Consiliul General al Municipiului Bucureşti are pe ordinea de zi a şedinţei de joi un proiect de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Lărgire Şoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani”, în vederea efectuării lucrărilor de interes public local.
Suma totală necesară exproprierilor, 125.780.744 lei (28.131.317 de euro), va fi alocată din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti, se precizează în proiectul de hotărâre.
Potrivit raportului de evaluare, terenurile au fost considerate ca fiind în intravilan.
Cele 42 de proprietăţi care vor fi expropriate pentru lărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză au o suprafaţă totală de 43.277 de metri pătraţi, cel mai mic fiind de zece metri pătraţi, iar cel mai mare, de 8.796 metri pătraţi. Cel mai mare teren aparţine omului de afaceri de origine iraniană Saadati Sohi Manochehr, care ar urma să primească peste 9,4 milioane de euro, conform proiectului de hotărâre.
Cu o sumă comparabilă, respectiv peste 9,2 milioane de euro, vor fi despăgubiţi alţi doi oameni de afaceri, Tanţi Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorobea, care deţin 16 terenuri, cu suprafaţa totală de 19.503 metri pătraţi.
Numele Virginicăi Dumitrescu a fost legat în presă de preluarea, considerată controversată, a Palatului Ghica, dar şi de „bătălia” pentru terenul monumentului istoric Moara lui Assan. Tot despre ea s-a scris, anul trecut, în contextul demolării unei vile pe care o deţinea pe Şoseaua Kiseleff, reprezentanţii societăţii civile reclamând că respectiva construcţie se afla în zonă de protecţie a unui monument istoric clasa A.
Alături de proprietari persoane fizice, deţin proprietăţi în zona ce urmează să fie expropriată societăţile comerciale Apolodor SA, Metav SA, Editura Adevărul SA, Only Grup SRL, Aerofina SA, Print Investment 2000, Domus Mex SRL, Intrarom SRL, Romanel International Group, INL SA şi BVB Real Estate. Dintre acestea, Apolodor SA deţine 1.523 de metri pătraţi şi va încasa aproximativ 650.000 de euro, iar societatea Metav are 3.058 de metri pătraţi şi urmează să primească aproximativ 1.450.000 de euro.
Dacă proiectul va fi aprobat de CGMB, banii pentru cei expropriaţi vor fi viraţi în termen de 90 de zile, de la data intrării în vigoare a hotărârii, într-un cont bancar deschis pe numele expropriatorului şi la dispoziţia proprietarilor de imobile, se mai precizează în proiect.
Municipalitatea spune că evaluarea terenurilor s-a făcut pe baza documentelor primite de la beneficiari, urmând să se facă o inspecţie per proprietate, care ar putea modifica valoarea de despăgubire.