La începutul săptămânii, a povestit femeia cu dezgust, mizerabila „ploaie” a surprins-o în timp ce lucra în grădină. Acelaşi lucru l-au păţit şi cumnatul ei, la câteva case mai încolo, şi alţi câţiva vecini. Soţul Aureliei Mihoc, Vasile Mihoc, de profesie medic veterinar, ne-a declarat că este vorba fără dubiu despre materii fecale şi că acest lucru este în corelaţie cu trecerea avioanelor pe deasupra satului.
Şeful APM Suceava: „Dacă se confirmă cele reclamate, este vorba despre o poluare foarte gravă”
La fel cum au arătat şi în reclamaţia făcută la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Vasile Mihoc şi cumnatul său, Constantin Mihai, ne-au declarat că în ultimii 2-3 ani proprietăţile lor „sunt stropite în mod periodic, săptămânal, cu materii fecale provenite din deversările pe care le fac avioanele de linie ce traversează ţara noastră de la nord dinspre Ucraina spre partea de sud”. „Noi locuim în zona centrală a localităţii, pe şoseaua ce leagă localitatea Stroieşti de satul Zahareşti. În mod repetat, casele, curţile, autoturismele şi anexele sunt acoperite cu resturi de materii fecale, iar rufele puse la uscat trebuie de foarte multe ori spălate din nou”, a afirmat dr. Mihoc.
Familiile ale căror gospodării au fost afectate solicită APM să verifice sesizarea lor şi să ia legătura cu autoritatea aeronautică ce se ocupă de reglementarea zborurilor de pe teritoriul României pentru a se lua măsurile ce se impun, de stopare a acestui fenomen. „Este o situaţie care poate părea hilară, însă pentru noi este o problemă foarte serioasă”, mai spun reclamanţii.Directorul APM Suceava, Vasile Oşanu, ne-a declarat că luni va merge personal la Stroieşti să verifice această sesizare. „Vom lua probe şi, dacă se confirmă cele reclamate, este vorba despre o poluare foarte gravă şi vom lua toate măsurile pentru descoperirea vinovaţilor”, a afirmat şeful APM.
Contactat în legătură cu acest subiect, directorul Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, Ioan Măriuţa, a declarat că nu este posibil ca fecalele să provină de la avioane. Măriuţa a afirmat că avioanele de linie, care sunt prevăzute cu toalete, nu pot să deverseze fecalele în timpul zborului, iar avioanele mici nu sunt prevăzute cu toalete. Cu toate acestea, o situaţie similară s-a înregistrat în urmă cu câţiva ani la Craiova şi atunci autorităţile au stabilit clar că fecalele au fost deversate din două avioane de linie care au zburat deasupra oraşului, scrie monitorulsv.ro