Salvamontiștii avertizează turiștii să nu se avânte în acest weekend, deoarece prognozele meteorologilor pentru sfârșitul săptămânii sunt dintre cele mai grave. Este vorba despre două Coduri galbene de ploi și furtuni, precum și un Cod portocaliu de ploi torențiale, de duminică dimineață până luni după-amiază.
Pe lângă acest lucru, meteorologii anunță vânt puternic și scăderi masive ale temperaturilor.
„Planificați-vă deplasările astfel încât să fiți la adăpost în acest interval, evitați deci activitățile în aer liber. Dacă cumva vă prinde ciclonul pe afară, adăpostiți-vă in zone sigure, ferite de copaci sau clădiri în construcție.”, menționează Serviciul Public Local „Salvamont” Sinaia.
În plus, aceștia cer turiștilor să nu se angajeze pe firul văilor, deoarece ploile masive pot forma torenți.
„NU VĂ ANGAJAȚI PE FIRUL VĂILOR, chiar dacă le știți seci de-o veșnicie: ploile masive anunțate (posibil >90 l/mp) pot transforma orice jgheab amărât într-un adevărat torent pe munte.”, au adăugat aceștia.
Codul galben va cuprinde toată România în această duminică. Până pe 30 septembrie, la ora 22:00, vor exista instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, precum și intensificări ale vântului.
Aversele se vor extinde din vestul țării către estul acesteia iar cantitățile de apă vor fi de 25-40l/mp, iar local de peste 50l/mp. De altfel, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45-65km/h iar în regiunea Moldovei și în estul Munteniei vor fi, temporar, și rafale de peste 70km/h.
Citește și : Prognoza meteo. Vremea la extreme, lapoviţă şi ninsoare după temperaturi de peste 30 de grade Celsius
Vremea se va răci semnificativ începând de duminică, lucru datorat ciclonului din Marea Mediterană, iar valorile termice vor coborî de la 33-34 de grade la 15 grade Celsius, în regiunile intracarpatice.
„Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.
Episodul extrem de răcire bruscă a vremii se va încheia la jumătatea săptămânii viitoare, conform aceleiași surse.
„Vremea rece va fi şi în ziua de luni, după care, de la mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile vor creşte şi se vor apropia de ceea ce înseamnă normalul termic al datei din calendar, undeva până la 22 – 23 grade Celsius”, a transmis Elena Mateescu.