Plombele dentare din amalgam vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025 din cauza mercurului care are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar

România, care se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește problemele de sănătate orală, va trebui să se conformeze acestei reglementări.
Filip Stan
02 aug. 2024, 09:42
Plombele dentare din amalgam vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025 din cauza mercurului care are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar

Plombele argintii au fost utilizate pe scară largă în stomatologie datorită rezistenței acestora. Cu toate acestea, prezența mercurului în compoziție a stârnit îngrijorări legate de impactul său asupra sănătății, inclusiv posibile efecte negative asupra sistemului imunitar, sistemului nervos central, rinichilor și plămânilor. Din această cauză, directiva europeană va interzice utilizarea acestui material începând de anul viitor.

În plus, nu se vor mai vinde nici echipamente electronice care conțin această substanță chimică ce este extrem de periculoasă atât pentru mediu cât și pentru sănătatea umană.

România, care se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește problemele de sănătate orală, va trebui să se conformeze acestei reglementări. Începând cu 2017, amalgamul dentar a fost interzis pentru copiii sub 15 ani și femeile însărcinate, dar acum interdicția se extinde la toate categoriile de pacienți. Stomatologii vor trebui să adopte alte soluții pentru plombe, iar pacienții vor fi sfătuiți să înlocuiască plombele existente cu alternative mai sigure.

În plus, Uniunea Europeană a decis să interzică și comercializarea echipamentelor electronice care conțin mercur, având în vedere riscurile semnificative pentru sănătate și mediu. Aceasta face parte dintr-o măsură mai amplă de protecție a sănătății publice și a mediului.

Compoziția amalgamului dentar din plombele argintii

Amalgamul dentar a fost folosit timp îndelungat pentru obturații dentare, datorită durabilității sale. Compoziția sa tradițională include:

Mercur (Hg): Reprezintă aproximativ 50% din compoziție și este utilizat pentru a lega și a forma o matrice solidă cu celelalte metale.

Argint (Ag): Conformă aproximativ 22-32% din amalgam, conferindu-i duritate și rezistență.

Cositor (Sn): În proporție de 14-24%, contribuie la maleabilitatea și timpul de întărire al materialului.

Cupru (Cu): Cantitatea de 6-13% ajută la creșterea rezistenței și durabilității amalgamului.

Zinc (Zn): Unele tipuri de amalgam conțin până la 2% zinc, care ajută la prevenirea oxidării și prelungirea duratei de viață a materialului.

Odată cu interdicția, stomatologii vor trebui să recurgă la alternative care nu conțin mercur, asigurând astfel protecția optimă a sănătății pacienților.

Din 2025 nu se vor mai vinde echipamente electronice care conțin mercur

Mercurul se regăsește și în echipamente electrice și electrocasnice. Cum ar fi ecrane de laptop, becuri fluorescente, baterii, barometre, dar și mașini de spălat rufe. Din 2025 producătorii vor trebui să caute alte soluții pentru că directiva va interzice folosirea mercurului.

În construirea echipamentelor se folosesc 350.000 de compuși chimici, multe dintre ele care poluează planeta.

Estimările sunt că până în 2050 numărul elementelor chimice se va tripla.

DailyBusiness
Guvernul a aprobat! O nouă strategie vine să ofere sprijin familiilor din România!
Spynews
Minodora, intervenție estetică după ce a slăbit 40 de kilograme. Cântăreața s-a fotografiat de pe patul de spital: “O să fiu frumoasă”
Bzi.ro
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Șoferii obligați să-și schimbe permisul. Ordin UE. Termen 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Nuntă mare în România: A trecut pe lângă moarte și acum s-a căsătorit a treia oară! Avem primele imagini
DailyBusiness
Statul intră pe piața imobiliară! Se promit stimulente pentru 200.000 de locuințe accesibile
Adevarul
Spitalul în care medicii nu acceptă nici măcar mici „atenții” de la pacienți. „Am colegi care la momentul actual refuză flori”
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Azi, 30 octombrie, se împlinesc nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv. 64 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite
Spynews
Povestea tulburătoare a Larisei Butnariu. Tânăra a fost chinuită de traficanți și a solicitat sinucidere asistată în cele din urmă. Dezvăluiri din infernul pe care l-a trăit
Evz.ro
Cel mai simplu test prin care poţi afla dacă eşti un bun mincinos. Durează doar câteva secunde
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
MAE: 13 români sunt dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania. Până acum, 94 de persoane și-au pierdut viața după inundațiile masive
Cancan.ro
Serghei a fost dat dispărut pe 21 septembrie. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România își plânge marea actriță. Ultima ei dorință înainte de a muri: O voi respecta
StirileBZI
Se dorește interzicerea aragazelor! „E mult mai grav decât ne-am imaginat!”
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
"Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe" Mărturii șocante despre moartea lui Levi
substantial.ro
Doi pietoni din Năvodari s-au aruncat intenționat în fața mașinilor
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale