„In Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2013-2020, nu se pune problema egalizarii varstei de pensionare la 65 de ani in 2015! Nicaieri in textul Strategiei nu se aminteste o astfel de actiune asociata cu un asemenea termen! Desi Uniunea Europeana a recomandat ca egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati sa se realizeze mai rapid, Ministrul Muncii a negociat ca acest lucru sa aiba loc pana in 2035, pentru ca Romania sa se poata pregati pentru o astfel de masura”, subliniază Rovana Plumb.
Preşedinta Organizaţiei de Femei a PSD a adaugat ca guvernul nu a luat niciodata in calcul o asemenea decizie, pentru care in Romania nu exista acum conditii adecvate.
„Este o idee fixa a PDL, care si astazi o sustine cu aceeasi ardoare, desi aplicarea sa ar fi absurda in prezent. Inclusiv in 2009-2010, cand guvernarea PDL ar fi vrut egalizarea rapida a varstei de pensionare, m-am pronuntat impotriva unei asemenea masuri pentru ca Romania nu era pregatita. Nici acum Romania nu este inca pregatita, tocmai de aceea guvernul a insistat in discutiile cu Comisia Europeana ca masura sa fie planificata pentru orizontul de timp 2035. In perioada care urmeaza, vom sustine politicile necesare pentru ca o astfel de decizie sa poata fi aplicata intr-un climat social potrivit. Printre masurile necesare si pe carele vom sustine, se numara: politici pentru reducerea diferentelor de gen in salarizare; politici publice sau masuri proactive de reincadrare pe piata muncii a femeilor cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani; sprijinirea dezvoltarii antreprenoriatului in randul femeilor; dezvoltarea infrastructurii pentru a asigura facilitati de ingrijire a copiilor in toate comunitatile și accesul la acest tip de servicii; dezvoltarea serviciilor de ingrijire, precum si facilitarea accesului persoanelor dependente la servicii de ingrijire”, a mai spus Rovana Plumb.
Rovana Plumb arata ca aceste masuri fac parte din planurile guvernului actual – iar majoritatea sunt prevazute deja in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020, aflata in dezbatere publica.
„Noi nu facem ca PDL – sa propunem egalizarea peste noapte a varstei de pensionare la 65 de ani fara sa ne gandim la consecinte, la impact, la cat rau ar putea face o astfel de masura introdusa din senin; dimpotriva: mai intai incepem sa construim treptat toate politicile si masurile necesare pentru ca societatea sa se poata adapta cat mai bine, iar Uniunea Europeana va intelege si va respecta punctul nostru de vedere”.