Decizia a fost luată marți în cadrul unei întâlniri între inspectorii Direcției de Mediu și reprezentanții ADP 1 — 6 și ai ALPAB. De asemenea, administratorii spațiilor verzi publice (ADP 1 — 6, ALPAB) vor avea obligația de a informa cetățenii cu privire la arborii inventariați și propuși pentru tăiere, pe pagina oficială de internet sau, în funcție de decizia fiecărei instituții, folosind și alte canale de informare.
„În cazul în care, la vizualizarea în teren efectuată de reprezentanții Direcției de Mediu, se constată că arborii în declin biologic, marcați pentru tăiere cu vopsea de culoare verde, nu necesită tăiere sau au fost înregistrate erori umane, marcajul se va estompa cu vopsea de culoare neagră, iar aceștia nu vor fi avizați pentru tăiere”, informează Primăria Capitalei, printr-un comunicat transmis AGERPRES.
Pe teren, alături de inspectorii Serviciului Avize și Acorduri din cadrul Direcției de Mediu, vor fi invitați reprezentanții ONG-urilor pentru verificarea și analizarea fiecărui exemplar marcat care face obiectul solicitării pentru avizare.
„Menționăm că atât în cazul emiterii unui aviz pozitiv pentru tăiere, cât și în cazul respingerii pe motive întemeiate a unei solicitări privind tăierea unor arbori, răspunderea rămâne a avizatorului, în întregime”, se arată în comunicatul PMB.
După emiterea avizelor de specialitate, acestea vor fi postate, pe viitor, pe site-ul Primăriei Municipiului București.
În replică la declarațiile de joi ale liderului Uniunii Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, care a susținut că nu există un plan în ceea ce privește gestiunea copacilor din Capitală și că până acum totul s-a făcut „într-o manieră populistă și heirupistă”, Direcția de Mediu din cadrul PMB a precizat că eliberează avizele de specialitate, cu respectarea normelor în vigoare, numai după o verificare prealabilă în teren și la solicitarea persoanelor fizice și juridice, ADP 1 — 6, ALPAB.
„Începând cu anul 2011, din cauza fenomenelor extreme înregistrate, cât și a implicării active a cetățenilor prin depunerea unor sesizări numeroase, un inspector din cadrul Serviciului Avize și Acorduri a ajuns să emită aproximativ 1.000 — 1.200 de avize pe an”, se arată în comunicatul PMB.
Reprezentanții Direcției de Mediu au făcut referire și la întâlnirea pe care au avut-o la începutul săptămânii cu mai mulți consilieri generali ai USB, în contextul în care aceștia au declarat, joi, că nu au primit un dosar cu avize legate de tăieri și toaletări, dar nici o motivație scrisă din care să reiasă de ce nu au acces la aceste date publice. De asemenea, inspectorii Direcției de Mediu i-au invitat pe reprezentanții USB la consultări pe tema realizării Registrului și a Strategiei Spațiilor Verzi.
„Având pe ordinea de zi a activității Direcției de Mediu importante proiecte strategice pentru îmbunătățirea calității mediului, respectiv Planul integrat de calitate a aerului în Municipiul București, Planul de menținere a calității aerului pentru Municipiul București, Planul privind diminuarea zgomotului ambiental, proiectul LIFE + „Soluții anti-praf în Municipiul București”, orice perturbare a activității inspectorilor de mediu înseamnă neavizarea în termen a solicitărilor, fapt ce poate conduce la nesoluționarea în timp util atât a problemelor ce pot afecta constituția arborilor fiind posibile generatoare de pericole cât și a nerespectării termenelor asumate prin directivele europene”, reiese din comunicat.