asigurând astfel protecția optimă a sănătății pacienților.

Din 2025 nu se vor mai vinde echipamente electronice care conțin mercur

Mercurul se regăsește și în echipamente electrice și electrocasnice. Cum ar fi ecrane de laptop, becuri fluorescente, baterii, barometre, dar și mașini de spălat rufe. Din 2025 producătorii vor trebui să caute alte soluții pentru că directiva va interzice folosirea mercurului.

În construirea echipamentelor se folosesc 350.000 de compuși chimici, multe dintre ele care poluează planeta.

Estimările sunt că până în 2050 numărul elementelor chimice se va tripla.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Actul care trebuie ridicat de pensionari până pe 15 aprilie dacă vor să ia ajutorul de la stat. E un mare beneficiu
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Alertă meteo în România. E prăpăd în multe județe
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Schimbări majore la sistemul de pensii: Care este noua formulă de calcul
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
David Popovici bate record după record. A câștigat titlul în proba de 50 de metri liber
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda